Reviews

Review MSI GT72s 6QE Dominator Pro G: Overkill

Voordelen
Ongelooflijke prestaties van desktopniveau; talrijke aansluitingen; responsief toetsenbord met kleurtjes; nuttige bijgeleverde software
Nadelen
Zwaar en dik; overkill, zeker met de PCIe RAID0-SSD’s
Aanbevolen prijs: €2.599
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met één van de krachtigste processors en de beste mobiele grafische kaart van het moment is de Dominator geen katje om zonder handschoenen aan te pakken maar het is vooral de waanzinnige superraid-configuratie die de show steelt.

MSI’s Dominator Pro G is met gigantische voorsprong de krachtigste laptop die we ooit onder handen namen. Sterker: enkel de krachtige game-desktops die we enkele maanden geleden onder handen namen kunnen tippen aan het brute geweld dat MSI hier in een laptop krijgt gepropt. In het enorme chassis, dat dikker is dan drie op elkaar gestapelde designlaptops, briest een woeste i7-6820HK: Intel’s splinternieuwe en op één na krachtigste laptopchip. De quadcoreprocessor met boostsnelheid tot een zeldzame 3,6 GHz wordt bijgestaan door de zwaarste mobiele GPU die Nvidia te bieden heeft: de GTX 980M. Samen met 16 GB RAM zorgt die combinatie voor een systeem dat zonder enige moeite de nieuwste games laat schitteren op de hoogste grafische instellingen.

Superraid

MSI besloot echter nog verder te gaan: naast de terabyte aan hdd-opslag schuilt een RAID0-configuratie van PCIe M.2 SSD’s van 256 GB, goed voor sequentiële lees- en schreefsnelheden van 1,6 GBps. Lang zullen je spellen met andere woorden niet moeten laden, en je Dominator zal bij het kopiëren van data of installeren van spellen langs het dvd-station nooit de flessenhals zijn.

Wie werk wil verzetten op deze racemachine zal geen stuk software vinden waar de halve desktop in laptopvermomming niet mee overweg kan. Productiviteitsscores in de benchmarktests liggen torenhoog, al is het pas wanneer je een grafische werklast naar het toestel gooit dat het echt schittert. Op 3D Mark’s zwaarste grafische test, Fire Strike, haalt de dominator een score van 8244. Ter vergelijking: HP’s Pavilion Gaming, een zeer capabele laptop, houdt het bij 2771. Blijven we bij de vergelijking met HP, dan komt de Envy Phoenix gamedesktop met 9206 meer in de buurt.

DirectX12

De MSI heeft splinternieuwe hardware en draait Windows 10, wat de laptop DirectX12-compatibel maakt. We testen de DX12-prestaties met Ashes of the Singularity, een high end benchmark die optimaal gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden. Met een gemiddelde framerate van 32,7 fps scoort het toestel ook daar heel goed. Naar de toekomst kunnen we die scores beter vergelijken, maar dat de Dominator het eerste toestel is dat we over de vloer krijgen en de benchmark überhaupt succesvol kan draaien, spreekt al boekdelen.

Kleurig tokkelen

Langs de buitenkant is de Dominator bijna onhandig groot en zwaar. Het chasis ademt MSI’s gaming-huisstijl, die helemaal tot zijn recht komt op dit monster. Rood en zwart domineren, samen met het verlichtte toetsenbord. De kleurtjes van dat toetsenbord, dat overigens het beste is dat we al mochten betokkelen op een laptop, zijn aanpasbaar via meegeleverde software. Het toetsenbord is in zones onderverdeeld waarvan je de kleuren individueel kan aanpassen, en je kan kleurenschema’s automatisch activeren naargelang de software die draait.

Subliem scherm

Via het Gaming Center houd je dan weer de hardware in het oog, en kan je sneltoetsen toewijzen aan spellen die je vaak speelt. De Truecolor-tool laat je toe om een kleurenconfiguratie voor het uitstekende fullHD-scherm te kiezen dat afgestemd is op de situatie. Denk bijvoorbeeld de sRGB-mode voor films, een gaming-mode en een modus voor grafische designers.

Tot slot verdienen de aansluitingen alle lof: MSI maakte optimaal gebruik van de ruimte die de grote behuizing biedt, en voorziet zes gewone usb 3.0-poorten, één type-c-exemplaar, ethernet, miniDisplayport, full size-hdmi, en enkele gewone en optische geluidsaansluitingen. Alles in beschouwing genomen maakt de Dominator zijn naam meer dan waar, al is deze laptop een nicheproduct. Voor gelijkaardige prestaties in een desktop spaar je heel wat geld uit. De dikke zware laptop is met z’n autonomie van nauwelijks drie uur bovendien niet meteen de beste compagnon voor onderweg. Wij zien dit toestel meer als de perfecte tool voor de serieuze gamer, die z’n skills ook graag op verplaatsing laat zien. De Dominator Pro G is perfect voor wat hij is, maar voor de meeste mensen is dit waanzinnige toestel geen verstandige investering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business