Nieuws

China maakt deepfakes bijna illegaal

Steeds vaker komen Deepfakes naar voren als de bron van fake nieuws. De Chinese overheid neemt vanaf 2020 officiële maatregelen.

Een opmerkelijke wending van China in de strijd tegen nepnieuws maakt dat het vanaf 2020 volledig verboden is om fake nieuws te publiceren op basis van virtual reality of deepfakes. Vooral die laatste techniek is een groeiend probleem wereldwijd.

Deepfakes

Vanaf 2020 zal het ook officieel verplicht zijn om duidelijk aan te geven dat het om valse gefabriceerde beelden gaat op internet. Reuters bericht daarover dat het Chinese Cyberspace Administration van mening is dat “dergelijke publicaties de nationale veiligheid in gevaar brengen en de rechten van andere schenden”. Voor China is deze nieuwe zet op zich niet nieuw, eerder dit jaar zou de overheid al geprobeerd hebben om deepfakes volledig illegaal te maken.

Techniek

Hoe werkt dat nu precies? Deepfakes worden vooral gebruikt om het gezicht van iemand anders op bepaalde videobeelden te plaatsen. Daardoor zou je bekende mensen als Trump, Putin of grote artiesten dingen kunnen laten doen die ze helemaal niet echt gedaan hebben.

De technologie is vandaag de dag al enorm goed ontwikkelt waardoor het enorm moeilijk wordt om echt van fake te gaan onderscheiden. Dat maakt dat deepfakes gevaarlijk zijn en bijvoorbeeld ingezet kunnen worden bij politieke verkiezingen in instabiele landen.

Nederland

Ook in Nederland wil men deze nieuwe technologie in een wettelijk kader gieten en proberen sociale platformen als Twitter en Facebook hun beleid aan te passen om fake nieuws tegen te gaan. Het wordt niet eenvoudig maar de meeste platformen en overheden hebben intussen door dat deepfakes heel wat schade kunnen veroorzaken.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business