Reviews

AOC AG271QG review: Wervelende beelden

Voordelen
Strak design
Hoge verversingssnelheid
Degelijke kleurenaccuraatheid
Nadelen
Rode afwerking niet voor iedereen
Haakje biedt geen meerwaarde
Aanbevolen prijs: €832,89
Waar te koop?
Totaalscore 8
AOC staat bekend om zijn budgetmonitors met een degelijke kwaliteit. Deze keer gaat de fabrikant voluit, met een duurder maar completer pakket tot gevolg.

De AOC AG271QG is een monitor bedoeld voor gamers, wat te zien is aan het uiterlijk van het scherm. De achterzijde van het toestel is voorzien van een rode afwerking in kunststof en aan de zijkant zal je een uitklapbaar haakje terugvinden. AOC noemt dit haakje een ‘inneembare hoofdtelefoonhouder’, wat het ding eleganter doet klinken dan het eigenlijk is. Het gaat om een stokje dat met een schroef aan de achterzijde van het scherm is bevestigd, waaraan je een hoofdtelefoon kan hangen: een leuk extraatje voor fervente gamers, maar ook niet meer dan dat.

Gaming

Het 27 inchscherm heeft een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels (QHD) en maakt gebruik van IPS-technologie. Hierdoor toont de monitor heldere beelden en heeft het een grote kijkhoek. De monitor heeft een maximale verversingssnelheid van 165 Hz, maar standaard zal het scherm slechts aan 144 Hz ververst worden. In de instellingen van het toestel kan je dat aanpassen.

Dankzij deze hoge snelheid en een responstijd van slechts vier milliseconden is het scherm van AOC uitermate geschikt voor spellen waarbij verschillende scènes zich razendsnel opvolgen. Bovendien zullen je ogen niet vermoeid raken wanneer een nieuw spel je uren aan het scherm gekluisterd houdt, dankzij de Flicker-Free-technologie van AOC. Het plaatje voor gamers wordt compleet gemaakt door G-Sync-ondersteuning. Deze technologie voor grafische kaarten van Nvidia voorkomt tearing in de beelden; een probleem dat vaak bij 3D-gaming de kop opsteekt.

Kleuren

AOC zegt dat zijn scherm een maximale helderheid van 350 cd/m2 heeft, maar tijdens een kleuranalyse met een lichtsensor bleek de helderheid maar liefst 370,3 cd/m2 te bedragen. De gemiddelde kleurenafwijking (deltaE) bedroeg hierbij 2,8, wat een degelijk resultaat is. Een foutenmarge van 1 dE of lager is namelijk onzichtbaar voor het menselijk oog.

Aangezien een hoge helderheid de kleurenaccuraatheid doorgaans naar beneden haalt, deden we nog een test met de helderheid teruggeschroefd tot 75 procent. Dit verbeterde de deltaE lichtjes naar 2,7. Zowel bij de eerste als tweede meting vertoonde wit de grootste afwijking. Beide keren werd een deltaE van 5,9 vastgesteld. Deze mindere accuraatheid komt terug bij de meeste grijstinten, terwijl blauw en groen erg accuraat worden weergegeven.

De AG271QG van AOC heeft een strak design. De rode afwerking aan de achterzijde zorgt er echter voor dat voornamelijk gamers fan zullen zijn van de monitor. Het gaminguiterlijk wordt bijgestaan door straffe prestaties, die het scherm uitermate geschikt maken voor snelle spellen. Doordat de kleurenaccuraatheid meer dan behoorlijk is, hoef je echter niet per se een gamer te zijn om van het scherm te genieten. Ook professionals die zich bezighouden met grafisch werk zullen de AG271QG kunnen smaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business