Reviews

Review Asus ROG GX700: Watergekoelde waanzin

Voordelen
De krachtigste gamelaptop ooit
Geniale toepassing van waterkoeling
Geweldig design met bijhorende reiskoffer
Beter dan veel desktops
Nadelen
Beperkte autonomie
Compleet onbetaalbaar
Aanbevolen prijs: €4.999
Waar te koop?
Totaalscore 10
Slechts een fractie van onze lezers heeft het kapitaal om dit toestel te betalen, maar wie het in huis kan halen bezit een van de waanzinnigste computers ter wereld.

De GX700 in het Republic of Gamers-gamma van Asus is bijna te straf voor woorden. Een snellere laptop namen we nog nooit onder handen, niet in het minst omdat nog niemand zo gek was om een toestel als dit te bouwen. De GX700 leidt eigenlijk een dubbelleven. De laptop komt in een reiskoffer die omwille van het formaat niet zou mee mogen in de handbagage op het vliegtuig. De koffer (met wieltjes incluis) bevat een 17 inch-laptop maar ook een speciaal dock dat wat volume betreft niet moet onderdoen voor de laptop zelf. Je kan de laptop met of zonder dock gebruiken en de prestaties verschillen enorm.

Het toestel zelf heeft een Core i7-6820HK-processor van Intel aan boord. De quad-core zit geklokt op een meer dan respectabele 2,7 GHz. 32 GB aan RAM zorgen ervoor dat je toestel nooit in geheugennood zal zitten, maar het opmerkelijkste van al is zonder twijfel de grafische kaart. Asus duwde een GTX 980 (8GB DDR5) in de behuizing. Niet de mobiele versie, maar de desktopvariant. De combinatie zorgt weinig verrassend voor degelijke resultaten wanneer we het toestel an sich bekijken. Toch kan de laptop een klassiekere hardwarecombinatie niet voorbijsteken. De GT72s 6QE Dominator Pro van MSI presteert bijvoorbeeld gelijkaardig, ook al bezit die ‘slechts’ een GTX 980M. Reden: de hitte. Een laptopbehuizing is te compact om de desktophardware te doen schitteren zodat overtollige warmte voor lagere prestaties zorgt. De GX700 toont zijn ware gelaat dan ook pas in combinatie met het dock.

Waterkoeling

Dat bevat geen extra onderdelen, enkel een waterkoeling. Enkele pinnen geleiden de laptop naar de juiste plaats waarna je het dock met een grote hendel aan de laptop koppelt. Binnenin de laptop zit de nodige hardware voor waterkoeling en in combinatie met het dock wordt het koelcircuit rondgemaakt. De sluitingen van het watercircuit zijn afgekeken van industriële toepassingen en sluiten perfect af, zodat er in de regel geen druppeltje water verloren gaat.

Met de laptop aangesloten op de waterkoeling blazen de prestaties niet alleen andere laptops maar ook de meeste gamedesktops weg. Het toestel presteert op hetzelfde niveau als een grote bak met gelijkaardige hardware en is bovendien nog aan de stille kant terwijl het dat doet. Je zal zowat ieder spel op maximale instellingen kunnen spelen op het full hd-scherm, al kan je gerust een extern display met een hogere resolutie aansluiten, moest je dat willen. De koeling zorgt in eerste instantie voor een frissere grafische kaart maar de gehele temperatuur van de binnenkant van de laptop gaat in de praktijk naar omlaag zodat ook de cpu zo’n tien procent beter presteert in het dock.

De manier waarop Asus waterkoeling integreerde in de laptop is innovatief en het effect is verbluffend. Het geheel ziet er bovendien indrukwekkend uit. Zowel het dock als de laptop zijn erg mooi afgewerkt met een hoofdzakelijk metaalgrijs design en enkele knappe, koperen toetsen.

[related_article id=”179800″]

Twee in één

In essentie koop je met de GX700 een ultrakrachtige gamelaptop en een opperstevige gamedesktop in één. De combinatie is echter een stuk duurder dan de som van de onderdelen: met 4.999 euro is het toestel niet meteen voor het grote publiek bedoeld. Asus ziet het meer als een nicheproduct dat dienstdoet als demonstratie van het kunnen van de fabrikant. Wij zijn alvast onder de indruk: prijs buiten beschouwing gelaten is dit het indrukwekkendste toestel dat we al op de redactie zagen passeren.

Moet je de GX700 nu kopen? Absoluut niet. Deze laptop is geen verstandige aankoop, het toestel is weggelegd voor liefhebbers met een dikke portemonnée. Vergelijk de machine eerder met een superwagen zoals een Lamborghini. Zo’n auto heb je ook niet nodig, maar wie fan is en het geld heeft, zal er wel veel plezier aan beleven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business