Reviews

Review Lenovo Yoga 900-13ISK: Schoonheidsideaal

Voordelen
design en afwerking
schermresolutie en kwaliteit
prestaties
omklapbaar scherm
toetsenbord
autonomie
Nadelen
prijs
i7-processor biedt geen meerwaarde tegenover goedkopere i5
Aanbevolen prijs: €1.559
Waar te koop?
Totaalscore 9
Lenovo combineert schoonheid en straffe prestaties in de Yoga 900-13ISK. Enkel met de processorkeuze zijn we het niet volledig eens.

Slank en licht, mooi en elegant, en een knap brein op de koop toe. We beschrijven hier niet onze ideale partner, maar wel de Yoga 900 van Lenovo. Dat toestel is de spirituele opvolger van de Yoga Pro 3, één van de eerste Core M-laptops van vorig jaar. Lenovo introduceerde met de Pro 3 een heel knap design waar vooral het futuristische scharnier in het oog sprong. Datzelfde mooie scharnier, samen met de focus op elegantie, vinden we terug in de Yoga 900.

Flinterdun

Lenovo maakt zich sterk dat dit toestel met een gewicht van 1,29 kg en een dikte van amper 14,9 mm de dunste Core i-hybride van zijn soort op de markt is en een dunnere laptop met volledig omklapbaar aanraakscherm moeten we inderdaad nog tegenkomen. Dat scherm heeft met 3.200 x 1.800 pixels een lovenswaardige resolutie met een perfecte kijkhoek. Een plezier voor de ogen dus. Lenovo koos ook hier voor een zwarte binnenkant met een rubberachtige bovenkant voor de toetsenbordbehuizing. Die voelt aangenaam aan de polsen tijdens het typen op het erg degelijke toetsenbord. Ondanks de dunne vormfactor bieden de toetsen nog steeds voldoende feedback. Wie veel te schrijven heeft, mag hier niet klagen.

[related_article id=”176843″]

Dure chip

Onder al dat lekkers schuilt een Core i7-6500U-processor. Lenovo en Intel verdienen beiden een pluim: een 2,5 GHz i7, zelfs al is het een U, in een dergelijk chassis was een jaar geleden nog pure fantasie.

De SSD van 250 GB ligt in de lijn van de verwachtingen voor een dergelijk toestel en gezien het prijskaartje, staan we niet versteld van de 16 GB aan RAM. Samen zorgt de hardware voor een krachtige, vinnige computerervaring. Tenzij je heel concreet naar een reden kan wijzen waarom jij meer pk’s nodig hebt, is de Lenovo snel genoeg. Zoals steeds volstaan Intels geïntegreerde graphics niet voor zwaar gamen, maar dat is ook niet het opzet van dit toestel.

Zelf zijn we geen fan van de i7. Die chip drijft de prijs van het toestel op en de meerwaarde tegenover pakweg de i5-6300U, een dual-core multithreaded processor, is verwaarloosbaar. Op de Cinebench-processorbenchmark haalt de i7 in de Yoga 317, de i5 (in Microsofts Surface Pro 4) haalt 308. Ga je die extra punten merken? Zeker en vast niet. Daarom zijn we teleurgesteld dat Lenovo geen i5-versie aan een lagere prijs verkoopt. Een gebalanceerdere configuratie ware interessanter geweest voor de consument.

Toekomstbestendig

Dat gezegd zijnde: als één van de grootste kritiekpunten ‘overkill’ is, dan weet je dat het toestel goed bezig is. Een nadere inspectie van de aansluitingsmogelijkheden doet niets af aan die positieve indruk. Twee traditionele usb 3-poorten maken hun opwachting en ze worden vergezeld van één usb 3-type-C-poort. Een briljante afweging van Lenovo die deze laptop in één klap toekomstbestendig maakt. Ook een kaartlezer ontbreekt niet, al moest Lenovo wel opofferingen maken om de strakke vormfactor te behouden. Ethernet ontbreekt, maar dat is begrijpelijk aangezien de poort bijna dikker zou zijn dan de laptop. Ook naar een HDMI of DisplayPort-uitgang blijft het zoeken. Als alternatief kan je wel via een optionele dongle de usb-C-poort omtoveren tot aansluiting voor een tweede scherm. Lenovo claimt dat het hele pakket negen uur meegaat en bij zuinig gebruik is dat inderdaad geen probleem.

We zijn grote fan van de Yoga 900, maar hebben een wrang gevoel bij het neertellen van de adviesprijs voor een i7 die geen meerwaarde biedt. Is dat voor jouw geen probleem, dan is dit een geweldige convertible.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business