Reviews

Motorola Moto X4 review: manusje-van-alles

Voordelen
Jack-of-all-trades
Nadelen
Mist wow-factor
Iets te duur
Aanbevolen prijs: €379,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Moto X4 is een beetje een grijze muis. Hij blies me op geen enkel vlak omver, maar hij stelde me ook nergens teleur.

Sinds Lenovo het merk Motorola overnam, gaan de Moto-smartphones aan hoog tempo van de lopende band. Bij de overname kondigde het Chinese concern aan afstand de doen van de letter X ten gunste van de laatste letter van het alfabet. De premiumsmartphones werden voortaan gelanceerd onder de vlag Moto Z.

Nu roept ze terug leven in de Moto X-reeks, de prestigieuze smartphonefamilie met veelal een excentrieke designkeuze. De Moto X4 is echter een vreemde eend in de bijt: met een nogal standaardontwerp lijkt hij helemaal niet op zijn voorgangers. Op welke gebieden kan de Moto X4 zich onderscheiden van de (moordende) concurrentie in zijn prijsklasse?

Ontwerp

Het ontwerp van de Moto X4 is niet lelijk, maar blies ons ook niet omver. Vooraan voorzag Lenovo een 5,2-inch beeldscherm (LCD) met een Full HD-resolutie. Ze volgt de huidige smartphonetrend niet en hanteert een standaard 16:9-ratio met relatief dikke bezels. Onder het scherm stopte de fabrikant een vingerafdrukscanner.

Aan de achterkant is een soort plastic verwerkt die hem een glimmende look verschaft. Zoals bij alle Motorola-smartphones steekt zijn camera uit zijn behuizing. Hij is een beetje zwaar, maar ligt daardoor stevig in de hand. De gebruikte materialen voelen goed aan, maar de achterkant is heel snel besmeurd met allerlei vingerafdrukken. Je kan hem in bad nemen dankzij zijn IP68-certificaat, maar hij ondersteunt wel geen draadloos laden.

Prestaties

Onder de motorkap zit 4 GB aan werkgeheugen en een Snapdragon 630 met acht Cortex A53-kernen. Die SoC is capabel en energiezuinig, maar behoort zeker niet tot de besten van de klas. Zijn benchmarktests lagen, gezien zijn hoge prijskaartje, iets aan de lage kant. Ik merkte tijdens mijn testperiode echter nooit haperingen op. Dankzij een licht Android-sausje was hij zo soepel als een slang. Het is wel jammer dat hij nog niet de overstap naar Oreo maakte.

In de Verenigde Staten is er ook een variant van de Moto X4 met Android One als besturingssysteem. Die herken je aan het etiket ‘Android One’ aan de achterkant. Veel verschillen zijn er echter niet, want aan deze Android-versie is er maar weinig gesleuteld, behalve wat extra voorgeïnstalleerde applicaties. Ook moet de Moto X4 zich onderscheiden dankzij Alexa-ondersteuning, maar deze spraakassistent is enkel te gebruiken in markten waar Amazon deze ondersteunt. België hoort daar niet bij.

Batterij en camera

In onze batterijtest – waarbij een video continu speelt met schermhelderheid 200 cd/m², en bluetooth en wifi actief – klokte hij af op 11u 44m. Puik: de combinatie van een Full HD-scherm, 3.000 mAh-batterij en lichte Android-versie werpen zijn vruchten af. In de praktijk zal je deze smartphone nooit overdag moeten opladen.

Aan de achterkant zit een camerasetje van respectievelijk 12 en 8 megapixels. De extra camera zorgt voor een bokeh-effect zodat je kiekjes een versterkt diepte-effect bekomen. Over de camera had ik niets te klagen: de foto’s bleken van prima kwaliteit. Selfie-liefhebbers kunnen op hun beide oren slapen dankzij een 16 MP-voorcamera.

Conclusie

Zijn grootste struikelblok is zijn prijs. Met een prijsetiket van 379 euro leun je aan tegen toppers zoals de Honor 9. De Moto X4 flirt met de prijslimieten van wat een midrange-telefoon is. Al bij al is de Moto X4 een jack-of-all-trades. Hij heeft alles wat je van een degelijke smartphone verwacht, maar hij mist de wow-factor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business