Nieuws

Ook VK overweegt 5G-technologie van Huawei toe te laten

Ondanks dat het handelsverbod opgelegd door de Verenigde Staten nog steeds van kracht is, beginnen heel wat staten hun kar te keren.

De invoer van 5G-netwerken: het is in veel landen een moeilijk politiek thema. Het hanengevecht tussen de twee economische wereldleiders Verenigde Staten en China heeft de verdere ontwikkeling van infrastructuur om 5G mogelijk te maken, in Europa serieus vertraagd. Huawei heeft de kennis en middelen in handen om 5G te leveren aan Europa, maar Verenigde Staten voert de politieke druk op om te voorkomen dat hun bondgenoten met hun economische vijand in zee gaan.

Aanvankelijk leken de landen binnen de Europese Unie ook Amerika te gaan volgen. Een onderzoeksrapport vanuit de EU waarschuwde voor potentiële veiligheidsproblemen om 5G-technologie van buitenaf te laten leveren. Er werd gezocht naar alternatieven, maar die zijn tot op heden nog niet gevonden.

Het tij keert

Daardoor lijkt de strijd stilaan toch weer in het voordeel van Huawei te keren. Meer en meer Europese landen lijken te moeten inzien dat 5G-technologie zelf te moeten ontwikkelen vaak een peperdure affaire blijkt te zijn. Daardoor beginnen regeringsleider toch weer voorzichtig Huawei de hand te reiken. Duitsland was het eerste land binnen de EU dat expliciet durfde uitspreken de mogelijkheid tot een samenwerking met Huawei als een optie te blijven beschouwen. Vorige week verschenen geruchten dat zelf Amerikaanse telecomoperatoren Huawei als het beste alternatief blijven beschouwen.

Nu lijkt het Verenigd Koninkrijk ook in die sporen te volgen. De ondertussen eeuwig durende Brexit verplicht de Britten er toe een eigen oplossing te zoeken, los van wat de Europese Unie van plan is. Boris Johnson en zijn regering zijn volgens The Times tot de conclusie gekomen dat zij Huawei nodig hebben om de uitrol van 5G te kunnen realiseren. Toch blijft VK nog enigszins voorzichtig in het afsluiten van een handelsverdrag met China. De Britse regering werkt aan een constructie die telecomproviders wel toelaat apparatuur van Huawei aan te leveren zoals antennes. Men wil toch nog voorkomen dat Huawei op kritieke punten van de infrastructuur in het systeem zit. Dat is overigens een optie die Huawei zelf al voorstelde aan de Westerse landen om toch onder het embargo uit te komen. Maar of het een ideale oplossing is, daar bestaat nog heel veel twijfel over.

Vlaanderen

Ook in Vlaanderen zit de discussie rond 5G redelijk vast. Mede door de moeilijke onderhandelingen om een federale regering te vormen, komt er weinig schot in de zaak. De Vlaamse regering wil het heft in eigen handen nemen, en de grote telecomspelers op de Vlaamse markt stapten in een joint venture. Maar of men het wil aandurven Chinese technologie toe te late, daar is men eigenlijk nog totaal niet over uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business