Nieuws

Tesla start 7 januari met levering van in China gebouwde wagens

Een week nadat de eerste auto’s van de band in Shangai rolde, gaat Tesla starten met de commerciële verkoop van wagens geproduceerd in China.

Nog net voor de jaarwisseling sloeg Tesla erin om zijn eerste 15 auto’s af te werken in de nieuwe Gigafabriek in Shangai. Een mijlpaal voor het bedrijf, want het waren de eerste Tesla’s die buiten de Verenigde Staten gebouwd werden. De wagens werden cadeau gedaan aan personeelsleden. Die mijlpaal kwam overigens vroeger dan verwacht, omdat Tesla pas in januari 2019 kon starten met de bouw van de fabriek.

De ene mijlpaal moet de vorige vanaf nu snel gaan opvolgen. Want Tesla heeft grote plannen in China. Nog dit jaar moet de productie opgetrokken worden tot 3000 wagens per week. Tesla meent in ieder geval klaar te zijn voor de commerciële verkoop van de wagens. Vanaf 7 januari wil het starten met de eerste leveringen van wagens die in de fabriek gebouwd zijn. Die zullen een heel stuk goedkoper zijn dan wagens die vanuit de Verenigde Staten moeten aangeleverd worden. Tesla gaf zelf aan in het kwartaalverslag van het derde kwartaal dat het China op termijn ziet uitgroeien tot de belangrijkste markt voor zijn wagens.

Made in China

Tesla sloot in juli 2018 een deal met de Chinese regering om de bouw van een fabriek in Shangai mogelijk te maken. Het waren de eerste stappen die de autobouwer buiten zijn thuisland de Verenigde Staten zette. Tesla was overigens ook één van de eerste Amerikaanse bedrijven die gebruik maakte van en nieuwe wet ingevoerd door de regering van Xi Jinping. Die schafte een wet af dat buitenlandse bedrijven een joint venture moesten aangaan met een Chinees bedrijf in de sector om zich in het land te kunnen vestigen. Daarmee wil China terug zijn poorten meer open zetten voor globale grootmachten. Dat wil China tegen 2022 realiseren.

Het nieuws komt in tijden dat China en de Verenigde Staten nochtans niet meer door dezelfde deur kunnen wandelen. Ook Tesla heeft geleden onder de vele taksen en invoerheffingen waar beide landen elkaar mee pesten. Door zelf wagens in China te produceren, omzeilt Tesla heel wat van de taksen waar het mee geconfronteerd werd. Dat is één van de voornaamste redenen waarom het zijn wagens veel goedkoper zal kunnen aanbieden op de Aziatische markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business