Reviews

Synology DS415+ review: digitale megahub

Voordelen
Prestaties
Eenvoudige installatie
Uitstekende interface
Uitgebreide functionaliteit
Uitbreidbaar met SATA
Gevulde appwinkel
Nadelen
Geen USB 3.0-poort aan de voorkant
Overweldigend voor beginners
Aanbevolen prijs: €539
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wie van multimedia houdt en meer dan één toestel heeft kan een NAS gebruiken. De DS415+ van Synology is in dat geval een meer dan uitstekende keuze.

Synology weet hoe je een NAS moet maken, en dat bewijst de DS415+ nog maar eens. De 415+ is een 4-bay NAS, wat wil zeggen dat je er vier schijven in kwijt kan. Omdat een NAS niet alleen als multimediahub maar ook als back-up oplossing dient is een RAID-opstelling voor data-redundancy aangeraden, en weinig verrassend ondersteunt de DS415+ alle mogelijke RAID-combinaties. Synology Hyibrid Raid is ook van de partij. SHR maakt een efficiënt RAID-volume van je schijven waarbij er altijd één schijf verloren kan gaan. SHR heeft voordelen tegenover klassieke RAID-formules omdat het totale volume niet gebaseerd is op dat van de kleinste schijf, en omdat de RAID-opstelling zonder veel problemen kan uitgebreid worden met extra schijven.

Eenvoudige setup

Instellen van het toestel is erg eenvoudig. Hoewel de Synology-NAS boordevol geavanceerde functies zit, blinkt de interface uit in gebruiksgemak. Je wordt stapsgewijs door het installatieproces geleid zodat zelfs geïnteresseerden die tot voor deze zin niet wisten dat NAS voor Network Attached Storage staat er mee overweg zullen kunnen.

Schijven installeren is een peulenschil: Synology maakt traditioneel gebruik van een uniek systeem om klassieke HDD’s vast te klikken waar geen schroevendraaiers aan te pas komen. Je klikt te schijf in een houder, schuift ze in de NAS en je bent klaar. De bays zelf zitten verscholen achter een strak en stevig maar eenvoudig verwijderbaar paneel. Bloedmooi is een NAS nooit, maar het minimalistische design van de DS415+ blijft stijlvol in de schaduw waar een toestel zoals dit thuishoort.

Stilte

Tijdens gebruik maken de harde schijven in het toestel vanzelfsprekend het nodige geluid, wat een slaapkamer geen ideale locatie maakt voor het toestel. Luid kan je het echter niet noemen en zeker in slaapstand geeft de NAS geen kik. Wanneer je de Diskstation laat presteren zorgen de stille ventilatoren voor een zacht gezoem.

Zodra alles geïnstalleerd is kan je inloggen op je server, waar je verwelkomd wordt door een Windows-achtige interface. Een helpvenster met links naar de belangrijkste mogelijkheden maakt je wegwijs. Op een soort bureaublad vind je snelkoppelingen naar belangrijke functies terug, die je kan uitbreiden met links naar je favoriete apps. Het OS van Synology is gebaseerd op Linux en heet Diskstation Manager. Naar mijn mening is het momenteel het beste NAS-besturingssysteem op de markt en dat complimenteert de uitstekende hardware natuurlijk. DSM wordt geregeld geüpdatet en krijgt van tijd tot tijd enkele visuele aanpassingen, zodat de versie van vandaag er erg modern uit ziet. Dat is een detail waar andere fabrikanten nog iets van kunnen leren.

Uitgebreide mogelijkheden

ALs kanttekening is het belangrijk dat, hoewel het installatieproces doodeenvoudig is, het maximale uit je NAS halen wel wat kennis of inspanning vereist. Je zal immers geen gelijkaardig product vinden dat meer kan als de DS415+, maar daarvoor moet je in de menu’s duiken.

Een greep uit de mogelijkheden: DNLA, FTP, UPnP, VPN-ondersteuning, mailserver, hub voor je beveiligingscamera’s, DHCP en een geavanceerde toegangscontrole voor meerdere gebruikers. Verder krijg je een gratis domein van Synology waarmee je van overal ter wereld kan inloggen op je server: www.quickconnect.to/servernaam.

De basisfuncties zijn wel heel erg eenvoudig te gebruiken. Synology biedt zelf apps aan voor eenvoudige zaken zoals back-up, foto- en videomanagement en muziek. Van al deze apps bestaat er trouwens een mobiele variant, zodat je ook via je smartphone toegang hebt tot de voornaamste functies van de NAS. De video-applicatie van Synology is op papier compatibel met de Chromecast, maar tijdens de test werkte die verbinding meer niet dan wel. Ik testte met drie verschillende toestellen maar met slechts één Chromecast, dus het probleem kan daar hebben gelegen. Met een alternatieve mediaserver-app deed het probleem zich niet voor.

Appkeuze

De app store van Synology is misschien wel de uitgebreidste van alle grote NAS-merken, zodat je alle klassiekers zoals Plex zeker terugvindt. Als multimediaserver voor Plex is de DS415+ trouwens uitermate geschikt: De Dual Core 2,13 GHz Intel Atomprocessor kan heel wat transcodeerwerk verzetten, zodat zeker 720p-video in ieder formaat overal kan afgespeeld worden. Gigantische 1080p-films zijn echter ook voor dit toestel net iets te veel gevraagd.

Aansluitingen

Langs de hardwarekant heeft de DS415+ drie USB-poorten: één USB 2.0-poort vooraan en twee 3.0-poorten achteraan. Dat vind ik een dwaze keuze: om een USB 3.0-stick in de steken moet je achter het toestel reiken. Een detail, maar wel één dat opvalt. Je kan de interne opslag van de NAS uitbreiden via deze USB-poorten maar als dat niet volstaat kan je ook gebruik maken van de SATA-poort achteraan. Daarmee breidt je de schijfcapaciteit indien gewenst nog uit.

Wifi heeft dit toestel niet, al vraag ik mij af wie dat zal missen. Een NAS aansluiten op wifi is als een Lamborghini kopen om nooit sneller te rijden dan 20 km/u. Je sluit de NAS dus aan via één of twee ethernetpoorten. Die tweede poort is voor geavanceerdere gebruikers, maar die zullen blij zijn dat ze beschikbaar is.

En dus…

De DS415+ is een eenvoudige en snelle maar desalniettemin uitgebreide en ultrakrachtige NAS. Het toestel is al even uit en kost dus niet meer al te veel. De prijs is uiteraard exclusief schijven, maar voorlopig kan ik me in deze prijsklasse geen beter alternatief voor ogen houden. De NAS zet al je multimedia centraal via een geweldige interface, is krachtig genoeg om zowat alles te doen wat je wil, en biedt ruimte voor voldoende opslagcapaciteit om tegelijkertijd als back-up oplossing te dienen.

Met dank aan Coolblue.be voor het ter beschikking stellen van dit testtoestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business