Reviews

Lezerstest: Samsung 960 EVO 500 GB SSD – door Wouter H.

Voordelen
Sober uiterlijk
Snelheid
Compact
Samsung Data Migration tool
Nadelen
Geen schroefje meegeleverd
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 8
We lieten vijf TechPulse-lezers aan de slag gaan met de Samsung 960 EVO NVMe SSD. Lees hier het oordeel van lezer Wouter.

Al enkele jaren produceert Samsung PCI-Express SSD’s, maar deze waren altijd relatief duur. Sinds eind 2016 is er ook een goedkopere variant in het assortiment: de 960 EVO, welke ik ga testen. Hiervoor werkte ik sinds een week met een geleende SATA SSD, doordat de oorspronkelijke stuk was. Daarvoor heb ik enkele maanden gewerkt met een klassieke HDD. Ik ga de 960 EVO dus vergelijken met een klassieke HDD en een SATA SSD.

Verpakking

Toen ik de SSD ontving, was ik direct verbaasd door de kleine verpakking. Ik was nog meer verbaasd toen ik zag hoe klein deze was. Je kan de grootte ongeveer vergelijken met je duim. Dat maakt de SSD dus zeer compact en ideaal voor in ultrabooks, maar ik heb deze getest in een desktopsysteem.

In de doos bevindt zich ook nog een beknopte handleiding, waar duidelijk met afbeeldingen staat uitgelegd hoe je de SSD moet inbouwen. Samsungs handige programma’s Samsung Magician en Samsung Data Migration zijn niet meegeleverd op een disc, deze moeten nog worden gedownload op Samsungs website, waarvoor een link staat gegeven in de handleiding.

Installatie

De SSD inbouwen in de desktop was zeer eenvoudig. Kast even openschroeven, SSD in het M.2-slot inprikken, vastschroeven en klaar is Kees. Er wordt geen schroefje meegeleverd om de SSD vast te maken, gelukkig zat dit bij mij standaard op mijn moederbord. Ik kan me voorstellen dat dit niet bij iedereen is, iets waar je best rekening mee houdt.

De SSD werd direct herkend door het moederbord, maar niet door Windows. Hiervoor moet je eerst de drivers downloaden, welke je kan vinden op dezelfde website. Na de installatie wordt de SSD direct herkend en kan je beginnen met je data over te zetten met de Data Migration tool. Dit programma is zeer gebruiksvriendelijk en duidelijk. Na ongeveer 5 minuutjes was Windows en de data overgezet (+/- 70 GB) van de oude naar de nieuwe SSD. Het bios herkende de nieuwe Windows-installatie echter pas wanneer de oude drive niet meer aangesloten was. Vanaf dat moment verliep alles zeer vlotjes. Windows startte normaal op, bluetoothmuis en -toetsenbord waren direct geconnecteerd en Windows was nog steeds geactiveerd.

Snelheidsbeest

De snelheidswinst vergeleken met een HDD is immens, dat was te verwachten. Voor normaal pc-gebruik, zoals tekstverwerking, paar websites en e-mail is het verschil tussen deze SSD en een gewone SATA SSD niet groot. Je merkt het snelheidsverschil wel duidelijk bij het gebruik van zware programma’s en bij het kopiëren van files.

Games kan je makkelijk op de SSD plaatsen, want er is genoeg ruimte. Even een voorbeeldje: ik heb GTA 5 gekopieerd van de oude SSD naar de nieuwe. Dit duurde 2 minuten, voor 60 GB aan data, een echt snelheidsbeest dus! Deze snelheid wordt nog eens bevestigd met benchmarks.

Links de prestaties van de SATA SSD, rechts die van de Samsung 960 EVO.

Zoals je ziet, verpulvert de 960 EVO de SATA SSD in theorie. In de praktijk merk je hier niet zo veel van. Voor lichte programma’s is er slechts een miniem snelheidsverschil. Bij het starten van Windows is er wel een snelheidsverschil merkbaar: met de SATA SSD duurde dit 15 seconden, bij de 960 EVO slechts 10, waarvan 7 al worden opgeslorpt door de bios-initialisatie.

Voor zwaardere programma’s, zoals Sony Vegas, is er een groot verschil merkbaar. Een 4K video exporteren naar de HDD duurde 6 minuten, naar de SATA SSD 2 minuten en naar de 960 EVO slechts 50 seconden. Voor games was het verschil minder dan ik had verwacht, maar al deze games zijn online en de serversnelheid zal waarschijnlijk belangrijker zijn.

Conclusie

Ik ben zeer tevreden over dit product en ik zou het aan iedereen kunnen aanraden, maar de prijs/GB ligt hoog vergeleken met ‘normale’ SSD’s, terwijl de verschillen bij normaal gebruik niet groot zijn. Ik stel mij dan ook de vraag of de gewone consument hier voordeel bij heeft. Op dit moment is deze technologie nog iets te hoog geprijsd, maar wanneer de prijzen genoeg gedaald zijn, wordt dit een zeer interessant product.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business