Reviews

Lezerstest: Samsung 960 EVO 500 GB SSD – door Hendrik B.

Voordelen
Erg snel
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Compact
Makkelijke installatie
Nadelen
Iets duurder dan andere SSD's met dezelfde capaciteit
M.2-aansluiting vereist
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 9
We lieten vijf TechPulse-lezers aan de slag gaan met de Samsung 960 EVO NVMe SSD. Lees hier het oordeel van lezer Hendrik.

Installatie

Het installeren van een M.2-kaart is vrij eenvoudig en is iets dat iedereen zelf kan doen. In mijn geval heb ik de kaart geïnstalleerd in een desktop PC op een Asus B-350 PRIME Plus moederbord, en dit was op 5 minuten gebeurd.

Prestaties

Maar hoe snel is zo’n SSD nu? Is de 960 EVO de moeite? Om te beginnen installeren we Windows. Samsung biedt de mogelijkheid al je gegevens over te zetten van een oude harde schijf naar je nieuwe SSD, maar omdat het nooit kwaad kan om een grote lentekuis te houden, ben ik van nul begonnen.

Tijdens een “clean install” van Windows 10 van een Live Boot USB-stick, laat de 960 EVO zijn kracht al snel zien. De installatie zelf duurde een luttele 2:09 minuten, met een verplicht herstart van de pc daar nog bij. Bij de eerste maal opstarten is het aan te raden de Samsung Magician-software te installeren. Deze geeft een gebruiksvriendelijke interface om de status, drivers en instellingen van je SSD te controleren en optimaliseren.

Nadat alles correct ingesteld is, wordt de snelheid meteen zichtbaar bij het opstarten van het systeem. De draaiende loading dots die normaal onder het Windows-logo rond draaien, krijgen geen tijd om zich ook maar te laten zien. De hele opstartsequentie is 8 tot 10 seconden.

Benchmarks

De benchmarks met Samsung Magician en Crystal Diskmark tonen dat de behaalde resultaten inderdaad in lijn zijn met wat Samsung belooft, en dat de resultaten 2 tot 6 maal hoger liggen dan traditionele SATA SSD’s! Mijn vorige SSD was een Samsung 840 EVO 250 GB van enkele jaren oud, en de 960 EVO overschaduwt alle benchmarkresultaten met gemakkelijk 4 tot 5 maal hogere cijfers.

Maar benchmarks geven slechts een indicatie van de snelheid van de kaart; uiteindelijk zeggen deze cijfers weinig. De echte gebruiksscenario’s geven een meer betrouwbaar zicht op hoe snel de 960 EVO nu echt is.

Software en games

Als we dan kijken naar software die ik veel gebruik, is het verhaal erg vergelijkbaar. Microsoft Office start meteen, de paar seconden die nodig waren bij mijn oude 840 EVO zijn verdwenen, net zoals bij andere lichte programma’s.

Kijken we dan naar zwaardere programma’s zoals Photoshop, worden ook de zware .psd-bestanden van meer dan 1 GB quasi meteen gepresenteerd. En dit verhaal herhaalt zich voor eender welk programma dat ik er op losliet: AutoCAD, Indesign, Revit, VLC en PotPlayer met zware 4k-bestanden, niets toont vertraging.

Als laatste wil ik nog wat games testen. Van zodra een spel opgestart is, wordt van de harde schijf weinig verwacht. Het inladen van levels en dergelijke kan afhangen van de snelheid van je harde schijf, maar voor de rest is vooral het starten en laden van een spel waar je je snelle SSD echt zal voelen.

Het spel Witcher III: Wild Hunt, start op in 11 seconden (vergeleken met 18 seconden op mijn 840 EVO), en de laadtijden in het spel zelf zijn niet merkbaar. Als tweede test starten we Middle Earth: Shadow of War. Dit is een nieuwer spel en duurt iets langer, met 32 seconden om tot in het hoofdmenu te geraken, hoewel het meeste van die tijd te wijten is aan splash screens. Het inladen van het level duurt maar 18 seconden, bijna de helft van de tijd nodig op de 840 EVO! Overwatch is een relatief licht spel, en start even snel op als met mijn oude SSD.

Conclusie

Om samen te vatten, de Samsung 960 EVO is een SSD met uitzonderlijke prestaties, en hoewel je een surplus betaalt ten opzichte van meer traditionele SSD’s, is hij zeker z’n prijskaartje waard. Ik ben er alvast enorm tevreden van, en ik hoop dat de kaart nog lang meegaat.

De grote broer van de 960 EVO mag dan wel nog extremer zijn qua prestaties, volgens mij is de upgrade naar de 960 PRO zijn opleg niet waard voor de doorsnee gebruiker. De 960 EVO is een enorme snelheidsduivel, en voor normaal PC-gebruik is dit zeker meer dan voldoende.

Indien je erg begaan bent met de totale kost van je opslagoplossing, zou ik aanraden te gaan voor een 250 GB of 500 GB en deze uitsluitend te gebruiken voor Windows en enkele veeleisende programma’s of games, terwijl je je bestanden en media op een andere harde schijf bijhoudt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business