Reviews

Review Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch: flinterdun met inkt

Voordelen
Stevige afwerking
Schermkwaliteit
Mat aanraakscherm
Nadelen
Autonomie
eInk toetsen
Ethernet dongle
Aanbevolen prijs: €1699
Waar te koop?
Totaalscore 7
De X1 Carbon Touch is een krachtig beestje in een flinterdunne behuizing. Opvallend: de functietoetsen zijn in digitale inkt.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik zelf naarstig op zoek ben naar een ultramobiele laptop met degelijke prestaties, prima autonomie en stevig chassis. De X1 Carbon Touch heeft het potentieel om al die vakjes af te vinken, en kan bovendien teren op zijn degelijke voorganger, de X1, die twee jaar geleden de wereld verstomde met zijn dun ontwerp.

Ik was dus erg benieuwd om met deze laptop aan de slag te gaan en zijn prijskaartje zorgde ervoor dat de verwachtingen vooraf erg hoog lagen. Mag ook wel, mijn testtoestel kost een flinke 2.445 euro. Kan Lenovo die prijs waarmaken?

Wie een flinterdunne, lichte laptop verwacht, heeft betere alternatieven. De X1 Carbon is niet de dunste of de lichtste, maar in combinatie met een oerdegelijk, sterk chassis voelt hij perfect aan. Enig nadeel aan het compacte chassis: een geïntegreerde batterij en geen mogelijkheid om een externe accu aan te sluiten. Best nadelig voor een laptop waar mobiel werken de belangrijkste drijfveer is.

Intern vinden we in het testmodel een potige Intel Core i7-4550U, ruim voldoende voor veeleisende taken onderweg of op kantoor. Het is absoluut geen workstation, maar daar zijn andere (duurdere) alternatieven beschikbaar die een stuk minder sexy zijn. De 256 GB SSD reageert razendsnel dankzij de M.2-aansluiting die gebruik maakt van vier PCI Express-banen. Meer dan genoeg bandbreedte, en dat merk je. Tijdens onze testperiode konden we de X1 Carbon op geen enkel traag moment betrappen.

Het 2.560 x 1.440 WQHD aanraakscherm ziet er prachtig uit en heeft een antireflectiefilter meegekregen. Sinds ik deze onder handen heb genomen, wil ik gerust bij elke zakelijke laptop hetzelfde aanraakscherm. Het heeft wel een kleine impact op de kleurweergave en helderheid, maar dat nemen we er graag bij. Het scharnier kantelt 180 graden voor extra flexibiliteit. Je hoeft niet zuinig op het scherm te tikken, aangezien het voorzien is van Gorilla Glass. Verrassend genoeg klinkt het geluid bijzonder goed door de 1 watt luidspreker, ondanks de dunne behuizing.

Het toetsenbord tikt stevig en goed, met licht concave toetsen voor een prima gevoel. Het touchpad veegt heel goed, enkel het klikken vroeg een duidelijke drukbeweging. Je krijg feedback in de vorm van een klik, maar na drie weken vonden we nog steeds niet onze draai. Gestures werken prima. De grootste vernieuwing zit hem in de digitale inkttoetsen bovenaan het toetsenbord. Via eInk kun je gemakkelijk voor elk programma andere sneltoetsen kiezen en aanpassen, en in theorie klinkt dat als een gat in de markt. In de praktijk werkt het absoluut niet praktisch, omdat je moet wisselen tussen verschillende rijen icoontjes tot je bij het juiste komt. Veelbelovende toepassing, maar de uitwerking kan beter.

Op nagenoeg elk vlak kan ik mij in de X1 Carbon Touch vinden, maar zijn achilleshiel is zonder twijfel de batterij. 4,5 tot 5 uur autonomie bij licht gebruik is gewoonweg te weinig voor dit type toestel, zeker als je geen extra externe accu kunt aansluiten. Door deze fout scoort de X1 Carbon Touch één vol punt minder, want bij dit type toestellen vereisen we toch wel minimaal twee uur meer om van een degelijke autonomie te spreken. De X1 Carbon Touch struikelt net voor de streep, hopelijk lukt het Lenovo volgend jaar wel. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business