Nieuws

Controversieel: Apple verwijdert Hongkongse protest-applicatie

Een Hongkongse protest-applicatie is verwijderd uit de App Store. De actie van Apple valt niet bij iedereen goed in de smaak.

Het is altijd lastig als bedrijf zijnde om geen imagoschade op te lopen tijdens een politiek conflict. Al helemaal wanneer het conflict zich afspeelt in een land waar het bedrijf geen roots heeft liggen. Precies dat is nu het geval in Hongkong. Er vinden al maandenlang protesten plaats tegen de overheid van Hongkong. Dat Apple vervolgens een Hongkongse protest-applicatie verwijdert, voelt voor veel mensen als een directe aanval op de mensen die protesteren.

Apple verwijdert Hongkongse protest-applicatie

De betreffende applicatie in de Apple App Store is dan ook geen ‘gewone’ applicatie. De app, genaamd HKmap Live, toont waar in Hongkong de politie is en protesten plaatsvinden. Volgens de ontwikkelaar is de applicatie gemaakt voor mensen die alle heisa willen ontwijken, maar Apple denkt daar toch anders over:

Het is zo klaar als een klontje dat beide opvattingen toepasselijk zijn voor HKmap Live. Het argument om gebruikers de mogelijkheid te geven om protesten te omzeilen, is niet zo heel gek. Zo hebben er vorige week nog hevige gevechten plaatsgevonden tussen de politie en inwoners van Hongkong, waarbij meerdere personen gewond zijn geraakt. Er zijn al tal van zwaargewonden en doden gemeld.

In strijd met de wet?

The Register meldt dat ontwikkelaars van mening kunnen zijn dat de Hongkongse protest-applicatie volledig in lijn is met het officiële politiebeleid. Volgens de Hongkongse wet is de politie verplicht om een blauwe vlag te zwaaien op het punt waar een illegale bijeenkomst plaatsvindt, en HKmap Live neemt simpelweg deze officiële aanpak over. Hierdoor raken inwoners niet ongewenst in de problemen.

Of Apple nu zelf de applicatie heeft verwijderd uit de App Store, óf op aandringen van de Chinese overheid, durven we niet te zeggen. Wel is het vreemd dat de website van HKmap Live nog altijd in de lucht is.

Lees meer:  Telegram slachtoffer DDoS-aanval na protesten HongKong

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business