Reviews

De Colruytsmartphone van Huawei getest

Colruyt legt op maandag 29 april de Huawei Ascend Y200 in de rekken aan een stuntprijs van 79 euro. Wij hebben deze budgetsmartphone eens uitgeprobeerd.

Colruyt en Huawei leggen op maandag 29 april de Ascend Y200 in de rekken aan een stuntprijs van 79 euro, met 10 euro belkrediet inbegrepen. Is deze smartphone een koopje of laat je hem toch beter aan jou voorbijgaan?

Wanneer ik de Ascend Y200 voor het eerst uit de doos haalde, was ik aangenaam verrast. Voor een telefoon met zo’n laag prijskaartje voelt hij erg degelijk en licht aan. Bovendien is het achterpaneel voorzien van een reliëf dat zorgt voor extra grip. Je hebt daardoor nooit het gevoel dat het toestel plots uit je handen zou glippen.

[related_article id=”161563″]

Het scherm van 3,5 inch heeft een resolutie van 320 op 480 pixels. Huawei doet het daarmee best goed in vergelijking met gelijkaardige instaptoestellen van de concurrentie. De kleurweergave en kijkhoeken zijn goed, de scherpte kon wat beter, maar al bij al is het scherm acceptabel. Bovendien reageert het vlot op aanraking en dat is zeker niet onbelangrijk.

De Ascend Y200 draait op een 800 MHz-processor en 256MB RAM. Naar gebruik vertaald, betekent dat vooral dat je af en toe geduld moet hebben bij het openen van (grote) applicaties. Je voelt dat dit toestel niet van de snelste is, maar het blijft zeer werkbaar.

Weinig ruimte voor apps

Minder werkbaar is het interne geheugen. Dat bedraagt 512MB, maar door de plaats die Android en de standaardapps in beslag nemen, blijft daar maar een kleine 50MB meer van over. Dat is net genoeg voor één of twee kleine apps, maar meer ook niet. Ik installeerde de Facebook-app (18MB) en kwam al in de problemen. Apps crashten van zodra ik ze probeerde te openen.

Je kan het geheugen wel nog tot 32GB uitbreiden met een geheugenkaartje, maar dat is in de eerste plaats interessant voor de opslag van foto’s, video’s en muziek. Apps vereisen meestal dat je ze op het interne geheugen van je telefoon installeert, al zijn er uitzonderingen. Vooral spelletjes kan je vaak ook vanop een geheugenkaartje draaien.

Koop je de Huawei Ascend Y200 dan zal je dus vooral aangewezen zijn op de apps die er reeds op staan. De basisuitrusting – zoals agenda, klok, calculator, muziekspeler, google maps, e-mail en webbrowser – staat gelukkig al op het toestel geïnstalleerd, maar je mist wel de meerwaarde die externe applicaties aan je smartphone kunnen toevoegen.

Een telefoon zonder camera is tegenwoordig haast ondenkbaar. Huawei heeft de Y200 daarom met een 3,15 megapixelcamera uitgerust. De foto’s en video’s zijn niet echt om over naar huis te schrijven, maar het is altijd leuk dat je een camera bij de hand hebt om snel een moment vast te leggen.

Niet geheel onverwacht draait de Ascend Y200 op Android 2.3 Gingerbread. Dat is een keuze die fabrikanten wel vaker maken bij hun goedkoopste modellen. Huawei heeft daar zelf nog een aantal extra’s aan toegevoegd, zoals snelle instellingen, die de telefoon erg makkelijk in gebruik maken.

Colruyt Mobile
Inbegrepen in de 79 euro zit ook een simkaart met 10 euro belkrediet bij Colruyt Mobile. Je kiest zelf of je daar iets mee doet of niet. Colruyt Mobile is vooral interessant voor lichte gebruikers. Je betaalt alleen wat je verbruikt aan 13 cent per belminuut (5 cent naar Colruyt Mobile),  4,5 cent per sms en 25 cent per megabyte.

Conclusie

Voor 79 euro lijkt de Huawei Ascend Y200 op het eerste zicht een koopje, maar het veel te beperkte geheugen is voor mij toch reden genoeg om het toestel links te laten liggen. Toegegeven, de apps die reeds op het toestel geïnstalleerd staan geven je al toegang tot heel wat informatie, maar je zal toch wat op je honger blijven zitten.

Heb je aan al die apps (nog) geen boodschap en zoek je gewoon een telefoon met iets uitgebreidere mogelijkheden dan een gewone gsm, dan loont het wel de moeite om in de richting van de Y200 te kijken. Maar als je dan uiteindelijk toch externe apps wil gaan gebruiken, zal je wel in een nieuw toestel moeten investeren.

Een interessant alternatief – iets duurder, maar met meer intern geheugen – is de Acer Liquid Z110 voor 119 euro. Die beschikt over 4GB intern geheugen, heeft een gelijkaardig scherm en is met zijn 1.000MHz-processor en 512 MB RAM toch wat sneller dan de Ascend Y200. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business