Nieuws

Russische koeien krijgen VR-bril om stress te verminderen

Door de koeien een kalmerende simulatie te tonen, hopen de Russische landbouwers de melkproductie van de dieren te stimuleren.

Over Rusland valt er bijna altijd wel wat geks te vertellen. Enkele landbouwers in de buurt van de hoofdstad Moskou hebben een opvallend experiment opgestart. Ze zetten koeien VR-brillen op. De toestellen zijn speciaal ontworpen om aan de afmetingen van een koeienhoofd te voldoen. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw en Voeding.

Uiteraard krijgen de koeien de VR-bril niet op hun neus om rustig wat games te spelen. Het doel is om het stressniveau van de dieren te verlagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat koeien die hoge niveaus van stress ervaren, minder melk produceren. En dat leidt tot minder inkomsten voor de landbouwers. Door de koeien tijdens het grazen een simulatie te tonen van een kalme, zonnige weide, hopen ze het stressniveau van de dieren zo laag mogelijk te houden.

Hoopvolle resultaten

Hoe gek het allemaal ook moge klinken, het lijkt wel zijn effect te hebben. Toen de gemoedstoestand van de dieren werd gemeten voor en na het dragen van de headset, werd een lager stressniveau opgemeten. Het ministerie wil eerst nog verdere tests uitvoeren, maar is hoopvol dat ze het project binnenkort over heel het land kunnen uitrollen.

Misschien zit hier wel een nieuwe markt in voor HTC en Oculus?

Een koe met een VR-bril op de neus: het is toch maar een gek gezicht. Afbeelding: Moscow Ministry of Agriculture and Food

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business