Opinie

Windows 10 S is gesloten, en dat is een uitstekend idee

[Opinie] Microsoft zorgt opnieuw voor verwarring met de lancering van Windows 10 S. Iedereen klaar voor een nieuw Windows RT-fiasco? Nee, Windows 10 S is de toekomst van Windows.

Microsoft heeft na enkele geruchten Windows 10 S aan het grote publiek getoond. Naar de buitenwereld toe lijkt het alsof Microsoft de concurrentie wil aangaan met Chromebooks en goedkope laptops in het algemeen. Microsoft zelf maakt echter duidelijk dat Windows 10 S wordt gepositioneerd tussen de Home- en Pro-versie. Mijn idee: Windows 10 S is de eerste stap naar de toekomst van elke Windows-versie.

Windows RT-fiasco

Windows 10 S wordt al snel gelinkt aan Windows RT, de ARM-versie van Windows die met de lancering van Windows 8 zijn intrede maakte. Beiden bieden geen ondersteuning voor desktopapps; alles moet uit de Windows Store worden gedownload. Beiden zijn in het leven geroepen om aan de onderkant van de markt, de budgettoestellen, ook marktaandeel te winnen. Er is echter één verschil tussen beiden: ARM vs. x86.

Windows 10 S wordt al snel gelinkt aan Windows RT, de ARM-versie van Windows die met de lancering van Windows 8 zijn intrede maakte.

Windows RT vereiste van elke softwareontwikkelaar een heel grote inspanning om zijn code compatibel te maken met de ARM-architectuur die vooral bekend is uit de tablet- en smartphonemarkt (Android, iOS, Windows 10 Mobile). Resultaat: ontwikkelaars keken de kat uit de boom. Windows RT werd slecht ontvangen omwille van slechte marketing, wat ervoor heeft gezorgd dat het project al snel werd begraven.

ARM-probleem opgelost

Waarom zal Windows 10 S anders zijn? Allereerst is het ARM-probleem opgelost. Alle Windows 10 S-toestellen krijgen nu een Intel- of AMD-chip aan boord met x86-ondersteuning, waardoor de instapdrempel voor softwareontwikkelaars heel laag is. Ze moeten hun software slechts wat anders verpakken en in de Windows Store plaatsen, meer niet. Alleen al deze zet zou ervoor moeten zorgen dat Windows 10 S de broodnodige extra aandacht krijgt.

De betere vooruitzichten wat betreft extra software in de Windows Store worden versterkt door Windows 10 als uitstekend besturingssysteem. Windows RT lanceerde naast Windows 8, wat een absoluut fiasco was de eerste jaren en vele gebruikers heeft afgeschrikt of teleurgesteld. Windows 10 S is gewoon Windows 10, maar dan meer gesloten. Dat laatste is nog het allerbelangrijkste.

[related_article id=”210300″]

Belangrijke kanttekening zijn de ARM-toestellen die vermoedelijk eind dit jaar zullen uitkomen met een Qualcomm Snapdragon 835. Dat klinkt opnieuw als een Windows RT-doemscenario, behalve dat Microsoft op deze chip perfect een volwaardige Windows 10-versie kan virtualiseren. Afwachten of de prestaties ook goed genoeg zijn, maar de eerste indruk oogt alvast positief.

Windows 10 S en ARM klinkt opnieuw als een Windows RT-doemscenario, behalve dat Microsoft op de Snapdragon 835 perfect een volwaardige Windows 10-versie kan virtualiseren.

Gesloten systeem

Een gesloten besturingssysteem heeft voor- en nadelen. De nadelen zijn direct duidelijk: geen desktopapps, alles moet via de Windows Store passeren. Bovendien kiest Microsoft resoluut voor Edge als standaardbrowser en Bing als zoekmachine, zonder extra keuzes. Hier komt de negatieve kant van Microsoft boven: in plaats van keuzes aan te bieden en samen te werken met anderen, wil het liever strijdend starten. Toegegeven, Chrome OS is ook enkel Chrome, maar heel het besturingssysteem is eigenlijk Chrome. Microsoft zou zich daar niet aan mogen spiegelen en zou beter moeten weten.

[related_article id=”214808″]

De voordelen van een gesloten Windows 10 S zijn talrijk. In scholen is het een logische keuze, maar ook voor talrijke thuissituaties zou een gesloten besturingssysteem een zegen zijn. Geen verkeerde downloads meer van louche websites, alles moet voortaan via de Store gebeuren. Het verlaagt de kans enorm op virussen, malware en ander gespuis, terwijl je systeem sneller blijft werken omdat er een betere controle op de apps is uit de Windows Store. In mijn omgeving zou ik 90% van de mensen direct een Windows 10 S-laptop voorstellen. Scheelt in interventietijd wanneer er weeral iets mis is gelopen.

Jailbreaken?

Windows 10 S is een nieuwe stap naar de Windows-versie van de toekomst. Wanneer de verkoopcijfers goed zijn, volgt de software automatisch vanwege de minimale inspanning om iets in de Windows Store te verpakken. Hoe meer software, hoe meer Windows 10 S-toestellen worden verkocht, wat zou resulteren dat volgend jaar de Home-versie van Windows 10 wordt geschrapt.

De kans is groot dat volgend jaar Windows 10 Home niet meer bestaat en Windows 10 S die plaats inneemt.

Ik zie in de nabije toekomst geen enkele Windows 10-versie meer bestaan; alles wordt Windows 10 S. Je verliest heel wat vrijheid, maar je wint op vlak van gebruikservaring en stroomlijning. De wildgroei aan software op miljoenen websites werkt niet handig en is voor velen ook gevaarlijk. Een centrale Windows Store voor alles, zoals we dat hebben met Android en iOS, is de toekomst.

[related_article id=”214819″]

En de ‘power users’ die nu moord en brand schreeuwen? Ik ben ervan overtuigd dat er altijd wel een mogelijkheid blijft bestaan om het volle potentieel te ontgrendelen, zoals je nu Windows 10 S nog altijd met één knop kan upgraden naar Windows 10 Pro. Een iPhone kan je tenslotte ook altijd jailbreaken mocht je meer willen. Het zullen die mensen zijn die nu het hardst roepen, maar stiekem is Windows 10 S een meesterlijke zet van Microsoft om zijn besturingssysteem verder te laten evolueren. Hopelijk maakt het deze keer wél duidelijk aan iedereen dat er een verschil is vanaf de lancering, kwestie van opnieuw een Windows RT-fiasco te vermijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business