Nieuws

Chatapp ToTok blijkt spionagetool Verenigde Arabische Emiraten

Populaire chatapp ToTok blijkt de ultieme spionagetool te zijn van de Verenigde Arabische Emiraten.

Daarmee kopte The New York Times gisteren. Het is nog niet helemaal duidelijk wie erachter zit maar volgens Amerikaanse functionarissen zou chatapp ToTok (niet te verwarren met TikTok) massaal gebruikt worden voor spionage in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten.

ToTok

ToTok is een populaire chatapplicatie waarmee je op een veilige manier kan communiceren met vrienden en familie. De app is ietwat vergelijkbaar met Telegram. Nu blijkt dat de applicatie eigenlijk een ultieme spionagetool is van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de gebruikersactiviteiten te volgen.

Volgens The New York Times zijn buitenstaanders in staat om elk gesprek, beweging, relatie, afspraak, geluid of afbeelding van de gebruikers kunnen te monitoren. Volgens de NY Times is het grootste deel van de gebruikers terug te vinden in de VAE zelf maar heeft ToTok in de laatste weken ook aan populariteit gewonnen in de Verenigde Staten.

Spionage

Volgens de NY Times wordt ToTok beheerd door Breej Holding. Een bedrijf in handen van DarkMatter dat op zijn beurt in handen is van verschillende cybersecurity-experts die werken voor de autoriteiten van de VAE. De app werd kortgeleden al door Apple en Google uit zijn App- en Google Play Store gehaald. Je kan ToTok dus niet meer downloaden, maar de applicatie is wel nog actief.

TikTok

De beschuldigen aan het adres van de VAE rondom ToTok komen midden in de verhitte discussie rond de Chinese communicatie-app TikTok. Ook die applicatie zou volgens verschillende Amerikaanse experts en autoriteiten gebruikt worden voor spionage door de Chinese overheid.

Momenteel loopt er in deVS een rechtzaak tegen het Chinese TikTok waarbij onderzocht wordt in welke mate de applicatie een gevaar voor de nationale veiligheid van het land is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business