Nieuws

Facebook waarschuwt dat app-ontwikkelaars toegang hadden tot groepen

Facebook komt opnieuw naar buiten met verontrustend nieuws over de gebrekkige bescherming van persoonlijke gegevens.

Ai ai Facebook… Het sociale mediaplatform kampt al jaren met privacykwesties. Ondanks alle moeite die Facebook doet om ons te overtuigen dat het meer middelen investeert om onze gegevens te beschermen, blijven onrustwekkende berichten als een donkere wolk boven hun hoofd hangen. Zo ook weer vandaag, want Facebook heeft nog maar eens een vervelende mededeling moeten opbiechten.

Partnership Manager Konstantinos Papamiltiadis meldde dat ontwikkelaars van applicaties die Facebook ondersteunt, onbedoeld toegang hebben gekregen tot ledenbestanden van groepen. Facebook-groepen zijn net één van de toepassingen die Facebook onderscheidt van andere sociale mediaplatformen. Groepen kunnen een verschillende graad van toegankelijkheid hebben, van openbaar tot gesloten als je niet zo graag pottenkijkers hebt. Beheerders van groepen kunnen applicaties die niet ontwikkeld zijn door Facebook gebruiken voor het beheer van die groepen, om bijvoorbeeld het delen van bestanden mogelijk te maken.

The misery continues…

Vorig jaar nog in april verstrengde Facebook juist zijn samenwerkingsakkoord met partners die die applicaties aanleveren. Naar aanleiding van het grote Cambridge Analytica-schandaal was dat ook noodzakelijk. Facebook verbood toen aan al zijn partners om nog toegang te krijgen tot persoonlijke data van groepsleden zoals namen en profielfoto’s.

Dat maakt het alleen maar des te pijnlijker voor Facebook dat hun partners toch nog door de mazen van het net geglipt zijn. Volgens Papamiltiadis zijn 100 partnerbedrijven – die niet bij naam genoemd werden – er het voorbije anderhalf jaar toch in geslaagd toegang te krijgen tot persoonsgegevens, waarvan 11 nog in de voorbije twee maanden. Ondertussen zijn alle partners opnieuw de toegang tot ledenbestanden ontzegd. Volgens Papamiltiadis is er geen bewijs dat er misbruikt is gemaakt van de gegevens en heeft Facebook ook uitdrukkelijk gevraagd alle informatie die bekomen is via Facebookgroepen te verwijderen.

Het is wel weer een pijnlijk hoofdstuk in de strijd van Facebook om de privacy-rechten van zijn gebruikers te verzekeren. In tijden waarin het ongenoegen en wantrouwen vanuit de politiek ten aanzien van Facebook groeit, kan het zulke misstappen echt niet meer permitteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business