Reviews

Review Logitech MX Master: extreem comfort

Voordelen
Afwerking
Comfort
3 toestellen tegelijk
Bluetooth
Nadelen
Autonomie
Plaatsing knoppen aan de zijkant
Aanbevolen prijs: €79,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een comfortabele muis die zowel via een usb-ontvanger als bluetooth werkt en er bijzonder strak uit ziet, de Logitech MX Master kan het allemaal. Maar alles gaat wel ten koste van één groot nadeel: autonomie.

Recht voor de raap: 99 euro voor een computermuis is heel veel geld. Daar kunnen we niet omheen, maar Logitech heeft zijn best gedaan om voor dat geld hun allerbeste muis te ontwikkelen.

Het resultaat van deze inspanning is de MX Master, een draadloze muis voor Windows, Mac en andere bluetooth-compatibele toestellen. Hij heeft ook de bekende Unifying USB-ontvanger, waar ook andere Logitech apparaten mee kunnen worden gekoppeld. Via bluetooth kan je tot drie verschillende toestellen koppelen aan de MX Master, handig om bijvoorbeeld van laptop naar tablet of desktop te wisselen in huis of op kantoor.

Bluetooth

De installatie verloopt pijnloos wanneer je met de usb-ontvanger werkt of de muis via microUSB bekabeld aan de computer hangt. Windows en Mac herkennen het automatisch, maar voor extra functies heb je toch de extra software van Logitech nodig. Via bluetooth koppelen is lastiger, omdat je met een aantal dingen rekening moet houden. De MX Master ondersteunt Bluetooth 4.0 of hoger, wat betekent dat laptops die twee jaar of ouder zijn uit de boot vallen. Heb je een recenter toestel? Dan moet je goed nakijken of die Bluetooth 4.0 ondersteunt. Hetzelfde met je tablet, mocht je die ook willen verbinden. Verbinding via Windows 7 lukt, maar is niet echt gebruiksvriendelijk. Windows 8 of 10 maken het je gelukkig veel eenvoudiger.

We gebruiken deze muis nu al twee maanden op de redactie, en we zijn bijzonder tevreden van de vormgeving. Onze rechterhand past er perfect in, en ook de knoppen klikken op een aangename manier. De luxe dat je een extra scrollwiel hebt om horizontaal te scrollen aan je rechterduim, went heel snel. Wat minder goed went, is de dubbele toets daar net achter. Bovenaan ga je terug, onderaan ga je verder, maar ondanks de slimme vormgeving drukken we nog steeds mis na weken testen. Naar onze mening staan het scrollwiel en beide toetsen ook iets te ver naar achter voor onze duim, waardoor het een onnatuurlijke beweging vraagt.

Slim scrollen

Logitech pakt uit met een nieuwe scrollwiel dat op drie manieren werkt. Standaard kan je al ‘klikkend’ scrollen, maar met een druk op de knop daaronder kan je vrij scrollen zonder weerstand. Logitech introduceert ook slim scrollen, waar je al klikkend scrollt wanneer het traag gaat en met snelheid automatisch naar vrij scrollen overschakelt. Het vraagt gewenning in het begin, maar al snel wil je niets anders.

Laden doe je via microUSB, en dat zal je vaak moeten doen. In onze test haalden we net een maand, voordat we hem opnieuw moesten laden. Gelukkig duurt het laden niet lang, maar een maand is net vervelend genoeg voor een draadloze muis. Logitech heeft duidelijk alle registers open getrokken voor hun ultieme muis, maar de batterij blijft wel een doorn in het oog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business