Reviews

Review Lenovo ThinkPad X1 Yoga: Stijlvol maar duur

Voordelen
Geweldig design
Fantastisch toetsenbord
Prachtig scherm
Stevige prestaties
Autonomie
Lichtgewicht
LTE-module
Nadelen
Geen kaartlezer
Testconfiguratie is heel duur
Aanbevolen prijs: €2.729
Waar te koop?
Totaalscore 9
De ThinkPad X1 Yoga is een van de beste laptops die we al onder handen namen, maar Lenovo laat zich iets te veel gaan met de prijs.

De Thinkpad X1 Yoga is zonder enige twijfel een van de mooiste toestellen die we al onder handen namen. De vederlichte laptop weegt slechts 1,27 kg. Het zwarte chassis oogt sober maar klassevol, en huisvest krachtige hardware. Hoewel het toestel superdun is, duwt Lenovo er een Intel Core i7-6600U in. Samen met 8 GB aan RAM-geheugen en een SSD van 256 GB staat dat garant voor de beste prestaties die je in een dunne laptop zal vinden. De dunne behuizing drukt echter zijn stempel. Wanneer we de processor zwaar belasten, zien we de Yoga relatief snel ‘throttlen’. Na ongeveer een minuut stabiliseert de chip op ongeveer 75 procent van de capaciteit. Voor kortere periodes (rond de tien seconden) blijft de i7 wel aan de volle kloksnelheid werken.

De i7 past natuurlijk bij het premium imago van deze prachtige laptop, maar we vragen ons af of een high-end i5 geen betere optie zou zijn. De Cinebench-scores van beide chips liggen sowieso erg dicht bij elkaar. Lenovo verkoopt de ThinkPad X1 ook met een i5-6200U, maar die downgrade kost je meteen ook een deel van de SSD-capaciteit, alsook de geïntegreerde LTE-module. Die module laat je toe een simkaart in de laptop te plaatsen zodat je overal online kan gaan.

Prachtig scherm

Het WQHD-scherm van de X1 Yoga is prachtig. De hoge resolutie, de perfecte kijkhoek van het IPS-paneel en de uitstekende kleuren maken het display een plezier om mee te werken. Het gaat om een Yoga-product van Lenovo, wat natuurlijk impliceert dat je het scherm 360 graden kan ronddraaien om het toestel als tablet te gebruiken. In die modus komt het geïntegreerde pennetje, dat subtiel verstopt zit in de behuizing, erg van pas. De pen is fijn en aangenaam in gebruik, en laadt op terwijl ze in de laptop zit. Op een kwartier win je al 80 procent van de lading terug.

In pc-modus genieten we dan weer van het geweldige toetsenbord. Het viel ons bij andere toestellen ook al op: Lenovo weet hoe het een fantastisch toetsenbord moet maken. Veel dunne toestellen hebben last van vlakke toetsen met weinig feedback, maar daar merken we hier niets van.

Knappe autonomie

Ook wat de aansluitingen betreft maakt Lenovo niet echt compromissen. Drie usb 3.0-poorten, een HDMI-aansluiting, een miniDisplayPort en een dockaansluiting ontbreken niet. USB type-C en een kaartlezer hadden het lijstje compleet gemaakt.

Tot slot staan we versteld van de autonomie. Bij licht gebruik gaat dit toestel bijna acht uur mee, wat gezien het gewicht, het scherm en de stevige processor haast onmogelijk lijkt. De Thinkpad X1 Yoga is dus geen dom blondje: achter het slanke uiterlijk schuilt een nagenoeg perfect toestel.

[related_article id=”180368″]

Duur

Helaas knappen we af op de prijs. Voor ons testmodel vraagt Lenovo 2.729 euro en dat vinden we moeilijk te rechtvaardigen. De Yoga heeft weliswaar enkele troeven over bijvoorbeeld de Spectre van HP (review van het nieuwe model daarvan mag je binnenkort verwachten), maar beide toestellen spelen toch in dezelfde klasse. De X1 mag volgens ons gerust een van de duurste laptops in zijn soort zijn, maar de huidige prijs ligt gewoon te hoog. Windows 10 Pro verraad wel dat Lenovo hier voor een zakelijke insteek gaat, maar dat verandert weinig.

In België verkoopt Lenovo een variant van dit toestel met een i7-6500U. Verder verschilt het toestel niet van ons testmodel behalve dan in prijs: 2.149 euro is al een stuk aannemelijker.

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6600U, Integrated graphics, 8 GB RAM, 256 GB SSD, 14 inch WQHD-scherm (2.560 x 1.440), Windows 10 Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business