Reviews

Review Samsung Galaxy A3 2016: Traag broertje

Voordelen
Premium uiterlijk
Goede batterij
Knap scherm
Nadelen
Traag
Slechte camera
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 6
Het uiterlijk van de Samsung Galaxy A3 geeft je het gevoel dat je met een premium smartphone te maken hebt. Jammer genoeg doen de prestaties van het toestel net het tegendeel vermoeden.

Op het vlak van uiterlijk valt er op de Galaxy A3 niets aan te merken. Het toestel van Samsung heeft namelijk een volledig metalen behuizing en is afgewerkt met afgerond Gorilla Glass. Hierdoor lijkt het scherm boven de smartphone te zweven en verschilt de Galaxy A3 qua uiterlijk erg weinig van de Samsung Galaxy S7. Bovendien zorgen de licht gebogen randen ervoor dat het toestel erg goed in de hand ligt, al kan het gladde metaal en glas er wel toe leiden dat de smartphone uit je handen glipt.

Trage reacties

Ondanks zijn premium uiterlijk kan je de Galaxy A3 aanschaffen voor minder dan 300 euro. Dit is natuurlijk goed nieuws voor eenieder met een beperkt budget, maar doet eveneens vermoeden dat Samsung enkele concessies heeft moeten maken. Na enkele dagen gebruik, werd dit vermoeden bevestigd: de scherpe prijs en het mooie uiterlijk van het toestel zijn ten koste gegaan van goede prestaties.

Tijdens het surfen op het internet werd mijn geduld regelmatig op de proef gesteld. De ene keer laadde een pagina alsof het niets was, terwijl ik andere keren ettelijke seconden moest wachten. Ook apps kregen het al eens moeilijk: Outlook bleef bijvoorbeeld meermaals hangen nadat ik een mail had proberen openen. Op zo’n momenten zat er niets anders op dan de applicatie opnieuw te starten, of terug te keren naar mijn inbox. Dit terugkeren verliep echter ook niet van een leien dakje. Samsung houdt namelijk nog steeds vast aan capacitieve knoppen om terug te keren of recent geopende apps te tonen. Op zich is dit geen probleem, ware het niet dat je geen feedback krijgt wanneer de smartphone heeft gedetecteerd dat je op de knop hebt geduwd. Doordat de knoppen eveneens vertraagd durfden te reageren, keerde ik vaak plotsklaps meerdere pagina’s terug in plaats van één.

Helder scherm

De batterij van de Galaxy A3 is daarentegen wel de moeite waard. In de vorige versie van de A3 zat nog een batterij van 1.900 mAh vervat, terwijl het nieuwe toestel een batterij van 2.300 mAh herbergt. Hierdoor doet de smartphone het erg goed op batterijtests en kan je het toestel zonder problemen langer dan een dag gebruiken.

Ook de beeldkwaliteit van het scherm is goed. Het 4,7-inchscherm heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat ruim voldoende is voor een scherm met deze afmetingen. Bovendien is het een amoledscherm, waardoor beelden erg rijk en met veel contrast worden getoond.

Compromissen

De laatste plaats waar Samsung concessies heeft gemaakt, is bij de camera. Je kan met de 13-megapixelcamera leuke kiekjes maken, maar in donkere omgevingen blijft er weinig over van de beeldkwaliteit. Ook bij fel zonlicht, in combinatie met donkere schaduwen, is de fotokwaliteit niet om over naar huis te schrijven.

Ben je bereid om enkele compromissen te maken om een betaalbaar toestel met een premium uiterlijk in handen te krijgen, dan kan de Samsung Galaxy A3 de smartphone zijn waar je naar op zoek bent. Wees je er echter van bewust dat er toestellen bestaan die een pak minder geld kosten en een stuk sneller zullen werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business