Reviews

MSI GS73VR 6RF Stealth Pro review: slank maar sterk

Voordelen
Krachtige en gebalanceerde hardware
Relatief dun en stil
Kwalitatief toetsenbord
Bijgeleverde software om de laptop naar je hand te zetten
Nadelen
Schermresolutie is nodeloos hoog
Beperkte autonomie
Aanbevolen prijs: €2.510
Waar te koop?
Totaalscore 9
MSI laat met zijn nieuwste Stealth Pro-laptop zien dat een krachtige gamelaptop niet vadsig hoeft te zijn.

Goedkoop is hij niet, de MSI GS72VR Stealth Pro. Het is echter snel duidelijk waarom je een flinke duit mag neertellen voor MSI’s nieuwste gamelaptop. Niet alleen heeft de computer krachtige ingewanden, MSI slaagt er in de stevige hardware in een relatief dunne en lichte behuizing te verstoppen. 2,43 kilogram is helemaal niet zo veel voor een volwaardig gametoestel. Ook de afmetingen vallen mee. Met een dikte van twee centimeter ziet de Stealth Pro er erg strak uit.

Aansluitingen en toetsenbord

De laptop heeft uitstekend toetsenbord met verlichting. Die verlichting kan alle kleuren van de regenboog aannemen. Je kan zelf kleurpatronen instellen met de bijhorende applicatie zoals we van MSI gewoon zijn. Ook over de aansluitingen kunnen we niet klagen: 4 usb 3-poorten waarvan één type C, één ouderwetse usb 2-poort, HDMI en miniDisplayPort voor externe schermen, een kaartlezer, een ethernetpoort en 3,5 mm-aansluitingen voor de audio staan allemaal ter jouwer beschikking.

Hardware

De laptop is zelfs bij zwaar gebruik vrij stil en dat is gezien de hardware verrassend. Binnenin heeft de laptop immers een erg krachtige i7-6700HQ quadcoreprocessor, bijgestaan door 16 GB RAM en een grafische kaart van Nvidia’s nieuwste 10-generatie: de GTX 1060. Die kaart is meer dan krachtig genoeg om de nieuwste spellen op full HD op de hoogste instellingen de baas te kunnen. Op hogere resoluties zoals WQHD (2.560 x 1.440) zal je compromissen moeten maken in de grafische instellingen. Voor 4K-gaming is de kaart niet geschikt, waardoor het verrassend is dat MSI een 4K-scherm in de laptop heeft gepropt. Op enkele eenvoudige spellen na zal je nooit gamen op die resolutie met dit toestel. De hoge resolutie maakt het de laptop duurder en komt de nu al beperkte autonomie niet ten goede.

Mooi scherm

De overdreven hoge resolutie terzijde is het scherm van de Stealth Pro wel adembenemend dankzij de mooie kleuren en de perfecte kijkhoek. De gepassioneerde gamer zal bovendien blij zijn met de refreshrate van 120 Hz. De software waarmee je de kleur van het toetsenbord aanpast, heeft ook het één en ander te zeggen over het scherm. In het Dragon Center vind je een snelkoppeling naar de MSI True Color-software, waarmee je kan kiezen tussen verschillende kleurenprofielen zoals Adobe RGB, sRGB of een blauwlichtfilter voor ’s avonds.

Turbo-opslag

Voor opslag verwent MSI je met 512 GB in de vorm van een waanzinnig snelle M.2 NVMe PCIe-SSD. De SSD staat garant voor sequentiële leessnelheden van 2,2 GBps en schrijfsnelheden tot 1,5 GBps. Daarmee is de PCIe SSD drie à vier keer sneller dan een klassieke SATA-SSD. De supersnelle opslag zal de laadtijden van Windows, zware applicaties en natuurlijk vooral je spellen ten goede komen. 512 GB is genoeg, maar krap voor de gamer. MSI verhelpt dat euvel door de SSD te bundelen met 2 TB extra opslagruimte op een ouderwetse HDD. Die is ideaal voor massa-opslag en spellen die sowieso niet al te lang moeten laden.

Pareltje

MSI’s GS73VR is een pareltje met genoeg pk’s om zelfs VR-brillen aan te drijven. Het toestel is prijzig, maar het is krachtig, mooi en, op het scherm na, gebalanceerd. We zagen al krachtige laptops de revue passeren met specificaties die zelfs de krachtigste desktops overtreffen. Feit is echter dat een gamelaptop per definitie geen groot scherm heeft. Full HD of hoogstens WQHD zijn meer dan voldoende en om games op die resolutie aan te drijven volstaat een GTX 1060. Het grootste  nadeel aan dit toestel is zonder twijfel de autonomie: zelfs bij licht gebruik is twee uur zonder stopcontact een uitdaging.

Je vind laptops met gelijkaardige hardware voor minder geld zodat we deze MSI niet kunnen bekronen tot prijs-kwaliteitskoning. De laptop is mooi en dun en daar betaal je voor. Of jij daar geld aan wil geven moet je zelf uitmaken, wij kunnen je alleen maar meegeven dat MSI een steengoede prachtlaptop heeft afgeleverd.

 

Systeemeigenschappen: Intel Core i7-6700HQ, 16 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1060, 512 GB SSD, 2 TB HDD, 17,3 inch /mat scherm, Windows 10 Home

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business