Reviews

Review DeltaRocket Pro 3D Printer: Consistentie, volume en kwaliteit

Voordelen
Consistente resultaten
Automatische kalibratie
Goort printvolume
Snelheid
Handige menustructuur
Nadelen
Laadsysteem kan handiger
Aanbevolen prijs: €2.499
Waar te koop?
Totaalscore 9
De DeltaRocket is een Belgische 3D-printer gebaseerd op het snelle delta-principe. De printer kon ons helemaal bekoren: een betrouwbaarder exemplaar namen we nog nooit onder handen.

De DeltaRocket Pro is een 3D-printer die gebruik maakt van het Delta-principe. In tegenstelling tot de meeste consumentenprinters ziet het toestel er niet uit als een kubus, waarin dan een rechthoekig printplatform schuilt. De deltaprinter is opgebouwd uit drie palen waarlangs karretjes op en neer bewegen. Die bewegingen verplaatsen de printkop, die daardoor een cirkelvormig bereik heeft. Het delta-principe zorgt voor een printer die een stuk sneller werkt dan een klassiek exemplaar, waarbij de kop systematisch over een fysieke x- en y-as verplaatst wordt.

Naast snelheid is ook het printvolume een voordeel. De deltaRocket Pro heeft een printvolume ter grote van een cilinder met een diameter van 22 centimeter en een hoogte van 29,5 centimeter. Het toestel stelde ons in staat onze grootste prints tot nu toe te maken.

Handige bediening

De printer zelf is voorzien van een eenvoudig display met een draaiknop om door de menu’s te bladeren. Het systeem is niet uniek maar werkt bijzonder intuïtief. Erg interessant is de mogelijkheid om on the fly de snelheid van het printen te versnellen of te vertragen. Gezond verstand komt hier van pas: een erg complexe print een snelheidsboost geven van 20% is niet noodzakelijk een goed idee, bij een printopdracht met iets minder details maak je al snel heel wat tijdswinst.

We printten zelf een raket die uit vier erg grote onderdelen bestond. Voor ieder onderdeel had de printer 8 tot 16 uur nodig. De snelheidsboost zorgde voor een tijdswinst van één a twee uur, bovenop de sowieso snelle prestaties.

We testten de printer met verschillende soorten PLA-plastic. Voor iedere print spoten we het glazen bed in met een soort 3D-haarlak die de hechting moest bevorderen. Het resultaat was verbluffend: zodra we de printer onder de knie hadden, leverde die consistent perfecte resultaten af. Eén keer raakte de printkop verstopt na een gehaaste filamentwissel, maar zodra een print onderweg was, lukte die in 100% van de gevallen: een resultaat dat we nog nooit eerder zagen.

De temperatuur van het printbed en de printkop kan je naar believen aanpassen, waardoor het toestel overweg kan met zowat alle gangbare materialen. Niet alleen PLA en ABS, maar bijvoorbeeld ook PET-plastic.

Fijn

Grote prints zijn zonder twijfel het stokpaardje van deze deltaRocket, maar zelfs bij kleinere modellen laat het toestel mooie resultaten optekenen. Voor echt de fijnste details in deze prijsklasse klop je misschien beter aan bij Zotrax voor hun M200, maar ook dit toestel schrikt niet terug voor kleine en fijne modellen.

De deltaRocket is uitgerust met een briljante vorm van automatische kalibratie. Voor iedere print tast het toestel het printbed af, zodat het op de hoogte is van onregelmatigheden. In de plaats van het bed automatisch enkele millimeters te laten verschuiven, houdt de printer gewoon rekening met de actuele situatie waardoor prints altijd van de eerste keer perfect op het bed terecht komen.

Het enige echte nadeel aan dit toestel is de manier waarop je filament moet laden. Dat gebeurt manueel wat op zich geen probleem is, maar het filament door het aandrijfsysteem in de daartoe bestemde opening duwen kan soms een prutswerkje zijn.

Software

Het team achter DeltaRocket, enkele Belgen die de printer ontwikkelden en aan de man brengen als deeltijdse job, raadt betalende software met bijhorende licentie aan bij de printer voor de beste resultaten, maar wie er niet voor terugschrikt om een beetje te experimenteren kan net zo goed aan de slag met de gebruikelijke opensource-pakketten. Zoals steeds is het een goed idee om de printklare versie van je 3D-model naar een sd-kaartje te kopiëren en dat sd-kaartje in de printer te klikken. Verbinden met usb gaat ook, maar dat heeft geen voordelen en kan zelfs tot een mislukte print leiden wanneer de verbinding tussen de computer en het toestel even hapert.

Wie de ambitie heeft om de deltaRocket Pro zelf in elkaar te vijzen, koopt de onderdelen voor 1.999 euro. Wil je gewoon een uitstekende printer die werkt, dan kan je de geassembleerde versie aankopen voor 2.499 euro. Een smak geld natuurlijk, maar een eerlijke prijs voor een toestel dat zich zonder problemen kan meten met andere 3D-printers in deze categorie. De combinatie van de fijne details, de geniale automatische kalibratie, het grote volume, de betrouwbaarheid en de snelheid maken de DeltaRocket Pro onze beste keuze voor semiprofessionele 3D-printers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business