Reviews

Lezerstest: Samsung 960 EVO 500 GB SSD – door Laurent B.

Voordelen
Compact, ideaal voor kleine vormfactor
Zeer snel
Vergezeld van zeer goede software
Nadelen
Snelheidswinst merk je niet bij alledaags gebruik en gaming
Prijs aan de hoge kant
Aanpassing of update van bios kan noodzakelijk zijn
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 7
We lieten vijf TechPulse-lezers aan de slag gaan met de Samsung 960 EVO NVMe SSD. Lees hier het oordeel van lezer Laurent.

Toen ik indertijd mijn computer aanschafte, dacht ik wel voldoende te hebben met een SATA SSD voor al mijn programma’s en games. Al snel bleek dit niet meer het geval, dus werd het tijd voor uitbreiding. Mijn oog viel al snel op een NVMe SSD. Met hun ongeziene lees- en schrijfsnelheden spreken ze tot de verbeelding van ieder computerfanaat. Maar in hoeverre merkt een alledaagse PC-gebruiker daar iets van? Is de meerprijs van een NVMe SSD ten opzichte van een gewone SATA SSD het waard? En hoe gemakkelijk is het om zelf je computer te upgraden en ermee aan de slag te gaan? Met deze mindset, ben ik aan het testen geslagen met de 960 Evo (500 GB) van Samsung en zal ik in deze review de prestaties alsook het gebruiksgemak onderzoeken.

Installatie

Naast de (NVMe) SSD zelf, vind je in de verpakking ook een installatie- en garantieboekje. Daarin staat, met afbeeldingen, duidelijk uitgelegd hoe de SSD geïnstalleerd moet worden. Let wel op, er wordt geen standoff en schroef meegeleverd die nodig zijn om een NVMe SSD te installeren op het moederbord.

Na het opstarten van de PC was er geen spoor van de 960 EVO in Windows Verkenner. De drive moet namelijk eerst ruimte toegewezen krijgen in Schijfbeheer. Dit is niet de meest ingewikkelde procedure, maar voor de computerleek vergt dit misschien wat opzoekwerk vooraleer hij weet wat te doen. Hou er dus rekening mee dat dit niet plug and play is.

Datamigratie

Nu de 960 EVO operationeel is, is het tijd om onze data, programma’s en OS (Windows) over te zetten. Samsung voorziet zelf software voor het klonen van schijven, namelijk Data Migration, dat je van hun website kan downloaden. Je hebt dus niet Samsung Magician nodig voor het klonen, wat ik zelf pas na 10 minuten zoeken doorhad.

De procedure is in principe heel simpel: kies de te klonen schijf, kies de schijf waarnaar moet gekloond worden en start. Hoewel er in realiteit enkele beperkingen zijn. Zo kon ik in eerste instantie niet klonen aangezien ik niet genoeg schijfruimte had op de doelschijf. Zeer vreemd aangezien ik een 500 GB 850 EVO wou klonen naar een 500 GB 960 EVO. De software vroeg dan ook bestanden te verwijderen/niet mee te klonen tot ik ongeveer 78 GB onder de maximale capaciteit zat.

Noch in de software, noch online vond ik hier een duidelijke verklaring voor. Dit is in mijn ogen een grote tekortkoming aangezien dit toch gaat over een 15 à 16 procent van de totale schijfcapaciteit die je niet mee kan nemen. Eens je binnen de limieten zit, is de rest van het proces zeer simpel. Je kan de software ook niet gebruiken op schijven waar geen OS op staat. Dacht je er dus bijvoorbeeld aan om een oude harde schijf (HDD) waar enkel je gamebibliotheek op staat om te zetten naar een SSD, dan lukt dit niet.

Prestaties

Zoals eerder gezegd wordt voor de prestaties gekeken naar het verschil tussen de 850 EVO en de 960 EVO. De prestatiewinst van een SATA SSD ten opzichte van een harde schijf is reeds opmerkelijk, waardoor die van een NVMe ten opzichte van een HDD dat ook de facto is. Daarom wordt die vergelijking niet meegenomen.

Als referentie heb ik CrystalDiskMark 6 gebruikt om te kijken of de Samsung 960 EVO wel presteert zoals geadverteerd. En inderdaad leeg haalde hij zijn theoretische snelheden, vol waren die wat gezakt, maar niet dramatisch. Die benchmark is weliswaar een goede tool om de prestaties te weten te komen, maar zegt in mijn ogen zeer weinig over de werkelijke prestaties die een gewone gebruiker ervan merkt. Daarom heb ik zelf enkele testscenario’s opgesteld die wel duiding geven of je van die prestaties iets merkt.

