Nieuws

Worden Google en Huawei weer herenigd?

Volgens bronnen zou Google bij de Amerikaanse regering een licentie hebben aangevraagd om weer handel met Huawei te kunnen drijven.

Sameer Samat, divisiehoofd van Android en Google Play bij Google, zou aan de Duitse krant Finanzen meegedeeld hebben dat Google een verzoek heeft ingediend bij de Amerikaanse regering om weer handel met Huawei te kunnen drijven. Amerikaanse bedrijven kunnen daarvoor een licentie aanvragen en, onder strenge voorwaarden, krijgen. Eind november kreeg Microsoft bijvoorbeeld al die toestemming, zodat het weer Windows software mag leveren aan Huawei voor diens laptops.

Het voorbeeld van Microsoft deed Google dus geloven dat het ook een kans maakt. Doordat Huawei door de opgelegde ban geen gebruik meer mag maken van Android en Google-applicaties, moest het zijn eigen systeem ontwikkelen, HarmonyOS. Het probeert appontwikkelaars ook aan te sporen apps te ontwikkelen die er compatibel mee zijn, zodat het een volwaardig alternatief voor Google Play kan bieden. Google langs de andere kant riep onlangs op om zeker geen Google Play-apps te downloaden op Huawei-toestellen die niet geregistreerd zijn bij Google.

Uit het oog maar niet uit het hart

Dus ondanks dat het water op dit moment diep is tussen de twee voormalige partners, lijkt de liefde nog niet helemaal bekoeld. Moest Google de permissie krijgen om weer handel te drijven met Huawei, dan opent dat de deur voor een terugkeer van Google Play voor Huawei.

En daar valt voor beide partijen echt wel wat te winnen. Huawei was als tweede grootste smartphonefabrikant na Samsung de belangrijkste partner van Google in de smartphonemarkt. Huawei heeft van in het begin niet ontkend dat het verliezen van Google-applicaties een zwaar obstakel was. Richard Yu van Huawei zou zelfs al gezegd hebben dat indien ze weer zouden samenwerken met Google, de nieuwe Mate 30 serie vrijwel meteen een update zou krijgen. Vermoedelijk zou het dat dan ook wel doen voor de Mate Xs die maandag werd voorgesteld.

Toch is het veel te vroeg om te stellen dat de hereniging er effectief komt. De eindbeslissing ligt uiteindelijk bij de Amerikaanse regering. En uit de taal van minister van Economie Wilbur Ross eerder dit jaar bleek niet dat die bereid is veel toegevingen te doen voor Huawei. Bij Google weet men ook nog niet wanneer de aanvraag behandeld zal worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business