Reviews

Lezerstest: Samsung 960 EVO 500 GB SSD – door Merlijn V.

Voordelen
NVMe werkt pak sneller dan SATA
Aantrekkelijke winkelprijs voor deze prestaties
Gebruiksvriendelijke kloonsoftware
Minder stroomverbruik
Nadelen
Werkelijk prestatieverschil met SATA hangt af van gebruik
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 9
We lieten vijf TechPulse-lezers aan de slag gaan met de Samsung 960 EVO NVMe SSD. Lees hier het oordeel van lezer Merlijn.

Ik mocht van TechPulse een nieuwe Samsung 960 EVO SSD 500 GB NVMe beoordelen op gebruiksgemak en snelheid. Mijn desktop PC heeft een M.2-aansluiting op het moederbord, onder de reeds aanwezige SanDisk 128 GB SATA SSD. Die laatste mocht deze maand met vervroegd pensioen. Al kon ik die ook als tweede opslag laten dienen, maar met 500 GB kom ik een heel eind in deze tijd van gratis en overvloedige cloudopslag.

Het monteren van een NVMe-plaatje gaat even makkelijk als met een klassieke SATA-schijf: het ding past maar in één richting in de connector dus je kan je niet vergissen. De oude SSD liet ik nog even aan de SATA-plug hangen om de inhoud te kunnen klonen. Hiertoe plukte ik de ‘Data Migration’-software van de Samsung-website. Die liet me toe om vanuit de bestaande Windows-installatie met enkele klikken het klonen te starten en in minder dan een kwartier tijd was de klus geklaard.

Om de vergelijking te maken, besloot ik het kloonproces te herhalen buiten Windows om, met behulp van een opstartbare USB-schijf met daarop de gratis AOMEI Partition Assistant. Het klonen was dit keer luttele minuten sneller, een verwaarloosbaar verschil. Rekening houdend met de eenvoud van Samsung Data Migration, raad ik deze laatste absoluut aan.

Na de oude schijf weg te halen, kon ik Windows een eerste keer zien opstarten vanaf de nieuwe schijf. Niets wereldschokkend hier. Met de oude SSD ging opstarten al even snel. Om echt het verschil te zoeken, maakte ik gebruik van AS SSD Benchmark. De read/write benchmark is leuk om te kunnen opscheppen over de prestaties van je nieuwe SSD, maar het belangrijkst is het hoe de disk presteert onder alledaags gebruik. De AS tool emuleert dit door middel van een copy benchmark en die toont aan dat de upgrade naar een NVMe SSD de moeite loont.

Links de prestaties van de SATA SSD, rechts die van de NVMe SSD.

Ik heb deze geüpgradede configuratie nu goed tien dagen in gebruik en kan zeggen dat ik het grootste verschil opmerk bij het verplaatsen en kopiëren van bestanden en het openen van programma’s als Office. Nu ik meer snelle opslagcapaciteit ter beschikking heb, kan ik ook twee virtuele Windows-machines onder Hyper-V draaien en die starten zo mogelijks nog sneller op.

Mijn desktop PC is niet uitgerust voor gamen. Helaas heeft mijn gaming PC geen M.2-aansluiting op het moederbord. Er zijn PCI Express-adapters verkrijgbaar voor minder dan 30 euro dus heb ik steeds de optie om ook daar de upgrade te doen. Mogelijks boet je door gebruik van dergelijke adapter wat in op prestaties, maar dan nog kan ik me inbeelden dat laadtijden een pak korter zouden zijn met een NVMe SSD.

Volgens enkele op het internet te vinden vergelijkingen tussen deze 960 EVO en zijn competitie, springt die er behoorlijk positief uit. Naar verluidt zou een Samsung 960 PRO nog beter kunnen dienen voor zaken als virtuele machines, maar ik vermoed dat ik daar eerder tegen de grenzen van de i7 CPU met 16 GB RAM zou botsen dan dat ik een verschil zou merken.

Conclusie

De prijs voor een schijf van 500 GB met deze prestaties is best aanvaardbaar. Hoewel het verschil in werkelijke prestatie klein kan zijn, is het toch leuk vast te stellen dat met een weinig ingrijpende upgrade een computer toch weer een pak sneller wordt in gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business