Reviews

Sennheiser PXC 550 review: draadloze muziekparade

Voordelen
Geluidskwaliteit
Accuduur
Opvouwbaar
Minimalistisch design
Nadelen
Noise-cancelling kan beter
Auto-play werkt niet goed
Comfort hoofdband bij lang gebruik
Aanbevolen prijs: €399
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wie veel naar muziek luistert, wil graag comfort combineren met geluidskwaliteit. De Sennheiser PXC 550 combineert die allebei uitstekend, met actieve noise cancelling. En toch wringt er iets.

De audiojack verdwijnt van steeds meer high-end smartphones, waardoor de push naar draadloze hoofdtelefoons nog groter wordt. Sennheiser heeft een tijd geleden de stap naar bluetooth al gemaakt, maar wil met de PXC 550 de Rolls Royce van de draadloze hoofdtelefoonbeleving afleveren. De prijs is pittig (bekijk bijvoorbeeld via Coolblue), maar Sennheiser gaat hiermee rechtstreeks in concurrentie met uitstekende Bose QuietComfort 35 die onze keuze van de redactie is, en de al even geweldige Plantronics Voyager 8200 UC.

Noise-cancelling

Wat onmiddellijk opvalt wanneer je ermee aan de slag gaat, is het draagcomfort. De zachte oorkussens passen perfect op je oren, alsof je helemaal geen hoofdtelefoon op hebt. Alles lijkt zacht, tot je de Sennheiser PXC 550 langer dan twee uur op je hoofd laat rusten. De hoofdband begint zwaar door te wegen, iets wat we nooit hebben ervaren met de Bose QuietComfort 35. Die kunnen we perfect tijdens lange vluchten op onze oren laten rusten. Hier moet je pauzeren, wat niet de bedoeling kan zijn. Voor de bekabelde aansluiting in de rechteroorschelp hadden we liever een universele 3,5 mm jack gezien in de oorschelp zelf in plaats van de minder voorkomende 2,5 mm-aansluiting.

Draadloos en reizen, dat moet gepaard gaan met noise-cancelling. De Sennheiser PXC 550 heeft een schuiver met twee standen op de rechterschelp waar je het geluid vanuit de omgeving kan laten verdwijnen. Op de Sennheiser CapTune app (Android en iOS) kan je de sterkte in kleinere stappen aanpassen, maar we merken weinig verschil op vlak van geluidsisolatie. Zeker op een drukke bus- of treinrit valt het op dat de Sennheiser PXC 550 het lawaai er minder goed uitfiltert dan de Bose QuietComfort 35. Het resultaat is daarom niet slecht, maar bij podcasts of audiobooks moet je het volume toch gevoelig verhogen om ze verstaanbaar te maken.

Gelukkig viel dat laatste wel te counteren met de ingebouwde equalizers die je met een knop beheert op de rechterschelp. De modes ‘Club’ en ‘Movie’ hebben weinig impact, maar ‘Speech’ verhoogt onmiddellijk de middelhoge en hoge tonen waardoor alles ineens veel duidelijker wordt.

Klankzuiverheid

Op vlak van noise cancelling en draagcomfort scoort de concurrentie beter, maar het is de pure geluidskwaliteit waar de Sennheiser PXC 550 hoge toppen scheert. Apotheosis van Austin Wintory klinkt bijzonder open en warm, terwijl de stem van Ann Hampton Callaway in Let’s Fall in Love de warme open instrumenten afwisselt. De elektronische muziek van Chip Tanaka’s EMGR klinkt scherp en fris in de oren met veel detail in de bastonen, exact zoals het moet zijn. Mötley Crüe met Kickstart My Heart klinkt punchy en krachtig, waar de meeste andere hoofdtelefoons een ‘losser’ geluid geven.

