Reviews

Shuttle DX30 barebone mini-pc review: zakelijke essentie

Voordelen
Klein
Fanless
M.2-compatibel
Seriële poorten
Nadelen
Nicheproduct
Aanbevolen prijs: €195
Waar te koop?
Totaalscore 8
Dankzij zijn zuinigheid en stille werking is de Shutlle DX30 barebone mini-pc ideaal als betaalbare oplossing voor de werkvloer.

Hoewel de nieuwste generatie Apollo Lake-processors van Intel al van eind vorig jaar dateert, gingen we er nog nooit mee aan de slag. In de Shuttle DX 30 staat de Intel Celeron J3355, gebakken op de 14 nm-architectuur, centraal. Celeron is dezer dagen een stuk krachtiger dan in de begindagen toen de processors netbooks aanstuurden en vooral voor frustratie zorgden. De Celeron J3355 is met zijn single-threaded dualcore-CPU geklokt op 2 GHz met een boost tot 2,5 GHz helemaal niet zo slecht voorzien. Dat de chip bovendien erg zuinig is met zijn 10 watt-TDP, is helemaal mooi meegenomen.

Wat je krijgt

Naast processor en moederbord vind je niets in de DX30. Het barebones-doosje heeft het formaat van een mini-pc en moet door de koper zelf gevuld worden. Dat maakt het product niet meteen toegankelijker, maar wel veel flexibeler. In de DX30 passen twee 4 GB-latjes (DDR3), één 2,5 inch HDD of SSD en een M.2-SSD. Apollo Lake is wel DDR4-compatibel, maar dit bakje niet. Dat is op zich geen probleem: in combinatie met een lichte CPU gaat de meerwaarde van DDR4-geheugen compleet verloren. Grafische pk’s komen van de Celeron-chip zelf, waar de Intel Graphics 500 de plak zwaaien.

De zakelijk ogende mini-pc is voorzien van een volwaardige DisplayPort-aansluiting zodat je een 4K-scherm kan aansturen. In principe kan de chip overweg met drie displays. Achteraan vinden we verder een HDMI-aansluiting, al is die van de oudere 1.4-variatie en dus niet geschikt voor 4K-output. Ethernet tekent present, net als vier usb 2-poorten en een ouderwetse PS/2-aansluiting voor toetsenbord of muis. De DX30 is niet vies van legacy-connecties, zoals de twee seriële COM-poorten illustreren. Tenzij je retail-schermen wil aansturen, ben je daar niet zo veel mee. Vooraan vind je tot slot nog een SD-kaartlezer en twee usb 3.0-aansluitingen.

Kantoorklerk

De DX30 is niet geschikt als pc voor zware taken. Hoewel de keuze van een SSD als systeemschijf het systeem responsief maakt, moet je de beperkingen van de Celeron-processor respecteren. Voor licht kantoorwerk volstaat het doosje wel. Deze specifieke configuratie lijkt echter op het lijf geschreven van digital signage omwille van de seriële poorten, al kan je het bakje perfect configureren als mediaspeler voor thuis. Voor minder dan 200 euro is de DX30 de jouwe maar wanneer je RAM en opslag bij dat prijskaartje telt, zal je al snel constateren dat er voordeligere multimedia-oplossingen bestaan. Bovendien ondersteunt de Apollo Lake-CPU geen HVEC, en kan je het afspelen van x265-gecodeerde videobestanden vergeten. Ook 4K-streaming via bijvoorbeeld Netflix is uit den boze.

We zouden de DX30 dan ook niet aanraden buiten een zakelijke context, waar het zuinige bakje niet alleen een impact heeft op de energiefactuur maar ook op het omgevingsgeluid: omwille van het beperkte verbruik is de DX30 passief gekoeld. Verder zorgt het compacte formaat in combinatie met VESA-compatibiliteit voor een verwaarloosbare voetafdruk.

Shuttle positioneert de DX30 als een veelzijdige barebones geschikt voor digital signage, kantoor- en multimediagebruik. Dat is niet gelogen, maar in de praktijk komt de mini-pc vooral in de eerste categorie tot zijn recht. Voor klassieker gebruik zijn er betere alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business