Achtergrond

Facebook en privacy: neen, je profiel ligt niet te grabbel

[Opinie] Staatssecretaris voor Privacy De Backer vreest dat verborgen gegevens van je Facebookprofiel plots door iedereen te vinden zijn. De algemene pers steunt die conclusie maar de waarheid is zoals vaak een stuk genuanceerder.

Een technisch verhaal over een veelgebruikte dienst waarbij het woord privacy valt: meer is er voor velen niet nodig om te panikeren. Computerexpert Inti De Ceukelaire lanceerde gisteren een website waarmee je zogezegd verborgen gegevens van iemands profiel kan bekijken. Geef je het profiel van een vriend of zelfs een onbekende in, dan kan je snel een heleboel oude en gênante foto’s terugvinden en zelfs statussen uit een ver verleden oprakelen.

Algemene verwarring

De algemene pers vloog er enthousiast op met titels als ‘Deze website legt elk Facebookprofiel bloot’ en Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer liet meteen verontwaardiging optekenen. Facebooks lakse omgang met de privacy der Belgische burgers zou onderzocht worden.

Noch onze collega’s van wat toch kwaliteitskranten horen te zijn, noch de man wiens verantwoordelijkheid het is in deze regering om dergelijke zaken grondig te bekijken, namen de moeite om eens zelf te kijken wat de tool precies doet. Het online programmaatje, dat je zelf kan uitproberen via Stalkscan.com, kan inderdaad onthutsende resultaten opleveren. Niets daarvan is echter de schuld van Facebook. Het is niet de eerste keer dat er nonsens verspreid worden over een online dienst. Denk maar aan de berichtgeving over WhatsApp vorig jaar.

Zeg niet zomaar verborgen

Stalkscan toont je informatie die “verborgen” is, waarbij de aanhalingstekens van groot belang zijn. Het gaat om gegevens die niet zomaar zichtbaar zijn op Facebook, maar geenszins verborgen zitten. Denk aan foto’s waarin iemand jou heeft getagd of reacties op publieke posts van iemand anders. De tool laat absoluut niets zien dat jij of iemand anders niet zelf publiek online hebben gezet. Kies je er voor om foto’s af te schermen of lid te worden van geheime groepen, dan kan een snoodaard daar met de hulp van De Ceukelaires tool niet aan.

Stalkscan is een bewustmakingstool. In dat opzicht is de ophef die sinds gisteren ontstond, een goede zaak. De woede komt echter op het verkeerde adres terecht: Stalkscan kan alleen dingen vinden die jij publiek online hebt gezet.

Kort door de bocht

De Backer schiet dus als staatssecretaris weeral zijn doel voorbij. Net als bij Google keert de man zich tegen een groot bedrijf zonder eerst de moeite te doen grondig te onderzoeken hoe de vork in de steel zit. De media draagt haar steentje bij om de verwarring compleet te maken, terwijl De Ceukelaire via Twitter maar wanhopig probeert duidelijk te maken wat zijn tool nu echt doet.

Samengevat: Er bestaat géén tool die de privacy-instellingen van Facebook omzeilt. Er bestaat wel een tool waarmee je eenvoudig door zaken kan bladeren waar iedereen sowieso toegang tot heeft.

Verbetering

[related_article id=”210232″]

Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. Zo is het niet altijd vanzelfsprekend om een oud Facebookprofiel schoon te maken en te ontdekken welke foto’s of statussen niet afgeschermd zijn. Facebook doet echter zijn best. De privacy-instellingen zijn een stuk duidelijker geworden en je krijgt van tijd tot tijd waarschuwingen op je tijdslijn waarin je wordt aangemaand om alles nog eens na te kijken. De Backer zou als staatssecretaris van de gelegenheid gebruik moeten maken om mensen aan te moedigen de tools die Facebook ter beschikking stelt ook te gebruiken in de plaats van de sociale mediagigant aan te vallen voor een vermeende fout die er geen is.

Dat wil niet zeggen dat Facebook braaf is. Er zijn heel wat bedenkingen te maken bij de manier waarop het sociale netwerk omgaat met je persoonsgegevens. Facebook is immers een advertentieplatform en jouw profiel is het product. Dat is echter een totaal andere kwestie.

Gemiste kans

Doordat De Backer weeral te snel reageert en zich niet laat informeren, laten we collectief weer een kans liggen om een interessante discussie te voeren over bewustmaking en eigen verantwoordelijkheid op het net.  Dat is nochtans nodig: een korte steekproef toont aan dat we heel wat foto’s van wildvreemden kunnen bekijken. Dat gaat met Stalkscan, maar ook door gewoon naar het profiel van de persoon in kwestie te surfen.

Doordat De Backer weeral te snel reageert en zich niet laat informeren, laten we collectief weer een kans liggen om een interessante discussie te voeren over bewustmaking en eigen verantwoordelijkheid op het net.

Ja, giganten als Facebook en Google azen op je gegevens en moeten nauwlettend in het oog gehouden worden. Dat wil niet zeggen dat wij als eindgebruiker vrij zijn van verantwoordelijkheid. Zet al je gegevens van je profiel privaat en een wildvreemde zal ze niet kunnen zien. Stalkscan verandert daar niets aan.

Tot slot nog enige nuance: het is niet zo dat Stalkscan niets doet. De site maakt gebruik van Facebooks Graph Search. Die functie laat gebruikers toe om ingewikkelde vragen aan Facebook te stellen. Denk aan ‘Welke vrouwen uit mijn regio zijn single’. De zoekfunctie bestaat officieel niet meer, maar Stalkscan lijkt ze toch te gebruiken. Ook hier kan een profiel alleen als zoekresultaat naar boven komen als de relevante informatie publiek te vinden is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business