Opinie

Het wordt tijd dat we kleine smartphones meer liefde geven

[Opinie] Smartphones hebben hun limiet bereikt, waardoor 18:9-schermen in opmars zijn. Nog meer scherm, weer wat langer, maar soms is klein ook net zo handig. Zeker wanneer je klein met krachtig kan combineren.

Ik kruip in mijn pen omdat ik een tijd heb rondgelopen met de Sony Xperia XZ1 Compact. Een doelbewuste keuze, want ik heb al even het gevoel dat dit jaar de (top)smartphone uit zijn voegen is gegroeid. Groter en beter is meestal het motto, daarom ook dat de 18:9-schermverhouding centraal staat bij toptoestellen dit jaar. Ineens kan je nog meer scherm in een smartphone proppen, door hem amper te vergroten. Voordat ik een smartphoneverkleining onderging, liep ik rond met de majestueuze Samsung Galaxy Note 8.

Heerlijke huwelijksreis

De eerste dagen met zo’n (heel) groot scherm kan je vergelijken met een huwelijksreis: alles is fantastisch, er zijn geen minpunten, het leven lacht je toe. Het is ook om die reden dat grote toestellen zo vlot over de toonbank gaan en fabrikanten nog groter willen aanbieden. Wie een Samsung Galaxy Note 8 heeft vastgehad, begrijpt wat groot is en waarom je eerste ervaring een wauw-gevoel is. Elk vlaggenschip dat dit jaar is uitgekomen, is groot, met uitzondering van de Samsung Galaxy S8 en LG G6 (en de Sony Xperia XZ1 Compact) die acceptabel zijn.

De Galaxy Note 8 is zelfs twee keer op de grond gevallen omdat hij uit mijn broekzak viel. Laag uitgesneden broekzakken moet je vermijden bij grote telefoons.

Je kan het de fabrikanten niet kwalijk nemen: grote schermen maken terplekke in de winkel en op specificatielijstjes veel indruk, zeker wanneer ze gecombineerd worden met dunne schermranden. Bij 18:9-telefoons waar het toestel langer wordt, zeg je ook sneller toe omdat je amper merkt dat het groter aanvoelt. In de breedte klopt dat, maar in de lengte wordt hij oncomfortabel lang wanneer je overdrijft in schermgrootte. Op dat vlak zijn de Samsung Galaxy S8 en LG G6 de enige twee 18:9-toestellen dit jaar die comfort combineren met kijkplezier.

Mijn eerste dagen met de Samsung Galaxy Note 8 waren fantastisch met een gigascherm om elke keer op te kwijlen. Video’s kijken is een waar genot, typen op een groot klavier is tof en zelfs multitasken kan eens als ik zot wil doen. Tot je begint te beseffen dat die niet echt goed in je broekzak zit (dames met handtassen hebben meer geluk). Wie in zijn auto stapt met een grote smartphone in zijn broekzak, moet die er gegarandeerd uit halen of je wordt knettergek van de continue steken in je heup waar het toestel duwt. Hij is zelfs twee keer op de grond gevallen omdat hij uit mijn broekzak viel. Laag uitgesneden broekzakken moet je vermijden bij grote telefoons.

Gewoontes kweken

Gewoontes kan je kweken, dus al snel leg je die smartphone telkens op tafel of naast je wanneer je gaat zitten. Na twee weken met de Note 8 genoot ik nog steeds van het grote scherm, maar de huwelijksreis is stilaan voorbij. Er is meer plaats voor kritiek, soms zijn er frustraties en voor je het weet is er oneensheid. Dat laatste begon ik vooral te voelen na een maand. Maar dan rest de vraag: “Is het leven met een kleine telefoon wel spannend genoeg? Leef ik dan niet in het verleden?” Een paar dagen later was het tijd aan de Sony Xperia XZ1 Compact om mij te overtuigen met topspecificaties in een klein, dik toestel.

Ik ging deze ‘minismartphone’ missen, ook al oogt hij als een baksteen en is hij allesbehalve ergonomisch.

Meestal zijn kleine telefoons niet echt krachtig, maar Sony vaart tegen de stroming in. Gelukkig maar, want het is een slimme niche waar niemand aandacht voor heeft. Ik had verwacht dat ik dagen tot weken zou moeten aanpassen, maar na enkele uren is de gewenningsperiode voorbij. Het ‘piepkleine’ 4,6 inchscherm is niet meer voor kabouters gemaakt en zelfs het kleine klavier went na een paar dagen. Alle nadelen van een kleiner scherm verdwijnen, met uitzondering van video kijken. Ik kijk per dag gemiddeld een kwartier video’s op mijn smartphone, en daar is hij wel heel klein voor. Het is geen onoverkomelijk probleem en alles went, maar hier voel ik wel dat het wringt.

Na drie weken met de Sony Xperia XZ1 Compact was het tijd om hem te retourneren, met pijn in het hart. Bij andere toestellen durf ik dat gevoel ook te hebben, maar dan is het meestal omdat ik bepaalde functies, prestaties of camerakwaliteit ga missen. Hier was het gevoel veel algemener. Ik ging die ‘minismartphone’ missen, ook al oogt hij als een baksteen en is hij allesbehalve ergonomisch. Zijn uitstekende batterij zal er ongetwijfeld ook voor iets tussen zitten.

Terug naar vroeger

Direct erna ben ik opnieuw naar mijn Galaxy Note 8 gegaan. Het grote scherm maakt me opnieuw bijzonder gelukkig, maar al na enkele dagen verdwijnt hij in de schuif. Een heel korte huwelijksreis, een beetje zoals met je ex opnieuw trouwen. Het handige, kleine formaat van de Sony Xperia XZ1 Compact heeft mij extra kritisch gemaakt voor grote telefoons. Ik vond in mijn schuif nog de Samsung Galaxy S7, en die gebruik ik nu voortaan als dagelijkse telefoon tussen het testen van andere toestellen.

Je moet soms een stap terug kunnen doen, om te beseffen wat je nodig hebt.

Je moet soms een stap terug kunnen doen, om te beseffen wat je nodig hebt. Groter leek voor mij altijd beter, maar dat is niet meer. Comfort en gebruiksgemak primeert in mijn ogen en dan faalt bijna elk vlaggenschip dat dit jaar is verschenen. Telkens wanneer ik nu een nieuw toestel test met een groot (lang 18:9) scherm test, is er direct de euforie van het grote beeld. Na enkele dagen of weken keer ik daarna terug naar een kleiner toestel, en steek ik die opnieuw met plezier in mijn broekzak. Groot is leuk, maar kleiner is fijner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business