Reviews

Aorus AX370-Gaming 5 review: disco-moederbord

Voordelen
Verstevigde PCIe-slots
Robuust moederbord
Duidelijke slotlabels
Nadelen
Druk rond M.2-connector
Rommelige onderkant
Aanbevolen prijs: €193,50
Waar te koop?
Totaalscore 8
Aorus, dat Gigabyte als moederbedrijf heeft, is één van de fabrikanten die een high-endmoederbord uitbrengt voor de recente Ryzen-processors. Wij nemen de AX370-Gaming 5 onder de loep.

De Ryzen 5- en 7-processors blazen nieuw leven in AMD’s processorsegment en moederbordfabrikanten, zoals Aorus, staan te springen om aan de slag te gaan met deze CPU’s. Zoals de naam doet vermoeden, richt Aorus zich met de AX370-Gaming 5 in de eerste plaats op gamers. Het moederbord heeft hiervoor een AM4-socket aan boord, ondersteunt Athlon-processors tot de nieuwe Ryzen 7-CPU en wordt geleverd met de X370-chipset van AMD. Deze chipset geeft je onder andere CrossFire/SLI-ondersteuning, al kan je CrossFire eveneens met de goedkopere B250-chipset gebruiken.

[related_article id=”211649″]

Kermis

Verlichting is niet uitzonderlijk voor gamingmoederborden, al doet Aorus hier nog een schepje bovenop. De AX370 Gaming 5 heeft tientallen lichtjes en drie lange strips die tussen de geheugenslots in lopen. Ook kan je op het moederbord een ‘Accent LED Overlay’ terugvinden: een set van LED’s die onder een doorzichtige, kunststoffen strook zit. Dankzij de downloadbare RGB Fusion-software kan je de lichtjes bovendien in zowat iedere kleur laten schijnen.

Een moederbord installeren is doorgaans één van de eenvoudigere taken wanneer je een computer in elkaar knutselt. Het voornaamste probleem waar je mee te maken kan krijgen, is dat de layout van het bord niet past in je behuizing. Behalve de SATA-poorten en U.2-connector staan alle poorten op de Aorus AX370-Gaming 5 verticaal, waardoor de kans klein is dat componenten in de buurt of de behuizing in de weg zitten. Het moederbord is stevig en buigt niet wanneer je het plaatst en van een koeling en CPU voorziet. Het enige probleem waar we tegenaan liepen, was de plaatsing van de koeling. Door de locatie van de koelplaat moesten we even puzzelen alvorens de koeling goed op zijn plaats zat.

Nieuwe BIOS-software

Gigabyte heeft de interface van zijn BIOS verbeterd en voorziet de nieuwste Aorus-borden van deze nieuwe software. Indien je het niet gewend bent om met een BIOS te werken, kan je de EZ Mode-interface gebruiken. In deze interface vind je de meest gebruikte info terug, zoals de temperatuur van je moederbod en de werking van alle geheugenslots. Ben je van plan om je processor te overklokken, dan moet je de gebruiksvriendelijke interface achter je laten en naar Classic Mode gaan. Deze modus ziet eruit als een klassieke BIOS-interface en bevat alle informatie die je nodig hebt. Zo kan je hier eveneens de bootsequentie aanpassen.

Gigabyte heeft met de Aorus AX370-Gaming 5 een goed evenwicht gevonden tussen het aanbieden van gamingfuncties en het moederbord niet te rommelig te maken. Aangezien gamers op zijn minst één grote grafische kaart gebruiken, voorziet Aorus zijn moederbord van PCI Express x16-slots met een metalen behuizing. Deze shields voorkomen dat de PCIe-slots worden beschadigd door een zware grafische kaart. Ook de geheugenslots zijn beschermd met metaal, welke tot 64 GB aan DDR4-geheugen met een snelheid van maximum 2.667 MHz kunnen bevatten.

Met een prijskaartje van rond de 190 euro is de AX370-Gaming 5 een redelijke investering, al ligt deze kostprijs in lijn met andere gaming moederborden. Het leuke aan dit moederbord van Aorus is dat je niet aan functionaliteit moet inboeten om de prijs te drukken. Hierdoor is de AX370-Gaming 5 een degelijke keuze voor eenieder die met Ryzen 7 aan de slag wil gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business