Nieuws, Reviews

Review TomTom GO 5100: Rolls Royce van de navigatiewereld

Voordelen
Realtime verkeersinformatie
mooi scherm
slimme routes
overzichtelijk
Nadelen
Menu’s kunnen soms onoverzichtelijk zijn
Aanbevolen prijs: €299,95
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wie koopt er nog een gps wanneer je tientallen navigatie-apps gratis kan downloaden op je smartphone. In sommige gevallen is een los toestel nog altijd interessant, en met de GO 5100 slaat TomTom de nagel op de kop.

Vorig jaar heeft TomTom zijn GO-reeks grondig vernieuwd om de snel evoluerende navigatie-apps van antwoord te dienen. De GO 5000 was de Rolls Royce van de navigatiewereld, en de GO 5100 bouwt daarop verder. De verschillen tussen beide zijn heel marginaal, maar ergens ook begrijpelijk wanneer je daarvoor een grondige redesign hebt gehad van software en hardware. Is de GO 5100 nog steeds de referentie?

MyDrive

Wanneer je het toestel met het voorgaande model vergelijkt, moet je heel goed kijken. De menu’s zien er nagenoeg hetzelfde uit, de buitenkant is haast identiek en ook de bediening is onveranderd gebleven. De enige verandering dat ik kon vinden, is dat je voortaan levenslang gratis flitspaalupdates geniet en up to date kaarten over de hele wereld in plaats van Europa alleen.

De grootste vernieuwing met de lancering van de GO 5100 is zonder twijfel MyDrive. Dat is een app die je op je smartphone kan installeren, en waar je realtime verkeersinformatie kan bekijken en routes kan plannen. Heb je alles ingesteld voor je rit? Start de TomTom GO 5100 op, en de informatie staat er onmiddellijk op. Een bijzonder handige functie die je sneller gewoon bent dan je zou denken. Leuk om te weten: de modellen van vorig jaar krijgen via een software update dezelfde MyDrive-functionaliteit.

tomtom-go-5100-world-lifetime-maps-traffic-5-worldwide-gps-navigation (Small)

Verkeersinformatie

De GO 5100 maakt gebruik van realtime verkeersinformatie dankzij een ingebouwde simkaart die continu op zoek is naar verkeersupdates. Dat is een absolute plus, want navigatie-apps hebben hiervoor mobiele data nodig. Zeker wanneer je in het buitenland zit, is dat niet evident en meestal peperduur. Zeker voor wie dagelijks de baan op moet, is de GO 5100 een verplichte wegvriend die je zo goed mogelijk langs alle problemen zal leiden.

Het systeem is zeker niet feilloos, want soms moet je nu eenmaal in de file staan, maar de tijdsindicatie met vertraging die het toestel geeft is heel goed. Tussendoor krijg je ook updates met snellere routes, mocht je daar nood aan hebben. De menustructuur is vorig jaar grondig op de schop gegaan en blijft nu onveranderd. Het ziet er allemaal frisser en hipper uit, maar het is niet altijd intuïtief. De smartphonegeneratie zal perfect zijn weg vinden, anderen kunnen problemen ondervinden.

Tweelingen

Na lang zoeken kan ik amper verschillen vinden vergeleken met het model van vorig jaar. Is dat erg? Helemaal niet, aangezien het tot op vandaag het allerbeste navigatietoestel is. De GO 5100 neemt de fakkel over met een minimum aan upgrades, waardoor het opnieuw het beste toestel op de markt is. Zie je ergens nog een TomTom GO 5000 aan een promotieprijs liggen? Twijfel niet en doe je voordeel gezien het marginale verschil.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business