Reviews

Lezerstest: Samsung 960 EVO 500 GB SSD – door Jan B.

Voordelen
Vlotte installatie
Uiterlijk
Nadelen
Geen vijsje meegeleverd
Aanbevolen prijs: €Prestaties
Waar te koop?
Totaalscore 8
We lieten vijf TechPulse-lezers aan de slag gaan met de Samsung 960 EVO NVMe SSD. Lees hier het oordeel van lezer Jan.

Wat meteen opvalt bij het openen van de verpakking, is hoe klein en licht deze SSD is. In vergelijking met de 850 EVO (die momenteel in mijn setup zit) is de 960 EVO bijna drie keer zo smal. De neutrale zwarte kleur met de oranje letters EVO erop zorgen ervoor dat deze SSD niet misstaat in de meeste builds. Bij in de verpakking zit nog een klein boekje waarin de handleiding en de garantievoorwaarden beschreven staan.

In mijn setup zit een Z370 Extreme4-moederbord van ASrock dat beschikt over 2 Ultra M.2-sloten die zowel PCIe Gen 3 x4 ondersteunen als SATA3. Ideaal dus voor de 960 EVO die gebruik maakt van deze formfactor als ook van PCIe. In de handleiding staat beschreven aan de hand van simpele afbeeldingen hoe je de SSD in een M.2-slot moet installeren. Er is echter geen vijsje bijgeleverd om de 960 EVO vast te zetten. Gelukkig had ik de meegeleverde vijsjes van mijn moederbord nog bij de hand en was dit niet echt een probleem.

Op de website van Samsung zijn de nodige drivers en tools terug te vinden om aan de slag te gaan met de SSD. De Samsung Magician software was al reeds geïnstalleerd op mijn systeem. Hierin werd de nieuwe 960 EVO direct herkend. Deze tool heb ik gebruikt om een performance benchmark uit te voeren en de SSD te optimaliseren. Mijn huidige schijf heb ik gekopieerd met de migratietool. Hierin selecteer je de source en destination disk, en de tool doet de rest. Nadien bij het heropstarten moest ik de 960 EVO nog bovenaan zetten in de boot setup in mijn bios en kon ik aan de slag.

Wat meteen opvalt is dat alles net dat tikkeltje vlotter en sneller verloopt. Wachten lijkt wel verleden tijd. Binnen een aantal seconden start mijn systeem op. Net iets sneller dan met mijn vorige SSD. De grootste snelheidswinsten zijn te merken van het moment dat er veel data geladen moet worden. Er zijn verschillende dingen die nu sneller gaan in mijn dagdagelijkse taken: het overzetten van bestanden naar de 960 EVO alsook het uitpakken van bestanden, de laadtijden van veeleisende games zoals Battlefield 1 en Assasin’s Creed Origins, het opstarten van programma’s zoals Photoshop en Illustrator, en previews bekijken bij het video editen.

Als je beschikt over een M.2 PCIe-aansluiting op je moederbord en je af en toe te maken hebt met data-intensieve applicaties is deze 960 EVO een mooie aanwinst. De grootte van 500 GB zorgt ervoor dat je ruimte genoeg hebt voor zowel je besturingssysteem als enkele games en applicaties. Door de tools van Samsung verloopt de installatie relatief snel en eenvoudig en de boost in snelheid is wel duidelijk merkbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business