Reviews

Review Asus ZenBook UX305CA: Genereuze laptop

Voordelen
goede prijs-kwaliteit
compact design
solide prestaties
hoogwaardige behuizing
Nadelen
geen achtergrondverlichting voor toetsen
geen ethernetpoorten
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 8
In de vorm van de ZenBook UX305Ca biedt Asus een knappe laptop tegen een aantrekkelijke prijs.

Voor een aantrekkelijke prijs biedt de Asus ZenBook UX305CA een draagbare laptop die design en functionaliteit combineert tot een bevredigend geheel. De behuizing is robuust en bekwaam in elkaar gezet. Verder herbergt het apparaat een full HD-touchscreen, heel wat poorten en een  solide batterij.

Robuust

Op het design van de ZenBook is weinig aan te merken. Het 13-inchtoestel is dun en gemaakt van een hoogwaardig aluminium. Dat metalen body zorgt voor een relatief stevig gewicht van 1,2 kg, maar in onze ogen is dat zeker geen slechte beslissing, in ruil voor de duurzaamheid die je krijgt. Een opvallend aspect van het ontwerp is het feit dat de achterkant van de schermklep lichtjes uitsteekt tegenover de basis. Wanneer je de laptop openklapt, heft dat het toestel een beetje op van het oppervlak waarop deze staat. Twee kleine plastic voetjes onderaan de klep verraden dat dit intentioneel is, waarschijnlijk om typen meer ergonomisch te maken. Ook het toetsenbord is kwaliteitsvol en begeleidt door een groot touchpad, alleen spijtig dat er geen achtergrondverlichting is voorzien.

Bij het controleren van het scherm waren we een beetje verrast dat het beeld niet scherper was, aangezien het een full HD 1920 x 1080 resolutie betreft, maar het is nog altijd perfect duidelijk. De lichtsensor in het systeem die de helderheid van het scherm automatisch aanpast, leek voor ons het beeldscherm iets te hard te dimmen. Deze kan je uiteraard uitschakelen.

Onder de motorkap

De ZenBook biedt een degelijk aantal poorten, inclusief twee USB 3.0-ingangen en een SD-kaartlezer aan de linkerkant. Aan de rechterkant vindt je een derde USB 3.0-poort, de stroomingang, een micro HDMI-poort en een ingang voor je hoofdtelefoon. Een ethernetpoort hoef je niet op te sporen, die is er niet. Groot pluspunt: binnenin vindt je een SSD van 256 GB, niet mis voor deze prijsklasse. Wifi- en bluetoothcapaciteit heeft de Asus ZenBook ook aan boord.

De motor van de ZenBook UX305CA bestaat uit een Intel Core m3-6Y30, die 8GB RAM ter beschikking heeft. In de Intel-familie van chips zijn de m3, m5 en m7-processors zowat de middelmatig scorende kinderen: beter dan de Celerons of Atoms, minder dan de i-reeks. Voor een mobiele laptop als de ZenBook voldoet de m-reeks om een vlotte ervaring te geven. Dat is ook de uitkomst van onze benchmarks. De Asus laptop levert zeer degelijke scores af, zowel voor algemene processorkracht als multimediaverwerking, die kunnen concurreren met duurdere alternatieven zoals de Apple MacBook Air. De 3D graphics zijn minder (gemiddeld 15 fps), maar dat is typisch voor dit soort toestel dat voor draagbaarheid is ontworpen. Je moet de Asus ZenBook niet op de kop tikken als gamelaptop. Tot slot levert Asus een solide accu die in onze test 8 uur en 30 minuten meeging. Dat is geen baanbrekend resultaat, maar ook zeker niet slecht.

De Asus ZenBook UX305CA is ideaal voor kopers die op zoek zijn naar een goede laptopdeal in het middensegment. Je krijgt een duurzaam design, een goed scherm en aangename prestaties, samengeperst in een compact ontwerp.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business