Opinie

Schijndood van Paint was een slimme marketingtruc

[Opinie] De jongens uit Redmond wisten maar al te goed dat het nieuws zich als een lopend vuurtje zou verspreiden. Well played, Microsoft.

Microsoft kondigde deze week aan dat Paint zou verdwijnen in de nieuwste versie van Windows. Naast functies zoals de geïntegreerde back-up in Windows, zou ieders favoriete digitale schildersezel naar de schroothoop verwezen worden. Het eens zo machtige grafische programma, schaamteloos naar het strafbankje verwezen? Het lef, de horror! Duidelijk raakte het nieuws een gevoelige snaar: fans schreeuwden wereldwijd de onschuld uit van het iconische tekenhulpje. Het was ocharme nog maar 32 jaar jong.

[related_article id=”217003″]

Nadat iedereen zich had verzoend met het verscheurende nieuws en hun zakdoekjes in de droogkast had gestopt, kwam de reus uit Redmond met een droog berichtje. “Het programma blijft toch bestaan!” Temidden mijn (half afgewerkt) lijstje met gratis Paint-alternatieven en een van collega Dries zijn grafische meesterwerkjes. (In alle ernst, hij HAAT het programma.) Opeens blijkt dat de tekensoftware niet zijn boeltje pakt naar de prullenmand, maar naar de Windows Store. Say what?

Paint 3D is geen Paint

Die sluwe Amerikaanse vossen. Natuurlijk wist Microsoft maar al te goed dat dit nieuws zo’n oproer zou veroorzaken. Dat het sterk inzet op Paint 3D, akkoord, maar het concern beseft maar al te goed dat de driedimensionale dubbelganger nooit het gebruiksgemak van de klassieke Paint zou evenaren. Allemaal leuk, wat poppetjes boetseren, maar iedereen die serieus bezig is met grafisch ontwerp schaft zich een professioneel programma aan, of gebruikt een geavanceerder gratis alternatief zoals SketchUp van Google. Paint 3D is een niche amusementsprogramma dat een piepjong publiek aanspreekt, of iedereen die wil pootjebaden in de wondere wereld van 3D zonder er moeite voor te doen.

[related_article id=”217008″]

Na enkele misbaksels te produceren in Paint 3D schakelden we meteen terug over op zijn saaiere, maar nuttige voorganger. Less is more. Ook al biedt Paint weinig mogelijkheden, toch gebruikt nagenoeg iedereen het minimalistische canvas voor kleine grafische klusjes. Een horizontale lijn trekken, een foto knippen of een screenshot opslaan: zelfs als bezield fotosoeper neem ik vaak mijn toevlucht tot Microsofts iconische tekenhulpje. Sommige digital artists zweren zelfs volledige trouw en weigeren hardnekkig om andere beeldbewerkingssoftware in te schakelen. Vooral zogenaamde ‘pixel artists’, maar zelfs realisme behoort tot de mogelijkheden. Neen, de kerstman hieronder is geen foto.

Knap staaltje marketing

De formulering van Microsoft was ambigu. Paint was een van de programma’s die ‘waarschijnlijk’ zouden uitgedoofd worden, maar op de zwarte lijst was niet duidelijk wat er precies met het monument zou gebeuren. In een statement aan MSPoweruser bevestigde het concern dat de tekensoftware nog van zijn oude dag mag genieten, maar voortaan geen updates meer zou krijgen. Dat is ook niet nodig: zijn vertrouwelijke interface is dé reden waarom ik nog niet ben overgestapt op een alternatief zoals Paint.NET.

De vage verwoording was gewoon opgezet spel en een sluwe marketingtruc, die waarschijnlijk nog beter is uitgedraaid dan de softwareproducent had durven hopen. Het aantal clicks op die ene webpagina schoot als een raket omhoog, het nieuws werd opgepakt door media-organisaties overal ter wereld. Radio, tv, krant: elk kanaal werd ingezet om het verrassende nieuwtje te verspreiden. Met als gevolg een hot topic tijdens de koffiepauze in huishoudens, scholen en bedrijven. Want zelfs bij de doorsnee technofoob staat Paint in het geheugen gegrift.

Artistieke pauzes

Wij, technologie- en nieuwssites, profiteerden van de hetze om even onze kindertijd te herbeleven. Dries en andere aanstormende talenten namen de brush tool in handen en kliederden erop los. Een kleurrijke, hilarische (maar vooral lelijke) collectie aan Paint-coverfoto’s tot gevolg. Hieronder vind je enkele meesterwerken van ons en de concullega’s.

Paint is herrezen, hoera. Ook ik nam stiekem de kans om een kwartiertje van mijn werktijd af te snoepen om zelf een coverfoto ineen te flansen. Maar nu weer aan het werk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business