Reviews

Synology DiskStation DS216+II review: krasse thuisserver

Voordelen
Degelijke prestaties
Ondersteunt 4K-transcodering
Gebruiksvriendelijk
Veel apps
Stil
Nadelen
Geen LCD-display
Geen opslagschijven
Aanbevolen prijs: €329
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Synology DiskStation mikt op de optimale balans in prijs-kwaliteit, en slaagt daar met succes in.

Deze 2-bay NAS levert sterke prestaties die voor gewone gebruikers zeker zullen voldoen. Tel daarbij een gebruiksvriendelijke installatie, een uitgebreid aanbod aan apps, een ruime keuze aan ingangspoorten en 4K-ondersteuning op, en je krijgt een aantrekkelijk totaalpakket voor thuisgebruikers en kleine bedrijven. De nodige opslagschijven moet je zelf aankopen, maar dan nog is deze NAS een goede deal.

Straffe prestaties

De motor van de Synology DiskStation DS216+II is een dualcore Intel Celeron N3060-chip, die tot 1,6 GHz gaat en 1 GB RAM bezit. Deze configuratie ondersteunt tot 20 TB aan opslagruimte en verschillende RAID-opstellingen, waaronder JBOD, RAID 0, RAID 1 en Synology’s eigen SHR Hybrid RAID. De compacte NAS biedt dus plaats voor twee opslagschijven, die je zelf nog moet voorzien. Op het rechterpaneel van het toestel vind je onder andere een statusindicator, een USB 3.0-poort en een kopieerknop waarmee je met een klik je bestanden overzet naar een externe schijf via de USB-poort. Verder bevat de NAS een gigabit LAN-poort en nog twee USB 2.0-poorten. De DiskStation heeft geen USB-C-poort noch een HDMI-ingang, maar wel een eSATA-connector voor een rechtstreekse verbinding met een externe SATA-schijf.

[related_article id=”213775″]

Het besturingssysteem van dit Synology-toestel heeft wat van Windows weg, op een goede manier. De interface maakt het eenvoudig om je opslag te beheren, apps te installeren, en je beveiliging in de hand te houden. Op het systeem staan enkele programma’s voorgeprogrammeerd, zoals Package Center, dat toegang verschaft tot een 70-tal apps van Synology en andere ontwikkelaars. Hiermee kan je apps als iTunes en Plex installeren, webhosting apps, mailservers, of Synology’s eigen Surveillance Station waarmee je beveiligingscamera’s kan beheren. De Video Station app stelt je in staat om 4K-video’s te transcoderen en af te spelen op toestellen die normaal geen 4K ondersteunen. Verder is er een configuratiescherm waar je de netwerkinstellingen kan aanpassen, en de NAS heeft ook een programma aan boord om je CPU- en RAM-gebruik in een oogopslag te overzien. Op de startpagina tref je uitgebreide tools aan om je opslag te beheren.

Eenvoudige installatie

Het configureren van de DiskStation DS216+II is poepsimpel. Het hele proces, van het vastklikken van twee harde schijven tot het opzetten van een gebruikersaccount en het aanmaken van een startklare partitie, kostte minder dan 10 minuten. Daarnaast presteerde de DS216+II sterk op onze snelheidstest. Hierbij laten we een toestel een map van 4,98 GB overschrijven die een mix van foto’s, video’s, audio en tekstdocumenten bevat. De leessnelheid van 68 MBps en schrijfsnelheid van 76 MBps plaatsen de NAS stevig aan de top van zijn categorie, waarbij het onder andere de veel duurdere QNAP T2-253B achter zich laat. Bovendien is het toestel ook erg stil, wat niet van alle NAS’en gezegd kan worden.

Straffe prestaties, veel apps, gebruiksvriendelijk: het is moeilijk om echter afknappers te vinden bij deze NAS. Het maakt van de Synology DiskStation DS216+II een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar de beste prijs-kwaliteit voor consumenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business