Nieuws

‘Uitzonderlijk veel’ meldingen van UFO’s in 2019

Het Belgische UFO-Meldpunt kreeg in 2019 opmerkelijk meer meldingen van UFO’s binnen dan in andere jaren. Daar zit SpaceX voor veel tussen.

Het Belgisch UFO-Meldpunt is het centrum waar je terecht kan voor vreemde objecten die je in de lucht waarneemt te melden. En dat hebben blijkbaar veel mensen gedaan in 2019. Met 266 meldingen van UFO’s of andere niet te herkennen objecten was het een uitzonderlijk druk jaar voor het UFO-Meldpunt. In 2018 kregen ze 182 meldingen binnen.

Toch lijkt de kans zeer klein dat er daadwerkelijk buitenaards leven boven ons land gevlogen heeft het afgelopen jaar. Heel vaak blijkt al heel snel dat wanneer iemand beweert een UFO gezien te hebben er een logische verklaring voor te vinden is. Het UFO-Meldpunt onderzoekt in ieder geval alle meldingen die het binnenkrijgt. Van de vele gemelde UFO’s bleken er bijvoorbeeld 57 een weerballon te zijn, 29 een meteoriet en ook het ISS of een andere satelliet werd 46 keer als een UFO gesignaleerd.

Maar toch is er nog hoop voor de enthousiastelingen van buitenaards leven. Één melding staat voorlopig nog open en voor twee meldingen kon onvoldoende informatie worden gevonden om tot een conclusie te komen. Die gingen over een “een fel oranje draaiend licht dat geprojecteerd leek op de rijbaan” en een “een donkere driehoek die over windmolens vloog”.

SpaceX

De sterke stijging is vooral te wijten aan twee evenementen die voor een piekmoment in het aantal meldingen zorgden. Op 25 mei zorgden het ruimtebedrijf van Elon Musk SpaceX voor heel wat verwarring. Die dag schoot het 60 satellieten tegelijkertijd de lucht in, die ook in het Belgische luchtruim konden waargenomen worden. 33 keer werden die satellieten bij het UFO-Meldpunt gesignaleerd.

Een ander piekmoment vond plaats op 14 september toen een Ierse weerballon ontplofte in de buurt van Gent. Weerballonnen worden heel vaak verkeerdelijk voor een UFO aanzien. Met 37 meldingen van UFO’s werd die dag een absoluut record neergezet.

Volgens het UFO-Meldpunt zal er ergens in 2020 weer zo’n piekmoment komen. En dan zal het ook weer SpaceX zijn die de commotie zal veroorzaken. Het bedrijf is namelijk van plan om ergens dit jaar 12.000 Starline-satellieten rond de aarde te laten vliegen.

Deze bizarre lichten boven Gent bleken uiteindelijk niet meer dan een weerballon te zijn. Afbeelding: VRTNWS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business