Reviews

Review Samsung Galaxy Tab Pro S: Knappe Windows-tablet

Voordelen
Adembenemend scherm
Bouwkwaliteit en design
Nadelen
Slechts twee standen in laptopmodus
Eén aansluiting voor stroom en andere verbindingen
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
Totaalscore 7
Verschillende fabrikanten hebben hun versie van Microsofts Surface Pro op de markt gezet. Ook Samsung springt op de kar met een tablet met een oogstrelend uiterlijk.

Samsung is terug. De Koreaanse fabrikant verliet de laptopmarkt enkele jaren geleden en staat sindsdien vooral bekend om zijn smartphones en tablets. Met de Tab Pro S brengt het merk de opgedane expertise in de Androidmarkt naar een Windows 10-hybride. Het toestel is een concurrent voor de Microsoft Surface en de vele klonen die daar intussen van bestaan. De Tab Pro S is in eerste instantie een Windowstablet, maar kan dankzij het bijgeleverde toetsenbord dienst doen als laptop. Dat toetsenbord, dat dubbel dienst doet als hoes, zit mee in de doos en kost je dus geen cent extra. Ik hoop dat Microsoft de boodschap eindelijk begrijpt en stopt met extra geld te vragen voor zijn eigen Surface-toetsenbord.

De toetsen van de Tab Pro S zijn aangenaam, maar net iets vlakker dan die van bijvoorbeeld de Elite x2 van HP. Het trackpad is wel erg nauwkeurig. In tegenstelling tot zijn voornaamste concurrenten kan je de Tab Pro S maar in twee laptopstanden gebruiken. In één is de hoek naar mijn mening te recht, in de andere net iets te vlak. Je kan het toestel op je schoot poten om zo te werken, maar in de praktijk voelt dat minder intuïtief aan dan bij de Surface. Ik was geneigd om me tot een bureau te beperken.

[related_article id=”180579″]

Licht gebruik

Het toestel heeft een relatief bescheiden binnenkant die meer dan volstaat voor licht gebruik (films, foto’s, surfen, typen). Een echt werkpaard is deze tablet absoluut niet.

Samsung geeft de Tab Pro S een WQHD-amoledscherm. Die schermtechnologie kennen we van de Androidtablets en –smartphones. Ze staat garant voor een ongeëvenaard contrast en prachtige kleuren. De Tab Pro S heeft met grote voorsprong het mooiste scherm dat je vandaag op een hybride zal vinden.

Ontbrekende poorten

Helaas is de tablet niet echt praktisch. De beperkte schermstanden zijn een te overkomen probleem, het gebrek aan aansluitingen is dat niet. Je krijgt welgeteld één usb type-C-poort waarmee Samsung verwacht dat je niet alleen de tablet oplaadt, maar ook alle randapparatuur aansluit. Dat is vreselijk onpraktisch en deed me meerdere malen vloeken. Je kan immers geen gewone usb-sticks gebruiken, geen printer aansluiten, je smartphone niet opladen en geen externe harde schijf gebruiken, om maar enkele nadelen te noemen. Je hebt evenmin toegang tot een microSD-kaartsleuf. Samsung maakt hier een erg dwaze keuze, die er naar mijn mening eigenhandig voor zorgt dat je beter bij de concurrentie gaat aankloppen wanneer je op zoek bent naar een hybride toestel.

De autonomie van de laptop is moeilijk te meten. Ik gebruik voor ieder toestel dezelfde test op dezelfde schermhelderheid, maar Samsung zorgt ervoor dat het scherm bij weinig activiteit automatisch dimt. Dat is in de praktijk geen probleem, maar de functie negeert de Windows-instellingen en is niet uit te schakelen. Ik kan dus enkel een subjectief cijfer geven: bij rustig gebruik kan je rekenen op een autonomie van vijf uur of meer, bij intens gebruik keldert ze naar twee uur of zelfs minder.

De Tab Pro S is de mooiste Windowstablet op de markt, maar een niet al te best uitgevoerd toetsenbord dock en vooral een totaal gebrek aan aansluitingsmogelijkheden zorgen ervoor dat er betere alternatieven zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business