Nieuws

Met deze truc is je elektrische wagen in 10 minuten opgeladen

Met deze truc zijn onderzoekers erin geslaagd om een batterij in amper 10 minuten op te laden.

Wereldwijd zijn er voor- en tegenstanders. De één denkt dat elektrische wagens de toekomst zijn terwijl de ander overtuigd is van waterstof. Hoe je het ook draait of keert, beide technieken zijn één van de mogelijke oplossingen richting groene mobiliteit. Je hoeft tegenwoordig ook niet ver meer te kijken op de straat om een elektrische wagen te spotten. Toch is amper 2 procent van de wagens elektrisch. Eén van de mogelijke redenen is het feit dat mensen angst hebben voor het rijbereik. Daar hebben onderzoekers nu een truc op gevonden.

Truc

Maar die rijbereikangst is meer en meer ongegrond. Dat bewijzen ook een aantal onderzoekers aan het Pennsylvania State University. Zij vonden een techniek waarbij je de klassieke lithiumbatterij in amper 10 minuten kan opladen om al meer dan 300 kilometer te kunnen rijden.

Je auto opladen – bijna – aan de snelheid van een tankbeurt zit er dus aan te komen. Volgens Chao-Yang Wang, ingenieur aan de universiteit van Pennsylvania, is het van groot belang dat mensen hun wagen in de toekomst even snel kunnen opladen als dat ze moeten tanken. Die nieuwe techniek zal ervoor zorgen dat veel mensen uiteindelijk wel voor een elektrische wagen zullen kiezen.

Techniek

De techniek erachter hoeft niet per se complex te zijn. De onderzoekers ondervonden dat als je een batterij oplaadt aan de temperatuur van 60 graden en dan snel weer doet afkoelen, je de batterij in amper 10 minuten helemaal kan opladen.

Om dat te bekomen trokken de onderzoekers een folie van nikkel over de batterij als warmte-element. Op die manier konden de onderzoekers de batterij tot wel 2500 keer herladen met een degradatie van amper 8,3 procent. Een stuk meer oplaadbeurten en minder slijtage door middel van een eenvoudige truc, wat wil een mens nog meer?

Onderzoeker Chao-Yang is er ook van overtuigd dat de nieuwe techniek kan gecommercialiseerd worden aangezien ze simpelweg gebaseerd is op een batterij die vandaag de dag al gebruikt wordt in elektrische wagens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business