Reviews

Review HP Elite x2: Aluminium Surface-rivaal

Voordelen
Premium vormgeving
Uitstekend toetsenbord
Prestaties
Ingebouwde simkaart met voordelige formules
Nadelen
Beperkte aansluitingen
HP-software reageert soms heel traag
Aanbevolen prijs: €1.499
Waar te koop?
Totaalscore 8
HP brengt het design van de Spectre x360 naar een echte tablet/laptop-hybride. Heeft Microsofts Surface er een concurrent bij?

De Elite x2 is HP’s Surface-variant van de uitstekende Spectre x360-laptop. De X2 is in eerste instantie een 12 inchtablet met 3:2 schermratio. HP koos voor een vrij standaard 1.920 x 1.280-resolutie, die weliswaar volstaat, maar toch moet onderdoen voor de veel hogere resolutie van de Surface Pro 4.

Voor we over de prestaties spreken, verdient de vorm een woordje uitleg. Ook HP werkt met een magnetische cover die eveneens dienst doet als toetsenbord, en de kwaliteit daarvan is aanzienlijk hoger dan de toch ook goede cover van Microsoft. Langs onderen is het toetsenbord met stof afgewerkt zodat het op een gewone cover lijkt wanneer je het ook zo gebruikt, maar zodra je wil typen verschijnt er een volwaardig aluminium laptoptoetsenbord met verlichting. Een beter toetsenbord voor een hybride kwamen we nog nooit tegen.

De x2 blijft rechtstaan dankzij een eveneens uit aluminium vervaardigde staander die langs de zijkant en de onderkant van het toestel zit weggewerkt. Een elegante oplossing die functioneel identiek is aan de stand van de Surface. Je kan dus flexibel een hoek voor de stand kiezen. Het geheel werkt uitstekend als laptop in de meeste situaties en zelfs typen op je schoot gaat goed, al blijft een echte laptop hier toch net superieur.

High-end cpu

De x2 houdt zichzelf recht op de tafel of je schoot dankzij een uitklapbare rand. Visueel ziet dat systeem er anders uit dan wat de Surface doet, maar in de praktijk is de functionaliteit gelijkaardig. Goed nieuws, want de Surface Pro 4 was aangenaam in gebruik als laptop.

Het iets betere toetsenbord maakt de x2 wat vorm betreft minstens even geschikt als laptopvervanger, maar ook de prestaties werken mee. HP koos niet voor een Intelprocessor uit de Core i-reeks, maar een telg uit de Core M-familie. De m7-6Y75 heeft wat productiviteit betreft evenveel in zijn mars als Core i-varianten, maar de 3D-prestaties liggen lager. Vergis je echter niet: de m7 is een high-end cpu.

De rest van de binnenkant van de laptop vulde HP op met 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB, zodat het geheel mooi gebalanceerd is. Als laptop verdient de x2 dus zijn strepen, zolang je geen zware software wilt draaien. Is dat wel het geval, dan lonkt de Surface met z’n Core i-aanbod.

Degelijke tablet

In tabletmodus presteert het ding zoals verwacht ook naar behoren. Het schermdeel weegt 850 gram, wat je niet bepaald zwaar kan noemen, zeker niet met de prestaties in het achterhoofd. Het 10-punts-aanraakscherm is verder een plezier om mee te werken, al moeten softwareontwikkelaars de mogelijkheden van multitouch nog omarmen. Zo kan je perfect gebaren gebruiken in Edge, maar nog niet in Chrome. Windows 10 leent zich natuurlijk perfect als OS voor dit hybride toestel.

Veel aansluitingen krijg je niet: een usb-poort en een usb c-poort moeten volstaan. De tablet/laptop heeft een ingebouwd simkaartje, wat ideaal is voor wie onderweg is. Aan de achterkant schuilt een vingerafdruksensor. HP zet het toestel in de markt als een hybride voor professionals en dus denkt de fabrikant ook aan de werkperiodes achter een bureau op kantoor. Daarom is de x2 compatibel met het draadloze dock van de fabrikant. Dat sluit je met een druk op de knop aan waarna je toegang krijgt tot onder andere vier extra usb 3-poorten, een VGA-aansluiting en twee DisplayPorts. Het dock is wel optioneel en werkt alleen met versies van de x2 die met de juiste antenne zijn uitgerust. De twee toestellen liggen dicht bij elkaar, maar met professioneel gebruik in het achterhoofd vinden we deze Elite x2 Pro net superieur aan de Surface Pro 4.

[related_article id=”161155″]

Over de autonomie hebben we dan weer niet te klagen: bij licht gebruik haalde het toestel zes uur en half, wat 40 minuten beter is dan de Surface Pro 4. Dat is echter minder dan vergelijkbare laptops, die je bovendien goedkoper kan vinden. De ultieme draagbaarheid heeft dus haar minpunten.

software

De tablet is uitgerust met beveiligingssuites allerhande om een uitrol in een professionele omgeving mogelijk te maken, en dat komt de security ongetwijfeld ten goede. Denk daarbij onder andere aan de mogelijkheid om je harde schijf te encrypteren zodat je voor het opstarten van WIndows zelf een extra wachtwoord moet ingeven. Verder kan je met de ingebouwde software van HP meteen data op de ingebouwde simkaart zetten. Per maand krijg je 200 MB gratis maar met enkele drukken op de knop koop je meer bandbreedte. Vooral binnen Europa zijn de prijzen voor enkele extra gigabytes bijzonder scherp.

De kwaliteit van de software stelt echter teleur. De programma’s draaien veel trager dan je mag verwachten en lopen af en toe vast. Tijdens de test merkten we tweemaal dat de x2 plots erbarmelijk begon te presteren. Reden: een HP-ondersteuningsprogramma eigende zich op de achtergrond 90% van de cpu-capaciteit toe, zonder duidelijke reden. Het proces beëindigen verhielp het euvel zonder dat er nadelen merkbaar waren, wat een mens doet afvragen waar de software in eerste instantie mee bezig was. HP heeft hier nog ruimte voor optimalisatie.

Inclusief toetsenbord

Met een adviesprijs van 1.499 voor het model dat wij testten, is de Elite x2 niet goedkoop. De prijs ligt in lijn met wat Microsoft met de Surface doet, al verdient HP een pluim omdat het wel eerlijk communiceert over het toestel: zoals de promo-afbeeldingen beloven, is het toetsenbord bij de prijs inbegrepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business