Nieuws

FBI waarschuwt voor FaceApp en start onderzoek

Volgens de Amerikaanse federale politiedienst zou de app kunnen ingezet worden voor desinformatiecampagnes en spionage vanuit Rusland.

FaceApp is een fotobewerkingsapplicatie waarmee je allerlei AI-filters op jezelf kan toepassen. Voorbeelden daarvan zijn filters waarmee je er plots 30 jaar ouder uitziet. De app is gratis te downloaden via App Store en Play Store en kent een groot succes. De app bestaat al twee jaar, maar pas in de zomer brak ze helemaal door toen celebrities de app opmerkten en de ‘FaceApp’-challenge viraal ging. Volgens de website zou de app al zeker 80 miljoen actieve gebruikers hebben. Dat maakt het nog geen Instagram of Snapchat, maar slechte cijfers zijn het zeker niet.

Zo zal stervoetballer Lionel Messi er blijkbaar uitzien wanneer hij zijn schoenen aan de haak hangt. Afbeelding gemaakt met FaceApp.

De FBI ziet er toch allemaal wat minder de lol van in. Vandaag maakte Chuck Schumer, een senator van de Democratische partij, op zijn Twitter bekend dat hij in juli al een verzoek indiende bij de FBI om te controleren of de app wel veilig was. Vorige kreeg hij van assistent-directeur bij de FBI Jill Tyson het antwoord dat de inlichtingendienst de app nader gaat onderzoeken over mogelijke banden met Rusland.

Desinformatie en spionage

Als je FaceApp op je smartphone geïnstalleerd hebt op je smartphone, zal je wellicht heel vreemd opkijken nu. Toch is de app nooit helemaal vrij geweest van kritiek. Mensen die aandachtig de gebruikersovereenkomst doornamen, hadden daar toch bedenkingen bij. Daarin stond namelijk expliciet dat door de gebruikersovereenkomst goed te keuren, je de ontwikkelaars van de app permanent toegang gaf tot je foto’s alsook dat zij je data mochten doorverkopen aan adverteerders.

In juli nam Guardian, een cybersecuritybedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele veiligheid de app onder de loep. Toen al begonnen de eerste vermoedens bij FBI dat de app zou gebruikt worden voor spionage vanuit Rusland de kop op te steken. Guardian vond daar echter geen bewijzen voor. Er waren wel heel wat slordigheden in de ontwikkeling, maar niets dat wees op bewust kwade intenties of inmenging van een buitenlands regime.

Het lijkt er dus vooral op dat FBI de app wantrouwt louter en alleen om het feit dat hij van Russische makelij is. Dat wantrouwen is nog een restant van de vorige presidentsverkiezingen, waarbij er vanuit Rusland massaal desinformatie verspreid werd op sociale media ten faveure van Trump. Met nieuwe verkiezingen in aantocht, is FBI daarom extra voorzichtig. Zij maken zich daarom zorgen over het feit dat FaceApp afbeeldingen verzamelt van Amerikaanse gebruikers die kunnen gebruikt worden om te manipuleren. Daarbovenop heeft de Russische regering zichzelf het recht toegekend alle data op te vragen die binnen Russisch grondgebied wordt verzameld. Maar concrete bewijzen dat deze praktijken ook allemaal gebeuren, zijn er niet.

FaceApp heeft zelf nog niet gereageerd op dit nieuws, maar heeft de voorbije maanden al meermaals ontkend directe banden te hebben met het Kremlin. Zij motiveren dat geen enkele afbeelding langer dan 48 uur wordt opgeslagen en dat hun databanken zich niet in Rusland bevinden. Daardoor liggen zij buiten het bereik om ooit in handen van de Russische regering te vallen.

CCB

In België is de app eveneens niet helemaal vrij van tegenstand. In juli waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity Belgium nog voor de app toen die ook bij ons aan populariteit begon te winnen. Ook toen ging het vooral over het feit dat de app niet van Westerse makelij is. Bovendien is de verouderde gebruikersovereenkomst in strijd met de GDPR-wetgeving, omdat de app voor intrede van de wet gelanceerd werd. Tenslotte zou de app kwetsbaarder zijn voor hackers, omdat ze door een bescheiden startup ontwikkeld werd die minder middelen heeft om zich tegen hackersaanvallen te beschermen. De database met afbeeldingen kan voor overheidsinstanties van vijandige staten een gouden bron aan informatie zijn. Maar ook hier geldt dat tot op heden nog geen geldig bewijs is dat deze bezorgdheden ook allemaal gerechtvaardigd zijn. Hou ze misschien toch maar in het achterhoofd wanneer je nog eens wil testen hoe je als bejaarde man of vrouw zal uitzien.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business