Reviews

Luctra review: productiever met het juiste licht

Voordelen
Mooi design
Licht past zich aan op je ritme
Geïntegreerde usb-poorten
Nadelen
Onstabiele bluetooth-verbinding
Verwarrende app
Pittige prijs
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?
Een goed verlicht kantoor is ook goed voor je productiviteit en welbevinden. We testten de slimme verlichting van Luctra die je bioritme volgt.

Licht is één van de belangrijkste invloeden op ons bioritme, dat onder meer je eetlust, lichaamstemperatuur en concentratievermogen doorheen de dag bepaalt. Hoe nauwkeuriger je dagelijkse routine op dit ritme is afgestemd, des te beter je welbevinden en productiviteit. Slimme verlichting kan inspelen op dat ritme door de kleurtemperatuur en intensiteit van het licht aan te passen. Het geeft je meer energie overdag en zorgt dat je ‘s nachts beter slaapt.

Dat is de theorie achter Luctra, een verlichtingssysteem voor kantoren dat gebruik maakt van het biologisch effect van licht om je concentratie te bevorderen. Het Luctra-assortiment bestaat uit een heel scala aan vloer- en tafellampen. Ik ging voor deze test aan de slag met de Linear Table Pro Base, een bureaulamp met verzwaarde voet. Je kan evenwel ook opteren voor een klemsysteem of een pin die door het tafelblad gaat.

De Linear Table Pro Base is volledig uit aluminium vervaardigd en heeft een minimalistisch geometrisch design. Bij het opstellen van de lamp moest ik spontaan denken aan het design van Microsofts strakke Surface-hardware. Dankzij drie scharnierpunten kan je eenvoudig de hoogte en schijnrichting naar wens aanpassen. Twee usb-poorten aan de zijkant van de lamp laten toe om je smartphone of andere gadgets op te laden.

Vlak boven de voet vind je een groot aanraakgevoelig bedieningspaneel. Wanneer je de aan-uitknop aanraakt, lichten nog enkele andere toetsen op. Daarmee kan je de lichtintensiteit en kleurtemperatuur van de vier leds in de lamp wijzigen. Een blauwer licht verhoogt de concentratie, terwijl roder licht een meer ontspannend effect moet hebben. Het Luctra-verlichtingssysteem werd ontwikkeld in samenwerking met slaapdeskundige Dr. Dieter Kunz, die het effect van de lampen in een klinische (door Luctra bestelde) studie heeft waargenomen.

Met app

De bureaulamp laat zich ook via de bijhorende Vitacore-app voor Android en iOS bedienen. Die maakt via bluetooth verbinding, al gaat dat vaak niet van een leien dakje. De app slaagt er niet altijd in om de lamp te vinden en het opzetten van de verbinding duurt nogal lang. In praktijk maakte ik dan ook vooral gebruik van het bedieningspaneel op de lamp zelf.

Toch loont het om de app minstens eenmaal te gebruiken voor het programmeren van de verlichting, zodat die volledig wordt aangepast op jouw ritme. Dat doe je door enkele vragen te beantwoorden, zoals wanneer je werkdag begint en eindigt, wanneer je lunchpauze neemt en op welk moment van de dag je het meest productief bent/wil zijn.

De app maakt op basis van die informatie een persoonlijk lichtprofiel dat de lichtkleur en intensiteit automatisch doorheen de dag aanpast op jouw ritme. Je kan dat profiel natuurlijk zelf nog aanpassen, of kiezen voor één van de voorgeprogrammeerde scènes, zoals ‘Geconcentreerd’ of ‘Rustgevend’.

Hoeveel effect de slimme verlichting nu echt heeft op je bioritme, is moeilijk te bepalen na een korte testperiode van een tweetal weken. Daarvoor zullen we Luctra en Dr. Kunz op hun woord moeten geloven. Ik vraag me wel af of de impact van de lamp niet teniet gedaan wordt door het blauw licht van de 27 inchmonitor voor mijn neus.

Hoewel ik op een goed verlicht kantoor werk en vlak naast een groot raam zit, genoot ik toch van het extra licht dat de Luctra-lamp me gaf, net als de collega’s in mijn directe omgeving die konden meegenieten. Zeker op regenachtige dagen. Ik moet bekennen dat ik daarbij na verloop van tijd wel steevast voor het ‘Geconcentreerd’ profiel met helder wit licht koos. Dat doet een beetje teniet aan de premisse van Luctra, maar ik voelde me wel  energieker. Alleen had ik hetzelfde resultaat ook met een lamp voor minder dan een tiende van de prijs kunnen bereiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business