Asustor AS3102T review

Voordelen
Helemaal geschikt als moderne multimediahub
Eigen HDMI-uitgang
Veel ruimte voor externe opslag
Snelle transfersnelheden over de hele lijn
Uitgebreid besturingssysteem
Nadelen
OS ziet er verouderd uit
Bay-systeem is niet zo handig
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Asustor AS3102T biedt een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding en heeft heel wat in zijn mars voor wie de NAS voor multimedia wil inzetten.

De Asustor AS3102T (279 euro bij Coolblue) heeft een best aantrekkelijke prijs wanneer we naar de capaciteiten van het toestel kijken. De 2-bay-NAS is voorzien van een 1,6 GHz Intel Celeron-processor met ingebouwde h.264- en h.265-capaciteiten. Dat h.265-ondersteuning ingebouwd is, zorgt ervoor dat de NAS met zijn relatief bescheiden processor toch overweg kan met zware x265 4K-bestanden die zelfs een capabele laptop zouden doen zwoegen.

De NAS is uitgerust met drie usb 3-poorten voor externe opslag, één ethernetpoort voor aansluiting op je LAN-netwerk en één ingebouwde HDMI 1.4-poort. Die laat de NAS toe dubbel dienst te doen als multimediaschijf door video rechtstreeks op een aangesloten televisietoestel te tonen.

Multimedia is de hoofdtaak van dit toestel, wat benadrukt wordt door de compatibiliteit met onder andere Kodi en Plex. Voor geavanceerde virtualisatietoepassingen ben je hier niet op de juiste plaats. Niet alleen de softwarematige ondersteuning ontbreekt, de 2 GB aan niet-uitbreidbaar RAM-geheugen zou snel tekortschieten.

Als opslaghub doet deze Asustor uitstekend z’n job. De transfersnelheden zijn zo hoog als je maar kan verwachten, zowel over het LAN-netwerk, als van en naar externe opslag. Tel daar nog eens een laag verbruik bij en je ziet meteen waarom de AS3102T geen slechte keuze is.

Niet alles is perfect. Vooral het bay-systeem is ouderwets en maakt nog gebruik van vijzen. Dat Asustor de budgetvriendelijke NAS een mooi design probeerde mee te geven, heeft volgens ons een averechts effect. Ook het besturingssysteem getuigt niet van goede smaak. Hoewel het ADM-besturingssysteem gebruiksvriendelijk en uitgebreid is, kan het visueel een flinke upgrade gebruiken. Binnenin is de NAS erg modern, dat mag ook blijken uit de interface.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business