Reviews

MSI GT73VR 6RE Titan SLI review: Lapdesktop

Voordelen
4K- en VR-ready
Ongelooflijk krachtig
Prachtig scherm
Geweldige bouwkwaliteit
Nadelen
Dik en zwaar
Twee stekkers nodig om de laptop op te laden
Heel duur
Aanbevolen prijs: €3399
Waar te koop?
Totaalscore 9
De MSI GT73VR 6RE Titan SLI bewijst dat de tijd waarin een laptop per definitie moest onderdoen voor een desktop officieel voorbij is.

Twee massieve stekkerblokken komen samen in één splitter, van waaruit een dikke kabel vertrekt naar MSI’s GT73VR. Dat een halve kerncentrale nodig is om dit toestel van stroom te voorzien, doet al vermoeden dat er vanbinnen geen U-processor met geïntegreerde graphics schuilt. MSI ging all-in met dit toestel met een combinatie van een Intel Core i7-6820HK-processor, geklokt op 7 GHz, twee Nvidia GTX 1070-GPU’s in SLI en een RAID-0-configuratie van twee NVMe PCIe-SSD’s. Alles in deze laptop schreeuwt extreem en de prestaties zijn ernaar.

 

4K zonder moeite

De 1070-kaarten aan boord van het dikke toestel zijn van hetzelfde allooi als de desktop-exemplaren. Hoewel Nvidia zelf geen SLI aanraadt, leveren de twee GPU’s samen genoeg pk’s om de nieuwste spellen in 4K te kunnen aansturen aan een acceptabele framerate. Het gaat hier trouwens niet om Titan-kaarten, zoals de naam van de laptop misschien suggereert. Al naargelang het spel mag je bij maximale instellingen op 30 fps of meer rekenen, met heel occasionele uitschieters naar omlaag. De grafische prestaties liggen in ieder geval hoog genoeg om te stellen dat deze laptop helemaal 4K-klaar is. Het 120 Hz 4K-paneel is uiteraard ideaal om te gamen, ook wanneer je voor een hogere framerate opteert door je spel terug te schalen naar WQHD.

Spellen laden uiteraard razendsnel dankzij de RAID-0-opstelling van de systeemschijf. MSI claimt een leessnelheid tot 3,3 GBps, wij klokken tijdens de test af op een nog steeds fenomenale sequentiële leessnelheid van 2,9 GBps. Staar je echter niet blind op de RAID-configuratie: Samsungs nieuwste NVMe-SSD haalt gelijkaardige specificaties op z’n eentje. De SSD levert je 512 GB aan plaats, wat moet volstaan voor je OS en de belangrijkste games. Minder snelheidsgevoelige data kan je kwijt op de extra terabyte die de harde schijf biedt.

 

Krachtpatser

De Core i7-6820HK kan overklokt worden en is sowieso al de krachtigste chip die Intel voor een laptop te bieden heeft. De processor kan niet tippen aan krachtige desktopvarianten maar heeft meer dan genoeg in z’n mars om geen flessenhals te zijn.

De laptop zelf volgt het klassieke MSI-design, inclusief verlicht Steelseries-toetsenbord. MSI voorzien naar goede gewoonte eigen software om de hardware wat naar je hand te zetten en bijvoorbeeld de kleurtjes van het toetsenbord af te stemmen op het spel dat je speelt. Rechts schuilen nog enkele hardwareknoppen om onder andere de koeling permanent in overdrive te schakelen. We vlogen al mee aan boord van stillere vliegtuigen, maar het geweld is in staat de laptop fris te houden zonder dat de hardware moet throttlen.

Achteraan het toestel schuilt een HDMI-poort en een miniDisplayPort. Waarom het om de mini-variant moet gaan is ons een raadsel aangezien het enorme chassis ruimte biedt voor naar schatting honderdduizend volwaardige DisplayPorts. Verder vinden we een Thunderbolt/usb-C-aansluiting terug net als de ethernetpoort. Aan de zijkanten zitten vijf usb 3.0-aansluitingen samen met een kaartlezer en 3,5 mm-audioaansluitingen.

 

Honkvast

Uiteraard is deze desktop in laptopvermomming niet geschikt voor onderweg. De batterij van de laptop bloedt zelfs bij licht gebruik in minder dan twee uur leeg en om het toestel op te laden heb je twee stopcontacten nodig.

Zoek je echter een ultrakrachtige gamelaptop die overweg kan met 4K, dan vind je hier een monster dat helemaal aan je eisen tegemoetkomt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business