Nieuws

Arenden jagen gsm-kosten op van Russische wetenschappers

Aan trekkende arenden vragen een sms’je te sturen om te laten weten waar ze uithangen, kan al snel een duur grapje worden. Dat hebben Russische ornithologen ondervonden.

De Russische ornithologen wilden via een onderzoek de trekroutes van steppearenden in kaart brengen. Even een lesje biologie: steppearenden zijn roofvogels die broeden in een gebied dat strekt van Roemenië tot en met Mongolië. Aangezien de winters in de steppen hen toch wat te koud zijn, overwinteren ze afhankelijk van het leefgebied in Zuid-Afrika of India. In Rusland leefde ooit een grote populatie steppearenden in Siberië, maar de soort is sterk achteruit gegaan. De onderzoekers wilden daardoor informatie achterhalen over potentiële gevaren die de vogels tegenkomen op die lange trektocht. Dertien arenden kregen een gps-tracker met SIM-kaart mee op hun tocht. Via die SIM-kaart kon de tracker op regelmatige tijdstippen via SMS-berichten de locatie van de vogels delen met de onderzoekers.

Dure vogels

Maar het onderzoek liep niet helemaal zoals gepland. De onderzoekers mispakten zich op de vluchtroute van de vogels. Die keerden na de winter niet terug naar Siberië zoals verwacht. De vogels besloten nog eerst een reisje naar Kazachstan te maken. Probleem voor de onderzoekers want de vogels hadden zich in een gebied genesteld waar geen telefoonverbinding was. Grote delen van de Centraal-Aziatische steppe zijn nu eenmaal zeer dun bevolkt waardoor niet overal zendmasten geplaatst zijn. Daardoor konden de SMS-berichten niet meer verstuurd worden.

Na een tijdje waren de arenden wel uitgekeken op Kazachstan en besloten ze een ommetje naar Iran te maken. Daar vonden de trackers opnieuw verbinding en konden de SMS’en weer verstuurd worden. Zo kregen de onderzoekers plots honderden berichten binnen vanuit Iran. Omwille van roamingkosten waren die berichten bijna 25 keer duurder dan wanneer ze vanuit Siberië zouden verstuurd zijn. De zegswijze ‘een dure vogel’ krijgt zo een wel heel letterlijke betekenis.

Crowdfunding

Die extra kosten waren niet opgenomen in het onderzoeksbudget. Het geld was snel op waardoor de onderzoekers een lening moesten aangaan om de hoge gsm-rekeningen te kunnen betalen. Om de studie verder te kunnen zetten, werd een crowdfunding actie gestart. Dat leverde in ieder geval genoeg geld op om het onderzoek voor de rest van dit jaar te kunnen verder zetten. Misschien moeten de ornithologen toch maar overwegen om een Arend telefoonabonnement bij Orange te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business