Reviews

LG Nexus 4: beste Android die je nergens vindt

Voordelen
puur Android
goed scherm
verbeterde camera
perfect geplaatste volumeknoppen
Nadelen
slecht verkrijgbaar
geen opslaguitbreiding via SD
4G/LTE niet ondersteund
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De LG Nexus 4 heeft de nieuwste, pure Android-versie, net zoals Google dat bedoeld had. Het is een must-have Android-telefoon voor wie als allereerste met toekomstige Android-updates aan de slag wil.

Een van de kritieken op Android is dat het mobiele OS erg gefragmenteerd is. Het aanbod aan toestellen is uiterst divers, iedere fabrikant heeft zijn eigen toevoegingen en het upgradepad naar de nieuwste Android-versie is lang niet zeker. Met de LG Nexus 4 ben je alvast verzekerd van de nieuwste, pure Android-versie, net zoals Google dat bedoeld had.

Een smartphone die het predikaat Nexus draagt, is per definitie voer voor Google-fans. Het nieuws dat de volgende Google Nexus-telefoon van de hand van LG zou komen, deed echter onze wenkbrauwen fronsen. LG staat namelijk niet bekend om zijn vooruitstrevendheid in deze markt. Dat maakt het echter in één slag goed, want deze Nexus 4 kan zich makkelijk meten met die andere Android-toppers van Samsung en HTC. Kijken we eerst naar het mooie scherm. Dat is haarscherp, en de kleuren zijn duidelijk minder gesatureerd dan bij pakweg de Samsung Galaxy S III, maar dat stoort zeker niet. Omdat dit een Google-telefoon is, offer je wel een deel van het scherm op aan de drie functietoetsen die Android zo kenmerken. Hier dus geen tiptoetsen. Wel stelden we de schermhelderheid handmatig hoger in, want in automatische modus blijft het beeld te donker naar onze mening.

De Nexus 4 ligt prima in de hand. Het gorillaglas strekt zich uit over de volledige voorkant van de Nexus 4, en loopt aan de telefoonranden mooi concaaf af. Hier geen goedkoop aanvoelend plastic: de achterkant is afgewerkt met glas en bevat een mooi optisch effect. Dit is zonder twijfel een speciale telefoon, die aangenaam en degelijk aanvoelt zonder dat daarvoor veel opsmuk nodig is. De plaatsing van de volumeknoppen en de aan-uitknop is perfect.

In Android-land zijn technische specificaties belangrijk. En dan zien we dat de Nexus 4 met de juiste papieren komt. Alleen jammer dat de benchmarkcijfers wat tegenvallen. Maar eigenlijk koop je deze telefoon omdat hij de eerste, en voorlopig ook enige, is met Android 4.2. Daar zitten zoveel tweaks en handigheidjes in dat het simpelweg de beste Android-versie tot nu toe is. Vooral het notificatiesysteem is ongemeen handig opgezet: je krijgt nu beter dan ooit een preview van alle berichten, mails en meldingen die binnenkomen. Het hele OS werkt ook verbazend vlot, met nauwelijks haperingen.

Wel ondervonden we enkele kleinere probleempjes met ons testtoestel. Het overschakelen van Wi-Fi naar 3G verliep problematisch en lukte vaak pas na het tijdelijk activeren van de vliegtuigmodus. Ook weigerde de Bluetooth-functie één keer dienst. Een systeemherstart loste dat gelukkig op. Ook vreemd is dat bellers je de eerste seconden na het aannemen van een gesprek niet kunnen horen. Laat dat echter de pret niet drukken. Dit is een must-have Android-telefoon voor wie als allereerste met toekomstige Android-updates aan de slag wil. Er is eigenlijk maar één grote "maar" aan deze telefoon: hij is officieel niet verkrijgbaar in de lage landen. Het is zelfs maar de vraag of je hem hier ooit in de winkel zult vinden. Google biedt de Nexus 4 enkel via de Play Store aan en die verkoopt geen hardware in België en Nederland. De kans is groot dat je de Nexus 4 dus via een omweg via onze buurlanden in huis moet halen. Schrik niet van de prijs die je dan betaalt: die ligt een eind onder de 400 euro.

Specificaties: Qualcomm Snapdragon S4 Pro, Adreno 320 GPU, 2 GB RAM, 8/16 GB opslag, 4,7 inchscherm (1.280 x 768) 8 megapixel backcamera, NFC, Android 4.2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business