Nieuws

Alphabet stelt nieuwe CEO aan

De oorspronkelijke oprichters van Google Larry Page en Sergey Brin zetten een stapje opzij en geven de scepter door aan Sundar Pichai.

Groot nieuws vandaag bij Alphabet, dat sinds 2015 het moederbedrijf is van Google. Daar hebben de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf, Larry Page en Sergey Brin, via een open brief bekendgemaakt op te stappen als CEO van Alphabet. Larry Page en Sergey Brin zijn eveneens de ingenieurs die in 1998 de zoekmachine Google creëerden. In de brief verklaren ze dat nu de herstructurering succesvol doorgevoerd is, het tijd is om de managementstructuur verder te vereenvoudigen. Ze vergelijken Google met hun kind dat nu het 21 jaar geworden is, ze stilaan moeten leren loslaten. Ze blijven nog wel actief binnenin de raad van bestuur van Alphabet.

De ‘logische’ opvolger heeft de naam Sundar Pichai. De man van Indische oorsprong is al sinds 2004 actief voor Google. Hij speelde een zeer grote rol bij onder andere de ontwikkeling van populaire applicaties als Gmail en het uitbouwen van de webbrowser Google Chrome. Toen Google zich in 2015 grondig herstructureerde wat resulteerde in de oprichting van Alphabet, nam hij al eens de positie van Page en Brin in als CEO van Google. Hem doorschuiven als CEO van Alphabet leek dan ook de meest voor de hand liggende keuze. Op zijn Twitter kondigde hij aan enthousiast te zijn over de langetermijnstrategie en de ‘tijdloze’ missie die het bedrijf heeft. Pichai zal zich wellicht blijven focussen op het creëren van oplossingen met nieuwe technologieën zoals AI.

Woelige tijden

Maar ook op korte termijn zal de nieuwe CEO zijn handen vol hebben. Er hangen Google en Alphabet namelijk heel wat hete hangijzers boven het hoofd, zowel extern als intern. Zowel in de Verenigde Staten en Europa neemt de druk vanuit de politiek op het bedrijf sterk toe. In beide regionen worden strenge antitrustwetgevingen aangenomen om de macht van grote technologiebedrijven aan banden te leggen. Vooral in de Europese Unie heeft men geen schrik om actie te ondernemen tegen Alphabet. Het bedrijf moest in de afgelopen jaren al voor 8,2 miljard euro aan boetes betalen, voor onder andere het overtreden van weten rond open marktconcurrentie en het verzamelen van persoonlijke gegevens. Afgelopen weekend werd een nieuw onderzoek gestart tegen Google door de Europese Commissie, die wel eens in een vierde boete zou kunnen resulteren.

De kritiek op Page en Brin nam binnen en buiten het bedrijf sterk toe omdat zij zich in al die controverse vooral lieten opvallen in hun afwezigheid. Daar waar andere CEO’s als Zuckerberg en Dorsley zich wel durfden verantwoorden voor hun beleid, stuurden Page en Brin eerder hun kat. Ook intern rommelt het al een tijdje bij Google onder de werknemers. De ooit zo geprezen werkgever heeft te kampen gekregen met enkele protestacties opgezet door het eigen personeel. Die acties waren gericht tegen het gebrekkig optreden door het management tegen grensoverschrijdend gedrag, deals die werden gesloten met Pentagon of een zoekmachine die in opdracht van de Chinese regering zou ontwikkeld worden. Enkele ontslagen van werknemers die de protestacties leidden, heeft nog heel wat olie op het vuur gegooid. Benieuwd hoe de nieuwe CEO met al deze problemen zal omspringen. Een rustige inlooptijd zal hij in ieder geval niet krijgen.

Sundar Pichai, de nieuwe grote man van Alphabet.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business