Wanneer je noise cancelling inschakelt merk je dat de geluidskwaliteit (vooral de lage tonen) een flinke knauw krijgt (zoals bij elke headset). Hier moet je kiezen tussen rust en stilte of pure geluidskwaliteit, iets wat sterk afhankelijk is van de plaats waar je de Sennheiser PXC 550 nodig hebt. Vergeleken met de Bose QuietComfort 35 is het duidelijk dat Sennheiser hier veel beter scoort. We horen veel meer details, zeker in noise cancelling-modus, vergeleken met Bose. Het verschil is zelfs groot genoeg om muziekpuristen die draadloos van muziek willen genieten, helemaal te overtuigen.

Gestures

De PXC 550 ziet er sober en onopvallend uit dankzij een gebrek aan knoppen. Er is de noise-cancelling knop met twee standen en een effectknop, that’s it. De rest bedien je met je vinger op het vlakke stuk van de rechterschelp: omhoog of omlaag vegen voor het volume, vooruit of achteruit vegen om een liedje te skippen en eenmaal tikken pauzeert of hervat de muziek. De meeste fabrikanten hebben moeite om zulke gestures fatsoenlijk te implementeren, maar Sennheiser doet het hier vlekkeloos. Je kan met genoeg finesse het volume regelen al vegend, terwijl muziek pauzeren altijd lukt.

Er zit echter een Smart Pause-functie in de Sennheiser PXC 550 die standaard is ingeschakeld, en die zorgde tijdens de testperiode voor behoorlijk wat frustratie. At random gebeurde het wel eens dat de muziek werd gepauseerd, alsof hij registreerde dat we de hoofdtelefoon afzetten. Ook wanneer je die afzet, gebeurde het meermaals dat hij de muziek pauzeerde, en terug hervatte enkele seconden later. Gelukkig kan je de functie uitschakelen in de Sennheiser CapTune app, maar deze functie moet gewoon werken of je laat ze eruit.

Batterij

Sennheiser mikt met de PXC 550 op de mobiele gebruiker die veel onderweg is of veel reist, en heeft daarom de hoofdtelefoon van een degelijke accuduur voorzien. Volgens specificaties haalt hij 30 uur noise-cancelling bekabeld of 20 uur via bluetooth. Eerlijk gezegd heb ik tijdens mijn testperiode nooit een probleem gehad met de batterij en kon ik twee weken vlot luisteren met maar één keer op te laden. Vier uur aan de stekker is genoeg om 100% te laden.

Zelfs wanneer de batterij leeg is, kan je nog steeds bekabeld blijven luisteren. Enig nadeel: je moet een knop 4 seconden ingedrukt houden om de batterijstatus te zien, of je moet kort naar de ledjes op de rechteroorschelp kijken bij het inschakelen. Telkens een korte melding wanneer je hem inschakelt via de luidsprekers, zoals bij de Plantronics Voyager 8200 UC, had prettiger geweest, want nu viel ik uit de lucht wanneer de batterij bijna leeg was.

[related_article id=”220250″]

De hoofdtelefoon heeft in de linkerschelp een NFC-tag waarmee je compatibele smartphones met één tik kan koppelen. De hoofdtelefoon gaat na zo’n tik direct in pairing-mode en je toestel is na 5 seconden gekoppeld. Er is plaats voor twee simultane bluetoothprofielen in de Sennheiser PXC 550. De geïntegreerde microfoon klinkt helder en duidelijk voor de tegenpartij, zodat je naadloos kan wisselen tussen telefoneren en muziek luisteren.

Ik hink op twee gedachten met de Sennheiser PXC 550. Als reisgenoot om overal mee te nemen raad ik de Bose QuietComfort aan omdat zijn noise-cancellingfunctie en langdurig draagcomfort beter is. Is geluidskwaliteit voor jou belangrijker, dan is de Sennheiser PXC 550 duidelijk de betere van de twee. Aan jou om te kiezen waar je voorkeur ligt.

 

Met dank aan Coolblue om de Sennheiser PXC 550 op te sturen naar de redactie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business