Reviews

Logitech G613 review: doorgeknipt met een dure schaar

Voordelen
Innovatie!
Mediatoetsen
Macrotoetsen
Geen input lag
Nadelen
Duur
Saai ontwerp
Geen toetsverlichting
Aanbevolen prijs: €149
Waar te koop?
Totaalscore 7
Logitech zette in 2017 volop in op draadloze randapparatuur. De Logitech G413 is het allereerste mechanische klaviertje zonder kabel, maar is die zijn meerkost wel waard?

Toen ik in de zomer op ‘s werelds grootste technologiebeurs IFA langs de stand van Logitech passeerde, was alles draadloos wat de klok sloeg. De Logitech G603 en G903 zijn twee draadloze muizen die je dankzij de Powerplay-muismat nooit meer moet opladen. Ook voor liefhebbers van mechanische toetsenborden was er wat lekkers, want het concern kondigde er eveneens een draadloos klavier aan. Het marketingpraatje klinkt veelbelovend: weg met de kabels op je bureautafel, zonder dat je moet inboeten aan input lag.

Ik was overtuigd en bracht de Logitech G613 bij mijn terugkeer mee naar huis. In de doos stak er (naast het toetsenbord) een dongle, verlengkabeltje voor de antenne en een smartphonehouder. Logitech voorziet immers dankzij Arx Control de optie om je telefoon als extra display te gebruiken of om mediatoetsen in te stellen. De houder is stevig, maar voor mij bood het dingetje weinig meerwaarde aangezien ik mijn smartphone altijd op een draadloze Qi-oplader leg.

Sober ontwerp

Als ik het uiterlijk van de G613 met een adjectief moet beschrijven, zou het schommelen tussen ‘sober’ en ‘saai’. Een minimalistisch bord is een verademing in de wereld van RGB-toetsenborden, maar écht strak oogt het klavier – naar mijn mening – niet echt. In tegenstelling tot de Logitech G413 Carbon, mijn favoriete mechanische toetsenbord, is de behuizing niet van aluminium, maar vervaardigd uit plastic. Het kleurensausje is, zoals bij alle nieuwe Logitech-producten, een mix van grijs en blauw. Onderaan is een vaste, niet-verwijderbare polssteun voorzien en je kan hem iets hoger plaatsen dankzij de clips aan de achterkant. Het batterijgleufje kan je eenvoudig openen om batterijen te vervangen en de dongle in te herbergen.

[related_article id=”218919″]

De switches van dienst op de Logitech G613 zijn de Romer G-schakelaars. Het is niet de eerste keer dat ik deze schakelaars onder handen neem. De game- en typervaring verloopt soepel, maar zelf verkies ik nog steeds de switches van Cherry MX. Je kan deze toetsen vergelijken met de Cherry MX Brown’s, maar ze zijn iets stiller en geven iets minder tactiele feedback. Het veringsgeluid van de spatiebalk is ook nogal schril in vergelijking met de andere toetsen.

Aan de linkerkant zijn zes macrotoetsen voorzien om een bepaald commando of script aan vast te pinnen. Ook zijn in de rechterbovenhoek mediatoetsen voorzien en kan je met de verbindingstoetsen kiezen of je een toestel met bluetooth of met de dongle wilt koppelen. Je kan ook meerdere toestellen tegelijk verbinden, zo ondersteunt hij zowel Windows, OS X, Chrome OS, Android en iOS. Volgens het specificatie-etiket zou hij ongeveer 70 miljoen toetsaanslagen overleven vooraleer hij op het containerpark belandt.

Draadloos

Heb je schrik voor eventuele verbindingsproblemen, een lege batterij of input lag, dan hoef je niets te vrezen. De draadloze ervaring verliep vlekkeloos. Het verbinden met smartphone en computer liep van een leien dakje en tijdens mijn testperiode hoefde ik nooit de batterijen te vervangen. Logitech belooft zelf dat zijn batterijduur ongeveer 18 maanden meegaat. Bij een percentage van 15% word je gewaarschuwd dat je zijn batterijen best binnenkort vervangt. Tijdens gamingsessies (onder meer Overwatch, Destiny 2 en Divinity: Original Sin 2) ondervond ik helemaal geen input lag: een knap staaltje techniek.

[related_article id=”216333″]

Dat dit mechanisch klavier draadloos is, zorgde ervoor dat Logitech ook enkele opofferingen moest doen. Zo is er geen USB through-poort voorzien en ontbreekt toetsenbordverlichting. Een begrijpelijke keuze, want meer lichtjes zouden meer stroom vreten waardoor zijn batterijduur een flinke knauw zou krijgen. Er zijn enkel LED-lichtjes voorzien voor de Caps Lock-knop en de verbindingstoetsen. De vraag is alleen maar hoe hoog gamers het draadloze aspect in het vaandel dragen: wie is bereid deze opofferingen te maken in ruil voor een netter bureaublad?

Conclusie

Ik ben enthousiast over de nieuwe richting die Logitech is ingeslagen. Over zijn draadloze muis G903 was ik één en al lof, maar voor dit toetsenbord ben ik iets meer terughoudend. Bij een muis is die verdomse kabel een duivel-in-het-doosje, maar de kabel van mijn toetsenbord zorgde bij mij nooit voor frustraties. Voor zijn prijskaartje verwacht je traditioneel het complete pakket, maar door het gebrek aan backlight laat ik deze liever links liggen. Toch een pluim op de hoed van Logitech voor hun innovatieve jaar. We zijn benieuwd of de fabrikant ook in 2018 met nieuwe, creatieve ideeën op de proppen komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business