Reviews

LittleBits Code Kit review: speels programmeren

Voordelen
Gebruiksvriendelijk
Uitgebreide handleidingen
Integratie met andere kits
Nadelen
Duur voor persoonlijk gebruik
Aanbevolen prijs: €307
Waar te koop?
Totaalscore 8
LittleBits Code Kit maakt van programmeren een spel voor in de klas en de woonkamer. Dankzij een berg aan extra informatie kom je nooit vast te zitten tijdens het knutselen en coderen.

LittleBits heeft een breed aanbod van pedagogisch verantwoorde technologie-kits die voornamelijk bedoeld zijn om in de context van een klas te gebruiken. Het nieuwste product van het bedrijf is de Code Kit, een pakket dat kinderen van 8 tot 14 jaar inwijdt in de basisprincipes van het programmeren. Door kinderen hun eigen games te laten ontwikkelen maakt LittleBits het leren leuk. We evalueren de Code Kit echter als consumentenproduct, niet als schoolmiddel. Dan moeten we vaststellen dat je behoorlijk wat geld neertelt om de Code Kit in huis te halen.

Kleurcode

LittleBits baseert zijn kits op een modulair systeem van elektronische componenten die het Bits noemt en die magnetische aan elkaar te klikken zijn. Elke Bit vervult een functie; denk aan een startknop of een lichtsensor. LittleBits onderscheidt vier functie-gebieden voor zijn Bits: input, output, logaritme en stroom. Deze worden elk met een eigen kleur aangeduid. Voor zijn Code Kit ontwikkelde het bedrijf twee nieuwe componenten: een mini-computer en een LED-scherm waarop tekst en animaties verschijnen. De Code Kit omvat 16 Bits en 30 accessoires in zijn geheel, waaronder een bord waar je alle Bits op vast kan zetten, een USB-dongle waarmee je een draadloze internetverbinding legt en een herlaadbare batterij.

Samen met de componenten geeft het pakket je ook de toegang tot de desktop-app Code Kit. Hierin gebeurt het programmeren. De app maakt gebruikt van de programmeertaal Blockly, een visuele computertaal die ontwikkeld is door Google. In plaats van woorden, maakt Blockly gebruik van virtuele blokken om commandolijnen samen te stellen. Eens je een programma hebt geschreven is het de bedoeling dat je deze via je draadloze verbinding over zet naar de computer-Bit.

De app bevat heel wat instructiemateriaal om grip te krijgen op de kennis, inclusief praktische handleidingen om aan projecten te beginnen. Onderwijzers vinden er ook leerplannen en handige kant-en-klare handouts terug.

Blockly

Met een inleidend project maakt LittleBits je wegwijs in programmeertaal Blockly en de basisprincipes van programmeren. Een video laat je zien hoe je met de Bits een simpel circuit in elkaar zet, en hoe je vervolgens met de code een programma schrijft om een animatie op de LED-bit te doen verschijnen. De opzet van de instructies laat expliciet ruimte vrij voor creativiteit. Verder voorziet LittleBits vier meer geavanceerde projecten waarin kinderen een game maken met behulp van de kit. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen elektrische gitaar in elkaar zetten, of een voetbalspel. Bij elk van deze moeilijkere projecten is er een ‘Craft Time’ segment: een knutselmomentje waarin kinderen in de weer zijn met niet-elektronische spullen zoals schaar en papier.

Niet iedereen wordt later softwareprogrammeur. Het groeiend belang van digitale toepassingen maakt echter dat het begrip van hoe computerprogramma’s in elkaar zitten voor bijna elk beroep handig van pas kan komen. LittleBits Code Kit maakt het aanleren van de vaak abstracte kennis leuk en eenvoudig. Het pakket is echter duur en bevat heel wat ballast voor iemand die geen leerkracht is. De Lego Boost Creative Toolbox is een even goed en goedkoper alternatief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business