Als eerste heb ik de opstarttijd van Windows bekeken. Beide schijven zaten rond de 25 seconden, dus in opstarttijd is er geen verschil. Ik merkte wel dat de computer ‘pittiger’ reageerde, t.t.z. dat alles net dat tikkeltje sneller en responsiever aanvoelde. Een ander onderdeel zijn games, hierin heb ik story mode van GTA V, Assassin’s Creed Syndicate, Battlefield 1 singleplayer en Kerbal Space Program getest. Buiten GTA V, kon ik geen noemenswaardige verschillen opmerken. Bij GTA V story mode was er echter wel een verschil van een tweetal seconden.

Voor games en het opstarten van de computer lijkt de 960 EVO dus geen grote meerwaarde te bieden. Waar ik echter wel een duidelijk verschil merkte, was bij het kopiëren van bestanden alhoewel hier een grote kanttekening moet gemaakt worden. Zo merkte ik dat bij het kopiëren van een map van circa 40 GB aan films, de 960 EVO een dikke 10 seconden sneller was dan mijn 850 EVO. Logisch aangezien de lees- en schrijfsnelheden volgens de specificaties hoger zouden moeten zijn. Maar hoe nuttig is dit voor een gewone computergebruiker? Ik veronderstel dat de meeste mensen dit sporadisch doen, want bij het verplaatsen op dezelfde schijf komt geen kopiëren voor. Als je bijvoorbeeld 40 GB aan films kopieert, is dit meestal van een andere schijf naar de doelschijf. Tenzij die andere schijf ook een NVMe is, zoals de 960 EVO, zal de overdrachtssnelheid gelimiteerd zijn naar de maximale leessnelheid van de andere schijf, waardoor je ook hier geen voordeel haalt uit de betere prestaties.

Waar ik wel voordeel zie, is voor gebruikers, zoals videobewerkers, die met veel en grote bestanden werken of in bedrijfsomgevingen waar computers verbonden zijn met 10 Gbps-netwerken. Dus voor de gewone gebruiker is dit misschien niet de grote upgrade zoals de SATA SSD was ten opzichte van de harde schijf.

Verder is het ook het vermelden waard dat het belangrijk is om te controleren of er geen bios-update beschikbaar  is voor je moederbord. Zo was er voor mijn moederbord, Asus Maximus VIII Hero, een update die een probleem met Samsungs M.2-schijven zou oplossen. In mijn geval had ik geen problemen opgemerkt en achteraf ook geen verbetering in prestaties gemeten, maar voor sommigen kan dit misschien wel het verschil maken.

Conclusie

Zolang je rekening houdt met het feit dat je onder een bepaald volume moet blijven voor het klonen van de schijf, heeft Samsung met de 960 EVO een zeer gebruiksvriendelijke NVMe op de markt gebracht. Er zijn weliswaar enkele zaken die niet voor iedereen even gemakkelijk zijn, zoals in de bios gaan en een update uitvoeren, maar dat heeft niets met de 960 EVO zelf te maken. Daarom, mede dankzij de zeer gebruiksvriendelijke Data Migration software, verdient hij op dat vlak zeker een 8/10.

Wat prestaties betreft is dit echter een kleine teleurstelling. Begrijp me niet verkeerd, voor toepassingen die gebruik maken van de hoge lees- en schrijfsnelheden is de 960 EVO waarschijnlijk één van de betere/meer betaalbare opties om mee aan de slag te gaan. Maar voor de gewone gebruiker is van die prestatiewinst (nog) niet veel te merken.

Aangezien de 960 EVO op het moment van schrijven een vijftigtal euro duurder is dan de 860 EVO, de opvolger van de 850, is het waarschijnlijker beter die te kopen en het verschil te gebruiken voor iets anders. De 850 EVO is in mijn ogen nog steeds een goede aankoop en door deze te kopen kan je waarschijnlijk nog enkele euro’s sparen. Daarom rekening houdend met het feit dat de 960 EVO niet de verwachte prestatieverbeteringen levert, maar desondanks zeker geen slechte schijf is, verdient hij een 7 op 10 qua prestaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business