Nieuws

Huawei verkocht 200.000 vouwbare smartphones

Een maand later dan Samsung brengt Huawei verkoopcijfers naar buiten van zijn vouwbaar smartphonemodel, de Mate X.

Op 13 december raakte plots het nieuws bekend dat Samsung maar liefst een miljoen stuks van de vouwbare smartphone Galaxy Fold had verkocht. Cijfers die ons toch lichtjes van onze stoel deden vallen. Al heel snel werd die uitspraak van Young Soh, Chief Strategy Officer bij Samsung, ingetrokken als een ‘verspreking’. Enkele dagen geleden berichtte Android Authority dat de Fold tussen de 400.000 en 500.000 keer verkocht zou zijn. Een schatting die ons gezien het prijskaartje van bijna €2000 al wat realistischer lijkt.

Vandaag, twee dagen na Samsung om exact te zijn, is Huawei naar buiten getreden met verkoopcijfers van diens vouwbare smartphone, de Mate X. De Mate X werd op 15 november gelanceerd en zou elke maand een 100.000 keer verkocht zijn. Dat maakt in totaal om en bij de 200.000 verkochte stuks. Mogen we dan concluderen dat Samsung de strijd om de foldables gewonnen heeft?

Geen Google

Niet helemaal. Ten eerste verscheen de Samsung Galaxy Fold al begin september en heeft hij al een onmiskenbare voorsprong van twee maanden gehad. Maar is er een veel belangrijker detail dat de verkoopcijfers beïnvloedt. Anders dan de Galaxy Fold heeft de Mate X nooit een globale release gekend. Omwille van de perikelen met de Verenigde Staten kreeg Google een verbod opgelegd om handel te drijven met Huawei. Daardoor kon Huawei geen Androidapplicaties aanbieden in de laatst uitgebrachte smartphonemodellen. Huawei is zich daardoor weer meer gaan focussen op de Chinese markt, die het meer dan ooit in zijn macht heeft.

Je zou dus kunnen stellen dat het misschien wel indrukwekkender is dat Huawei in één land half zoveel vouwbare smartphones heeft kunnen verkopen dan Samsung wereldwijd. China is wel de grootste afzetmarkt voor smartphones wereldwijd, die zich bovendien meer en meer afsluit voor buitenlandse merken. Zolang Huawei die blijft controleren, zal het eigenlijk altijd straffe verkoopcijfers kunnen voorleggen. Maar de verkoopcijfers van Mate X zijn in vergelijking met andere smartphonemodellen van Huawei helemaal niet zo straf.

Vouwbare smartphones moeten dus nog steeds doorbreken. Maar uitsterven zal de trend zeker nog niet in 2020. Samsung zal op 11 februari de opvolger van de Fold aankondigen (die volgens geruchten Bloom zal heten) en vrijwel onmiddellijk daarna zal de smartphone te koop zijn in Zuid-Korea. Ook Huawei werkt aan een opvolger voor Mate X, die waarschijnlijk Mate XS zal heten. Huawei zal wel wachten tot het Mobile World Congress eind februari om de smartphone te presenteren. Het is ook nog niet geweten of deze smartphone een globale release zal krijgen of niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business